Skip to main content

Ζαρκαλής: Ο ιθύνων νους της Titan στις ΗΠΑ και η υπεραξία των 700 εκατ. ευρώ

Επί προσωπικού: Ο επικεφαλής της Titan America «τρέχει» τις αμερικανικές δραστηριότητες από το 2014

Με την Titan Cement να ετοιμάζεται για τη mega – εισαγωγή της αμερικανικής θυγατρικής σε Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, όλοι οι αναλυτές ομονοούν για το τεράστιο μέγεθος των νέων αξιών σε επίπεδο Ομίλου.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο καθίσταται εξαιρετικά σημαντικός ο ρόλος και η συνεισφορά του Βασίλη Ζαρκαλή, ο οποίος από το 2014 είναι ο επικεφαλής, αλλά και ο ιθύνων νους της Titan America.

Υπό την ηγεσία του, η αμερικανική θυγατρική, της οποίας η βασική δραστηριότητα εντοπίζεται στη Φλόριντα και στις μεσο-ανατολικές πολιτείες, έχει μετατραπεί στον μεγαλύτερο παραγωγό κερδοφορίας για τον Όμιλο. Το 2023, για παράδειγμα, ο Μπιλ Ζαρκάλης, όπως αποκαλείται στις ΗΠΑ, «έβγαλε» 295,9 εκατ. ευρώ σε EBITDA.

Βασίλης Ζαρκαλής

Το συγκεκριμένο νούμερο αφενός είναι υψηλότερο κατά 60% σε σχέση με τα προ-πανδημίας επίπεδα, αφετέρου αντιστοιχεί στο 54% των αντίστοιχων μεγεθών ολόκληρου του Ομίλου. Εν ολίγοις, κάτι περισσότερο από το 1/2 της ετήσιας κερδοφορίας της Titan Cement προέρχεται αποκλειστικά από τις ΗΠΑ.

Σε Φλόριντα και… Βραζιλία

O κ. Ζαρκάλης, ο οποίος έχει την έδρα του στη Φλόριντα, βρίσκεται στον Όμιλο από το 2008, δηλαδή εδώ και 16 χρόνια. Σήμερα, εκτός της θέσης του επικεφαλής της Titan America, έχει επίσης αναλάβει τον ευρύτερο ηγετικό ρόλο του Επικεφαλής Διοίκησης Επιχειρησιακών Λειτουργιών του Ομίλου, καθώς και του αρμόδιου για την κοινοπραξία της Titan στη Βραζιλία.

Χρηματιστήριο – Νέος Κανονισμός: Για ποιες μετοχές «χτυπά» η καμπάνα

Άλλωστε, αν κάτι περισσεύει στον ίδιο είναι η… εμπειρία, δεδομένου ότι επί σχεδόν 19 χρόνια βρισκόταν στον παγκόσμιο κολοσσό της Dow Chemical, ξεκινώντας από τα χαμηλά και φθάνοντας έως τα υψηλά διοικητικά κλιμάκια.

Αφού την περίοδο 2010 – 2014 «έτρεξε» τη θέση του Οικονομικού Διευθυντή στην Titan Cement, στη συνέχεια ήρθε η μεγάλη πρόκληση της Αμερικής, όπου ο Όμιλος είχε ξεκινήσει να δραστηριοποιείται από το 2000 και την εξαγορά της Tarmac America. Σήμερα, υπό τη σκέπη της Titan America, ο κ. Ζαρκαλής διοικεί τουλάχιστον εννέα θυγατρικές, οι οποίες όλες μαζί συγκροτούν τον μεγαλύτερο «παίχτη» στην Ανατολική Ακτή.

Πρόσφατη έκθεση της Eurobank Equities εκτιμά ότι η κυοφορούμενη δημόσια προσφορά της θυγατρικής στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης θα προσδώσει μια πρόσθετη αξία τουλάχιστον 700 εκατ. ευρώ στην Titan Cement ή αλλιώς 9 ευρώ/μετοχή. Ένα πραγματικό… δώρο της διοίκησης Ζαρκαλή προς τους βασικούς μετόχους του Ομίλου.

Μυτιληναίος: Μια ιστορία σαν… παραμύθι – Ο δρόμος από τη Σοφοκλέους στο Λονδίνο

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)