Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου 2020 11:12

Talk of the market: Τo νέο deal στον κλάδο του φαρμάκου

Κατέληξαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι αποκλειστικές διαπραγματεύσεις της ΚΚR για τη μεταβίβαση στην κοινοπραξία της Elements Capital Management και York Capital των εταιρειών του ομίλου Famar σε Eλλάδα, Iσπανία και Iταλία

Κατέληξαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι αποκλειστικές διαπραγματεύσεις της ΚΚR για τη μεταβίβαση στην κοινοπραξία της Elements Capital Management και York Capital των εταιρειών του ομίλου Famar σε Eλλάδα, Iσπανία και Iταλία

Τα deal στο χώρο του φαρμάκου και της βιομηχανίας υγείας υποδηλώνουν επενδυτικό ενδιαφέρον για το κλάδο της υγείας στην Ελλάδα παρά τις προκλήσεις. Ενδεικτικά σημειώνουμε ότι χθες σε ευρεία σύσκεψη των ιδιωτικών φορέων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας προτάθηκε σειρά μέτρων για την αποφυγή νέων λουκέτων και την άρση του αδιεξόδου που έχει προκαλέσει στα διαγνωστικά κέντρα, πολυϊατρεία και εργαστήρια το clawback.

Σε νέα επένδυση, αυτή τη φορά στον τομέα των premium αναψυκτικών προχώρησε η Virtus International Partners, διαχειρίστρια του Virtus South European Fund. Το επενδυτικό σχήμα του πρώην χρηματιστή, Λάμπρου Παπακωνσταντίνου, το οποίο πρόσφατα απέκτησε θέση στο μετοχικό κεφάλαιο της Αττικά Πολυκαταστήματα ενώ είχε επενδύσει και στην ASTIR Vitogiannis Α.Ε. το 2017, προχώρησε στην απόκτηση του 51% της εταιρείας ESM Effervescent Sodas Management Ltd., μητρική της Three Cents Limited (UK). 

 

Νέα απόπειρα για την κατάληξη σε οριστική συμφωνία με ομάδα ανέγγυων πιστωτών της, κατόχων χρεογράφων Schuldschein κάνει η Folli Follie ζητώντας εκ νέου την συγκατάθεσή τους στην κατ` αρχήν συμφωνία του περασμένου Νοεμβρίου για την αναδιάρθρωση του ομίλου. Θα ανακοινώσει στις επόμενες εβδομάδες Πρόσκληση Συγκατάθεσης (Consent Solicitation) για τα χρεόγραφα 2019 και 2021. Θέλει έγκριση των ομολογιούχων για να υποστηρίξει την υποβολή ενός Σχεδίου Εξυγίανσης στον Πτωχευτικό Κώδικα. 

γενική τάση στο Χρηματιστήριο παραμένει θετική αλλά ο Γενικός Δείκτης δεν φαίνεται να βγαίνει από το εύρος διακύμανσης μεταξύ 930 - 950 μονάδων χωρίς ενίσχυση των συναλλαγών. Επιφυλακτικότητα επικρατεί και στις διεθνείς αγορές, που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις από την εξάπλωση του κορονοϊού. Αντισταθμιστικά λειτουργούν πάντως οι δηλώσεις του επικεφαλής της Fed, Tζερόμ Πάουελ, αναφορικά με τα σημάδια σταθεροποίησης της παγκόσμιας ανάπτυξης και την υποχώρηση των αβεβαιοτήτων για το παγκόσμιο εμπόριο, σε συνέχεια της συμφωνίας “πρώτης φάσης” ΗΠΑ-Κίνας - αν και η παρατεταμένη διακοπή της ζήτησης λόγω της ραγδαίας μετάδοσης του κορονοϊού στην Κίνα υπονομεύει τους στόχους της συμφωνίας.

Είναι ενδεικτικό ότι οι εταιρείες αναστέλλουν η μία μετά την άλλη τη λειτουργία των καταστημάτων και των γραφείων τους στην Κίνα μέχρι να τεθεί υπό έλεγχο η εξάπλωση της μόλυνσης. 

Εντωμεταξύ εξελίξεις δρομολογούν και στην Ελλάδα οι αυστηρές οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η θέσπιση εργαλειοθήκης για την εγκατάσταση του δικτύου 5G, ώστε να αποτραπεί κάθε κίνδυνος για την ασφάλεια, χωρίς να αποκλείεται η κινεζική Huawei. Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ ζητούσαν από την ΕΕ να επιβάλλει συνολικό αποκλεισμό της εταιρείας κατηγορώντας την για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας. Η απόφαση της ΕΕ ικανοποίησε την Huawei και τώρα τα κράτη μέλη, στο πλαίσιο των οδηγιών, πρέπει να αξιολογήσουν το προφίλ κινδύνου των προμηθευτών τους. Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους 138 ευρωπαϊκές πόλεις θα διαθέτουν δίκτυο 5G.

Η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε ότι τον Δεκέμβριο του 2019 σημειώθηκε αύξηση κατά 1,847 δισ. ευρώ των καταθέσεων των νοικοκυριών και των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων. Στο σύνολο της χρονιάς πάντως καταγράφεται μείωση στα 109,9 δισ. ευρώ από 127,8 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2018. Σημειώνεται επίσης ότι η μηνιαία καθαρή ροή χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, το Δεκέμβριο του 2019, ήταν θετική κατά 511 εκατ. ευρώ.