Ντέισελμπλουμ: Στο Eurogroup τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους

Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2016 11:27
UPD:12:03
EPA/JULIEN WARNAND

Σύμφωνα με τον ανώτατο αξιωματούχο της Ευρωζώνης, τους τελευταίους μήνες έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στην Ελλάδα, όπου εφαρμόστηκε ένας εντυπωσιακός κατάλογος μεταρρυθμίσεων που είχαν είχαν συμφωνηθεί το καλοκαίρι του 2015

Βρυξέλλες,

Του Νίκου Μπέλλου

Στη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης, στις 5 Δεκεμβρίου, θα συζητηθούν βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, δήλωσε σήμερα ενώπιον τoυ Ευρωκοινοβουλίου, ο πρόεδρος του Εurogroup, Γερούν Ντέισελμπλουμ, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα ότι μέχρι τότε, θα έχει ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εκπροσώπων των θεσμών.

Σύμφωνα με τον ανώτατο αξιωματούχο της Ευρωζώνης, τους τελευταίους μήνες έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στην Ελλάδα, όπου εφαρμόστηκε ένας εντυπωσιακός κατάλογος μεταρρυθμίσεων που είχαν είχαν συμφωνηθεί το καλοκαίρι του 2015.

Αναφορικά με το χρέος, είπε ότι στις 24 Μαίου οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης κατέληξαν σε μια συμφωνία - πλαίσιο για τη βιωσιμότητα του χρέους με βραχυπρόθεσμα μέτρα, η οποία όπως είπε, ολοκληρώθηκε σε τεχνικό επίπεδο, ενώ αν χρειαστεί θα ληφθούν και άλλα μέτρα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Πρόσθεσε ότι μια προσέγγιση για το χρέος σε συνδυασμό με την προσήλωση της Ελλάδας, θα βοηθήσει το ΔΝΤ να μπει στο πρόγραμμα. «Ελπίζω ότι στις 5 Δεκεμβρίου θα έχουμε συμφωνία για την αξιολόγηση και προς την κατεύθυνση αυτή έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος» είπε, προσθέτοντας ότι αυτό «θα επιτρέψει τη συζήτηση για τα βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση ευρωβουλευτή, ο κ. Ντέισελμπλουμ στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία που έχει να δεσμευθούν όλες οι πλευρές στις 5 Δεκεμβρίου. Όπως είπε, χρειάζεται να υπάρξουν υποσχέσεις από τις πιστώτριες χώρες και από την Ελλάδα ότι θα τηρήσουν τις υποχρεώσεις του, πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να δεσμευθεί ότι δεν θα αφήσει τα πράγματα να παρεκτραπούν, χρειάζεται και τα δύο μέρη για να οικοδομηθεί η εμπιστοσύνη.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση του αντιπροέδρου της Ευρωβουλής Δημήτρη Παπαδημούλη σχετικά με το τι θα πρέπει να περιμένουν στις 5 Δεκεμβρίου, ο κ. Ντέϊσελμπλουν ανέφερε τα εξής: «Θα ακούσουμε τους θεσμούς και ελπίζουμε να υπάρχει συμφωνία σε σχέση με τη δεύτερη αξιολόγηση και ιδιαίτερα στα εργασιακά, γιατί για μας είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα».

»Στη συνέχεια θα συζητήσουμε κάποια θέματα που παραμένουν σε εκκρεμότητα όπως αυτό του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ. Για το θέμα αυτό. το ΔΝΤ λέει ότι δεν μπορείτε να ζητάτε από την Ελλάδα ένα πλεόνασμα 3,5% για πολλά χρόνια μετά το 2018, ενώ από την άλλη υπάρχει το Σύμφωνο Σταθερότητα που προβλέπει την απαραίτητη δημοσιονομική προσαρμογή. Πρέπει να βρούμε ένα ρεαλιστικό δρόμο μεταξύ των δύο αυτών θέσεων γιατί το ΔΝΤ έχει δίκιο, που σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε ρεαλιστές».

Αναφορικά με το χρέος, συνέχισε, θα εξετάσουμε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που έχει ετοιμάσει ο ESM, ενώ το ΔΝΤ θα μας ρωτήσει πόσο προσηλωμένοι είμαστε στη διασφάλιση της βιωσιμότητας. «Συμφωνώ με αυτά που είπε χθες, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ότι δεν πρέπει να χαθεί το μομέντουμ για την Ελλάδα, ωστόσο άλλοι μας λένε να κάνουμε γρήγορα, άλλοι έχουν στηλώσει τα πόδια, το δικό μου στιλ προτάσσει τη λύση βήμα βήμα», κατέληξε ο πρόεδρος του Εurogroup.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα