Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 13 Αυγούστου 2018 12:18

Τα μέτρα για την πτώση της τουρκικής λίρας δεν καθησυχάζουν τις αγορές

Μία σειρά από μέτρα προκειμένου να ανακόψει την κατρακύλα του νομίσματός της, ανακοίνωσε η Τουρκία. Τα μέτρα είχε προαναγγείλει ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών και γαμπρός του Τούρκου προέδρου, ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ, σε μία απέλπιδα προσπάθεια να καθησυχάσει τις αγορές. Αν και μετά την ανακοίνωση των μέτρων, η τουρκική λίρα σημείωσε μικρή άνοδο, κατέγραψε νέο ιστορικά χαμηλό έναντι του δολαρίου ενώ πτωτικά κινήθηκαν οι αγορές σε Ευρώπη και Ασία.

Μία σειρά από μέτρα προκειμένου να ανακόψει την κατρακύλα του νομίσματός της, ανακοίνωσε η Τουρκία. Τα μέτρα είχε προαναγγείλει ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών και γαμπρός του Τούρκου προέδρου, ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ, σε μία απέλπιδα προσπάθεια να καθησυχάσει τις αγορές.

Μετά την κλιμακούμενη διπλωματική ένταση με τις ΗΠΑ, η οποία έχει προκαλέσει την ελεύθερη πτώση της τουρκικής λίρας, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας δήλωσε σήμερα έτοιμη να προσφέρει «την απαραίτητη ρευστότητα στις τράπεζες», γεγονός ωστόσο που δεν φαίνεται να καθησυχάζει τους επενδυτές.

Αν και μετά την ανακοίνωση των μέτρων, η τουρκική λίρα σημείωσε μικρή άνοδο, κατέγραψε νέο ιστορικά χαμηλό έναντι του δολαρίου ενώ πτωτικά κινήθηκαν οι αγορές σε Ευρώπη και Ασία.

Η τουρκική λίρα, η οποία έχει χάσει φέτος περισσότερο από το 40% της αξίας της έναντι του δολαρίου και του ευρώ, κατέρρευσε την Παρασκευή, προκαλώντας πανικό στις αγορές σε όλον τον κόσμο.

Το Χρηματιστήριο του Τόκιο έκλεισε με σημαντική πτώση σήμερα (-1,98%), λόγω των ανησυχιών μετά την «μαύρη Παρασκευή» για την τουρκική λίρα, η οποία έχασε περίπου 16% της αξίας της έναντι του δολαρίου.

Τις πρώτες ώρες της Δευτέρας στην Ασία, η τουρκική λίρα έπεσε σε νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο, φθάνοντας για πρώτη φορά κάτω από το όριο των 7 λιρών έναντι του δολαρίου, προτού ανακτήσει ένα μέρος των απωλειών της μετά την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας. Νωρίς το πρωί, 6,65 τουρκικές λίρες ανταλλάσσονταν με ένα δολάριο.

Η τουρκική κεντρική τράπεζα αναθεώρησε τα ποσοστά των υποχρεωτικών αποθεμάτων για τις τράπεζες, προκειμένου να αποφευχθεί οποιοδήποτε πρόβλημα ρευστότητας και διευκρίνισε ότι περίπου 10 δισεκατομμύρια λίρες, 6 δισεκατομμύρια δολάρια και χρυσός που θα ισοδυναμεί σε 3 δισεκατομμύρια σε ρευστότητα θα δοθούν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι η Άγκυρα θα αναζητήσει «νέες αγορές και συμμάχους» ενώ κατηγορεί για η νομισματική κρίση την αμερικανική «πολιτική συνωμοσία».

Την ίδια ώρα, η εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε ότι διεξάγει  έρευνα κατά προσώπων που θεωρούνται ύποπτα για πράξεις που απειλούν την οικονομική ασφάλεια, μετέδωσε το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει νομική δράση εις βάρος 346 μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία ανήρτησαν σχόλια για την πτώση της λίρας «με προβοκατόρικο τρόπο».  

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Monde, BBC