Skip to main content

Χρηματιστήριο: Αναιμική αντίδραση, χωρίς πολλούς «στυλοβάτες»

EUROKINISSI

Ο Γ.Δ. επιστρέφει άνω των 1.360 μονάδων, διακόπτοντας το σερί των αρνητικών συνεδριάσεων.

Χωρίς να εντυπωσιάζει, το Χρηματιστήριο Αθηνών καταφέρνει να βάλει «φρένο» στις διαδοχικές αρνητικές συνεδριάσεις, επιστρέφοντας σχεδόν άμεσα άνω των στηριγμάτων των 1.360 μονάδων.

Ωστόσο, είναι σαφές ότι η μεταβλητότητα παραμένει διάχυτη στην ελληνική κεφαλαιαγορά, η οποία αδυνατεί να εκδηλώσει μια πειστική ανοδική αντίδραση, μετά το -4,5% του προηγούμενου 4ημέρου.

Από την άλλη πλευρά, παρά τη διόρθωση, η «μεγάλη» εικόνα για το Χ.Α. δεν έχει αλλάξει και δεν πρόκειται να αλλάξει για όσο χρονικό διάστημα δεν απειλείται ο μέσος όρος των τελευταίων 200 ημερών, ο οποίος τοποθετείται στην περιοχή των 1.300 μονάδων.

Στη σημερινή συνεδρίαση, σε κάθε περίπτωση, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ήπια άνοδο κατά 0,51% και διαμορφώνεται στις 1.364,17 μονάδες, κερδίζοντας περίπου επτά μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (1.357,30 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 10 μονάδες (από 1.361,29 έως 1.371,51 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 60 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 10 εκατ. ευρώ αφορούν προσυμφωνημένα πακέτα.

Στο ταμπλό, τώρα, η μετοχή της Mytilineos κινείται στο +1% και προσπαθεί να επιστρέψει στα 36 ευρώ, ενόσω οι τράπεζες εμφανίζουν μικτά πρόσημα. Από εκεί και πέρα, ο ΑΔΜΗΕ ενισχύεται άνω του 4%, χάρη στον διπλασιασμό της ετήσιας κερδοφορίας.

Χρηματιστήριο: Ράλι… 6μήνου για την ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών

Στασιμότητα στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης, κόντρα στα ικανοποιητικά πρωινά κέρδη, παραμένει σε αρνητικό έδαφος για 6η διαδοχική συνεδρίαση, καθώς αναδιπλώνεται στο -0,13% και τις 1.159 μονάδες.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας υποχωρεί στο -0,51% και τα 7,03 ευρώ, η μετοχή της Eurobank μειώνεται στο -0,30% και το 1,7985 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς είναι σχεδόν αμετάβλητη στα 3,72 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha Bank διατηρείται σταθερή στο 1,52 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,44% και 3.311 μονάδες), η μετοχή της Coca – Cola ανακάμπτει κατά 2,2% και επιστρέφει στα 28 ευρώ. Κέρδη άνω του 2% εμφανίζουν και οι μετοχές των Autohellas – Aegean, ενώ οι μετοχές των ΕΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Quest και Helleniq Energy διευρύνονται κατά τουλάχιστον 1%. Η μετοχή της Mytilineos, δε, ενισχύεται στο +1,3% και τα 35,8 ευρώ, χάρη στη βελτιωμένη τιμή – στόχο της Optima (49 ευρώ). Από την άλλη πλευρά, Jumbo και Viohalco περιορίζονται κατά σχεδόν 1%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+1,21% και 2.196 μονάδες), η μετοχή του ΑΔΜΗΕ ξεχωρίζει θετικά στο +4,5% και τα 2,18 ευρώ, χάρη στα ισχυρά μεγέθη του 2023 (116 εκατ. ευρώ, διπλάσια του 2022). Η μετοχή της Epsilon ακολουθεί στο +3,1% και τα 9,3 ευρώ, με τις μετοχές των Intrakat, ΑΒΑΞ, Intracom, Intralot και Πλαστικά Θράκης να αυξάνονται κατά τουλάχιστον 1%. Από την πλευρά της, η μετοχή της Κρι – Κρι είναι σχεδόν αμετάβλητη στα 11,2 ευρώ, καθώς οι αναλυτές περίμεναν υψηλότερο μέρισμα (0,35 ευρώ/μετοχή). ΕΥΑΘ και Austriacard, δε, χάνουν από 1%.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 68 μετοχές κινούνται ανοδικά, 33 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 14 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 94,4 δισ. ευρώ.

