Skip to main content

Wall Street: Άλμα 400 μονάδων για τον Dow Jones χάρη σε… αδύναμα στοιχεία για την απασχόληση

REUTERS/Brendan McDermid

Ξανά στο τραπέζι η μείωση επιτοκίων από τη Fed τον Ιούνιο

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Wall Street και ευρύτερα οι αγορές «πανηγυρίζουν» για κατώτερα των προσδοκιών στοιχεία για την απασχόληση. Και τούτο γιατί οι επενδυτές δεν ενδιαφέρονται τόσο ή μόνο να δουν πόσο ισχυρή είναι η οικονομία αυτή όσο ποιο θα είναι το κόστος του χρήματος.

Αυτή τη στιγμή τα επιτόκια βρίσκονται διεθνώς σε επίπεδα, που πιέζουν κυβερνήσεις και επιχειρήσεις. Και ενώ στις αρχές του έτους όλοι θεωρούσαν δεδομένες τις μειώσεις των επιτοκίων από τον Ιούνιο, το τελευταίο διάστημα τα στοιχήματα άρχισαν να αλλάζουν.

Η απροσδόκητα ανθεκτική ανάπτυξη των ΗΠΑ και ειδικά η ισχύς της αγοράς εργασίας έκαναν πολλούς αναλυτές να αμφισβητήσουν το εάν τελικά η Federal Reserve θα επιλέξει να μειώσει το κόστος δανεισμού.

Κλίμα ευφορίας

Ωστόσο τα σημερινά, κατώτερα των προσδοκιών στοιχεία για την αμερικανική αγορά εργασίας, επανέφεραν στο προσκήνιο το σενάριο μίας μείωσης των επιτοκίων από τη Fed τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού και πυροδότησαν κλίμα ευφορίας στις αγορές.

Στον απόηχο της δημοσιοποίησης των στοιχείων, ο Dow Jones με τα «βαριά χαρτιά» της Wall Street κατέγραψε άνοδο 465 μονάδων ή 1,2%, ο S&P 500, ο πλέον αντιπροσωπευτικός δείκτης της αμερικανικής αγοράς, ενισχύθηκε 1,3% και ο Nasdaq, στον οποίο έχουν μεγαλύτερο «βάρος» οι τεχνολογικές εταιρείες, έκανε άλμα 2%.

Λιγότερες θέσεις εργασίας, μικρότερες μισθολογικές αυξήσεις

Τα επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι τον Απρίλιο δημιουργήθηκαν 175.000 θέσεις εργασίας (εκτός αγροτικού τομέα), έναντι προσδοκιών για 240,000 νέες θέσεις. Το ποσοστό της ανεργίας αυξήθηκε ελαφρώς στο 3,9% από 3,8%. Οι μισθολογικές αυξήσεις ήταν επίσης μικρότερες των προβλέψεων, γεγονός που δίνει σήμα για αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων.

«Τα στοιχεία πραγματικά έκαμψαν τις ανησυχίες των επενδυτών ότι η οικονομία οδεύει σε υπερθέρμανση και ότι η Fed θα διατηρήσει τη σφιχτή νομισματική πολιτική», εξήγησε στο CNBC η Έμιλι Ρόλαντ, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής στην John Hancock Investment Management. «Για αυτό τα ομόλογα και οι μετοχές κάνουν ρόλο. Τα άσχημα νέα για την αγορά εργασίας, σημαίνουν ότι η Fed θα έχει τη δυνατότητα να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια φέτος» πρόσθεσε.