Κέρδη 91,4 εκατ. ευρώ για τη ΔΕΗ

Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 2016 10:53
UPD:10:53
INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Κέρδη της τάξης των 91,4 εκατ. ευρώ εμφάνισε στο α’ εξάμηνο του 2016, ο Όμιλος ΔΕΗ, έναντι κερδών 105,6 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015.

Ο κύκλος εργασιών παράλληλα, συρρικνώθηκε στα 2,6 δισ. ευρώ, έναντι 2,9 δισ. ευρώ το προηγούμενο έτος, ενώ τα αποτελέσματα EBITDA διαμορφώθηκαν σε κέρδη 535,5 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας πτώση κατά 16,4%. Τα κέρδη προ-φόρων τέλος, ανήλθαν σε 140,8 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά σχεδόν 25 εκατ. ευρώ.

Η επιδείνωση των μεγεθών της ΔΕΗ οφείλεται στον χαμηλότερο κύκλο εργασιών, ως απόρροια της μείωσης του μεριδίου αγοράς, καθώς και στην εφάπαξ επίπτωση από δαπάνη 48,3 εκατ. ευρώ.

Η συγκεκριμένη δαπάνη, σύμφωνα με την Επιχείρηση, αφορά το υπόλοιπο 50% των 96,6 εκατ. που είχαν επιμερισθεί, βάσει της απόφασης ΡΑΕ 285/2013, από το ΛΑΓΗΕ στη ΔΕΗ για την κάλυψη του ελλείμματος που δημιουργήθηκε στην αγορά του Ημερήσιου Ενεργειακού Προγραμματισμού (ΗΕΠ), κατά τη διάρκεια των ετών 2011 και 2012 από τρίτους προμηθευτές, οι οποίοι αποχώρησαν από την αγορά.

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα της περιόδου, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Α.Ε., Εμμανουήλ Παναγιωτάκης, δήλωσε: «Η μείωση του κύκλου εργασιών της Μητρικής εταιρείας κατά 9,8% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο ήταν στο μεγαλύτερο βαθμό αναμενόμενη απόρροια της μείωσης του μεριδίου της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας κατά 3,7 ποσοστιαίες μονάδες. Η μείωση αυτή θα συνεχιστεί υποχρεωτικά και στο μέλλον με βάση τις σχετικές δεσμεύσεις της χώρας μας έναντι των δανειστών. Η ελαφρά μείωση της λειτουργικής κερδοφορίας του Ομίλου (μείωση περιθωρίου ΕΒΙΤDA κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες ή κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα χωρίς την εφάπαξ αρνητική επίπτωση της δαπάνης για την κάλυψη του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ) δεν θα υπήρχε και μάλιστα θα υπήρχε αύξηση εάν δεν συνεχιζόταν η μείωση της λιγνιτικής παραγωγής, γεγονός αρνητικό όπως έχουμε επισημάνει κατ’ επανάληψη για το σύνολο της εθνικής οικονομίας, καθώς και της υδροηλεκτρικής παραγωγής συνέπεια σχετικών καιρικών συνθηκών».

Όσον αφορά την εισπραξιμότητα και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ, ο κ. Παναγιωτάκης υποστήριξε: «Καταγράφεται ως ιδιαίτερα θετικό στοιχείο η για πρώτη φορά ύστερα από αρκετά χρόνια μείωση του αντίστοιχου ποσού σε απόλυτα μεγέθη. Το γεγονός αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στο σύστημα διακανονισμών των 36 δόσεων, στα πλαίσια του οποίου έχουν ήδη διακανονίσει οφειλές συνολικού ύψους πλέον του 1,1 δισ. άνω των 400.000 πελατών. Οφείλεται επίσης στην επιβράβευση της συνέπειας με έκπτωση 15% για την τακτική πληρωμή των λογαριασμών, καθώς και στη στοχευμένη προσπάθεια αποκοπών σε οφειλές με μεγάλα χρέη. Συγχαίρουμε τους εργαζομένους του Ομίλου που με αυταπάρνηση μερικές φορές δεχόμενοι επιθέσεις συμβάλουν στην αντιμετώπιση παρανομιών και αντικοινωνικών συμπεριφορών».

Προτεινόμενα για εσάς

Σχετικά σύμβολα

  • ΔΕΗ

Σχολιασμένα