Χρηματιστήριο: Ο κίνδυνος διαγραφής για εισηγμένες της Επιτήρησης αξίας 85 εκατ. ευρώ

Ζητούμενο η αντίδραση

Η ανοδική αντίδραση, εν πολλοίς, αποτελεί το βασικό ζητούμενο για το Χρηματιστήριο Αθηνών, ιδίως από τη στιγμή που ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε χθες (16/4) κάτω των στηρίξεων των 1.360 μονάδων, έχοντας απολέσει -4,5% μέσα στις τέσσερις προηγούμενες συνεδριάσεις.

Οι μέχρι στιγμής ρευστοποιήσεις έχουν οδηγήσει σε μια εύλογη διόρθωση της τάξης του 5,5% από τα υψηλά έτους των 1.434 μονάδων. Και λέμε εύλογη, καθώς μην ξεχνάμε ότι ακόμα και σήμερα η ελληνική αγορά μετρά κέρδη +5% μέσα στο τρέχον έτος και +21% μέσα στο τελευταίο 12μηνο.

Όσον αφορά τα αίτια της καθίζησης, η οποία επηρέασε όλο το μήκος και το πλάτος του ταμπλό, σίγουρα την αφορμή για τις εντολές πώλησης την έδωσε η γενικευμένη αβεβαιότητα στο εξωτερικό, καθώς η κρίση στη Μέση Ανατολή και ο φόβος για μια «ανοιχτή» σύρραξη μεταξύ Ιράν και Ισραήλ έχουν ανεβάσει στο «κόκκινο» το γεωπολιτικό θερμόμετρο της περιοχής.

Την ίδια στιγμή, η ανθεκτικότητα του πληθωρισμού ελλοχεύει τον κίνδυνο μιας λιγότερο ικανοποιητικής πορείας μείωσης των ευρωπαϊκών και των αμερικανικών επιτοκίων, με τις αγορές να περιμένουν το μέγιστο τρεις γύρους περικοπών μέσα στο 2024. Ενδεικτική του κλίματος είναι η χθεσινή παρέμβαση του επικεφαλής της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος υποστήριξε την ανάγκη περαιτέρω προόδου στο μέτωπο του πληθωρισμού, προτού ξεκινήσει η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

Εν μέσω αυτού του δυσμενούς κλίματος, τα εύρωστα οικονομικά μεγέθη των εισηγμένων για το 2023 έχουν πλέον περάσει σε δεύτερη μοίρα. Πάντως, σήμερα το πρωί, ο ΑΔΜΗΕ ανακοίνωσε μια σημαντικά βελτιωμένη κερδοφορία, ενώ το απόγευμα θα ακολουθήσουν τα ετήσια στοιχεία των Jumbo και Lamda Development.

Σε γενικές γραμμές, η εν εξελίξει κίνηση του Γενικού Δείκτη (προς το παρόν) δεν εμπνέει ανησυχία, καθώς εξακολουθεί να θεωρείται εύλογη και αναμενόμενη, δεδομένων των πολύ ισχυρών αποδόσεων των τελευταίων μηνών. Ταυτόχρονα, η απόσταση από τον μέσο όρο των τελευταίων 200 ημερών παραμένει μεγάλη (ΚΜΟ στις 1.300 μονάδες), γεγονός το οποίο παρέχει ένα «μαξιλαράκι» ασφαλείας.

Για όσο διάστημα, λοιπόν, ο Γενικός Δείκτης διατηρείται άνω των 1.300 μονάδων δεν φαίνεται να υπάρχει πραγματικό λόγος… έντονης ανησυχίας. Όμως, τα πράγματα θα αλλάξουν σημαντικά, εφόσον η εγχώρια αγορά βρεθεί κάτω του μέσου όρου των τελευταίων 200 ημερών.

Εξάρχου: Ο άνθρωπος που υπερ-τριπλασίασε την αξία της Intrakat

Η εικόνα στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, τώρα, μετά τις εκτεταμένες απώλειες των τελευταίων ημερών, ως απόρροια των εξελίξεων σε Μέση Ανατολή και πληθωρισμό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται στο +0,63% και τις 501 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,65%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,53%, ο γαλλικός CAC 40 κατά +1,33% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 1,06%.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones προμηνύουν ένα θετικό ξεκίνημα στη συνεδρίαση, με τον S&P 500 να προσπαθεί να «σπάσει» το τριήμερο καθοδικό σερί.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)