Skip to main content

Ανοδικά οι μετοχές του γαλλικού κονιάκ μετά τη συνάντηση Μακρόν – Σι

Οι μετοχές αρκετών γαλλικών brands κονιάκ, συμπεριλαμβανομένων των Pernod Ricard και Remy Cointreau σημείωσαν άνοδο

Τα γαλλικά κονιάκ είδαν τις μετοχές τους να σημειώνουν άνοδο, αφότου ο Εμανουέλ Μακρόν άφησε να εννοηθεί ότι οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ της Κίνας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις εταιρείες παραγωγής ποτών, ενδέχεται να αμβλυνθούν.

Δύο από τους μεγαλύτερους παραγωγούς κονιάκ της Γαλλίας, η Pernod Ricard και η Remy Cointreau, σημείωναν άνοδο 3% και 8,1% αντίστοιχα.

Η εμπορική κόντρα ΕΕ-Κίνας βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης Μακρόν – Σι στο Παρίσι. Ο Γάλλος πρόεδρος χάρισε στον Κινέζο ομόλογό του ένα μπουκάλι γαλλικού κονιάκ κορυφαίας κατηγορίας, το οποίο φέρεται να κοστίζει πάνω από 3.200 δολάρια. Ο Σι επισκέπτεται επί του παρόντος την Ευρώπη και συναντάται με ηγέτες σε όλη την ήπειρο.

«Ευχαριστώ τον πρόεδρο για την στάση του όσον αφορά τα προσωρινά μέτρα για το κονιάκ και για την επιθυμία του να μην τα εφαρμόσει», δήλωσε ο Μακρόν σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα.

Μακρόν-Σι: Ισότιμους κανόνες για όλους ζήτησε ο Γάλλος πρόεδρος

Έρευνα αντιντάμπινγκ 

Νωρίτερα αυτό το έτος, η Κίνα είχε ξεκινήσει έρευνα αντιντάμπινγκ στους κατασκευαστές κονιάκ της ΕΕ, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιβολή δασμών στις εισαγωγές του οινοπνεύματος. Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας τότε είπε ότι έλαβε το αίτημα για την έρευνα από την China Liquor Industry Association για λογαριασμό της εγχώριας βιομηχανίας μπράντι.

Πριν από τη συνάντηση μεταξύ Μακρόν και Σι, το Εθνικό Γραφείο Διεπαγγελματιών του Κονιάκ που εκπροσωπεί τη γαλλική βιομηχανία κονιάκ κάλεσε τους ηγέτες να καταλήξουν σε συμφωνία για το θέμα.

Οι πρόσθετοι δασμοί «θα ήταν εξαιρετικά επιζήμιοι για μια ολόκληρη περιοχή της οποίας η οικονομία και η γεωργική δραστηριότητα βασίζονται στις πωλήσεις κονιάκ», ανέφερε ο οργανισμός. Πάνω από το 95% του ευρωπαϊκού μπράντι που εξάγεται στην Κίνα προέρχεται από τις γαλλικές περιοχές κονιάκ και αρμανιάκ, πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από CNBC