Πριν τη συμφωνία με τους θεσμούς το φορολογικό και το ασφαλιστικό

Τρίτη, 12 Απριλίου 2016 18:11
UPD:23:03
INTIME NEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Οι δύο πλευρές διαπίστωσαν ότι παρόλο που «ήμασταν αρκετά κοντά σε αυτά τα θέματα υπάρχουν και άλλα ζητήματα όπως η ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων» στα οποία υπάρχουν διαφορές και δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία στις επόμενες 15 ώρες.

Στη Βουλή κατατίθεται την επόμενη εβδομάδα τόσο το φορολογικό όσο και το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. «Η ελληνική κυβέρνηση είναι κυρίαρχη και σε αυτήν ανήκει η απόφαση για το πώς θα επιτευχθούν οι στόχοι του μνημονίου», υποστήριξε το απόγευμα της Τρίτης ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τους υπουργούς Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη και Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο.

Στόχος του υπουργείου είναι και τα δύο νομοσχέδια να ψηφιστούν με την κανονική διαδικασία μέχρι το τέλος του μήνα, τόνισε ο κ. Τσακαλώτος.

Ανακοίνωσε παράλληλα την αύξηση του φόρου στα μερίσματα από το 10% στο 15% ενώ έκανε γνωστό ότι η έκπτωση φόρου, από τα 2.100 ευρώ που είναι σήμερα, θα μειωθεί στα 2.000 ευρώ και θα μειώνεται κατά 10 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος. 

Δήλωσε επίσης ότι δεν είναι διατεθειμένος να καταθέσει ένα φορολογικό νομοσχέδιο με αφορολόγητο κάτω των 9.100 ευρώ.

ΕΡΤ
 «Την επόμενη Δευτέρα επιστρέφουν οι θεσμοί - Συμφωνία έως τις 22 Απριλίου»

Την επόμενη Δευτέρα επιστρέφουν στην Αθήνα οι θεσμοί με στόχο να υπάρξει συμφωνία έως τις 22 Απριλίου τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναφερόμενος στην πορεία της διαπραγμάτευσης.

Σύμφωνα με τον ίδιο στο τραπέζι χθες βρέθηκαν τα κόκκινα δάνεια, το συνταξιοδοτικό, το δημοσιονομικό πακέτο 1% και το φορολογικό. Οι δύο πλευρές διαπίστωσαν ότι παρόλο που «ήμασταν αρκετά κοντά σε αυτά τα θέματα υπάρχουν και άλλα ζητήματα όπως η ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων» στα οποία υπάρχουν διαφορές και δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία στις επόμενες 15 ώρες.

Όπως εξήγησε ο υπουργός, συμφωνήθηκε να επιστρέψουν οι θεσμοί τη Δευτέρα και να υπάρξει συμφωνία πριν το Eurogroup της 22ας Απριλίου.

Ωστόσο, ο ίδιος εκτίμησε ότι το πιο πιθανό είναι να υπάρξει έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα στις 25 - 26 Απριλίου.

«Είμαστε πολύ κοντά στα τέσσερα βασικά ζητήματα. Εμείς πρέπει να κάνουμε αυτό που υποσχεθήκαμε. Υπάρχει πλέον το αξιόπιστο πακέτο. Κάναμε τα πάντα για συμφωνία, σεβόμαστε τις όποιες διαφορές έχουν ανάμεσά τους» σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Είπε επίσης ότι «η κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι μία κυρίαρχη κυβέρνηση». «Είναι να έχουμε διαβούλευση με τους θεσμούς για τα μέσα με τα οποία θα επιτύχουμε τους στόχους, αλλά συνεχίζουμε να διατηρούμε ως χώρα το δικαίωμα για την τελική απόφαση, σε ό,τι αφορά τον τρόπο επίτευξης των στόχων», συμπλήρωσε ο ΥΠΟΙΚ.

Γ. Κατρούγκαλος: Συμφωνία σχεδόν σε όλα τα σημεία της πρότασής μας

Για απόλυτη προστασία των κύριων συντάξεων και μετά το 2018 έκανε λόγο ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος και τόνισε ότι αν δεν υπήρχε η διακοπή θα είχει υπάρξει συμφωνία.

Σε ό,τι αφορά τις επικουρικές συντάξεις ανέφερε ότι θα υπάρξουν πολύ περιορισμένες παρεμβάσεις που θα αφορούν το 10% των συνταξιούχων, ενώ χαρακτήρισε εντελώς ανακριβείς τις πληροφορίες ότι θα κοπεί το ΕΚΑΣ για να σωθούν οι συντάξεις.

Ανέφερε ότι το 80% των αυτοαπασχολούμενων θα έχει χαμηλότερες εισφορές από ό,τι στο παρελθόν, ενώ για τους μισθωτούς που έχουν αποδοχές κάτω από 1.000 ευρώ προβλέπεται για το 80% αυτών υψηλότερη σύνταξη. 

Ενδεικτικά πραδείγματα νέων και παλαιών συντάξεων.

Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα και βρίσκεται σε φάση ποσοστικοποίησης και ανταλλαγής προτάσεων. «Σε ό,τι αφορά σε υποχωρήσεις που ανάγονται σε περικοπές συντάξεων θεωρούμε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια» σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος.

«Για πρώτη φορά θα εφαρμοσθούν οι ίδιοι κανόνες συνταξιοδότησης για όλους τους εργαζομένους, μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους, στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα» ανέφερε.

Γ. Σταθάκης: Λύση έως 22/4 και στα «κόκκινα» δάνεια

Με το χρονοδιάγραμμα που έχουμε έως τις 22/4 θα υπάρξει λύση και στα «κόκκινα» δάνεια, ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

Χωρίς να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες, είπε ότι υπάρχουν πολλά επιμέρους ζητήματα, στα οποία ωστόσο, όπως ανέφερε, «έχει γίνει σημαντική πρόοδος και είμαστε πολύ κοντά».

Αναφερόμενος στα συνδεμένα με την πρώτη κατοικία δάνεια, στάθηκε στην ανάγκη να βρεθεί κάποια λύση για την ύπαρξη ενός μεταβατικού διαστήματος. Όπως είπε, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή νομικό πλαίσιο για την πώληση των κόκκινων δανείων.

Διευκρινίσεις ΥΠΟΙΚ για την έκπτωση φόρου

Η έκπτωση φόρου των 2.000 ευρώ - από την οποία προκύπτει το έμμεσο αφορολόγητο όριο των 9.091 ευρώ - θα ισχύσει στο σύνολό της για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ και στη συνέχεια θα μειώνεται κατά 10 ευρώ ανά 1.000 ευρώ εισοδήματος έως ότου εξαλειφθεί, εξηγεί σε διευκρινιστική του ανακοίνωση το υπουργείο Οικονομικών.

Στην ίδια ανακοίνωση, επισημαίνεται ακόμη ότι οι συντελεστές φόρου εισοδήματος για μισθωτούς συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες έχουν ως εξής:

  • Από 0-20.000 ευρώ: 22%
  • Από 20.001-30.000 ευρώ: 29%
  • Από 30.001-40.000 ευρώ: 37%
  • Άνω των 40.000 ευρώ: 45%

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα