Skip to main content

Δολοφονία Λυγγερίδη: Στη φυλακή και ο δεύτερος κατηγορούμενος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Οι υπόλοιποι 32 κατηγορούμενοι θα απολογηθούν αύριο στους τρεις ανακριτές

Προφυλακίστηκε και ο δεύτερος από τους πέντε κατηγορούμενους για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και για  ηθική αυτουργία στη δολοφονία του αστυνομικού που απολογήθηκαν στον ανακριτή.

Από τους 31 κατηγορούμενους που απολογήθηκαν σήμερα, προφυλακίστηκαν επτά, ενώ οι υπόλοιποι αφέθηκαν ελεύθεροι με τους περιοριστικούς όρους της εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους, απαγόρευση παρακολούθησης αθλητικών εκδηλώσεων οποιασδήποτε ομάδας και απαγόρευση συμμετοχής σε δραστηριότητες αθλητικών συνδέσμων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την απολογία του ο 33χρονος φέρεται να αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι συμμετείχε στην επίθεση κατά των αστυνομικών, αλλά και ότι ήταν ένας από εκείνους που έδωσαν εντολή για την επίθεση κατά αστυνομικών.

«Μολονότι είναι εξαιρετικά επισφαλές να κριθεί το ζήτημα της ηθικής αυτουργίας με αυτό τον τρόπο, έστω και ως υπόθεση εργασίας εμένα η διωκτική αρχή δεν με συγκαταλέγει στους φερόμενους ηθικούς αυτουργούς. Οι αστυνομικές Αρχές μέχρι και την 26.02.2024 δεν με συγκαταλέγουν ουχί μόνον ως ηθικό αυτουργό ή φυσικό αυτουργό αλλά ούτε και ως άτομο που «διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση του σχεδίου».

Ο κατηγορούμενος φέρεται να ισχυρίζεται ότι δεν συμμετείχε καν στα επεισόδια και μάλιστα προσκομίζει και φωτογραφίες που σύμφωνα με εκείνος αποδεικνύουν ότι βρισκόταν μέσα στο γήπεδο την ώρα των επεισοδίων.

“Το βιντεοληπτικό υλικό της δικογραφίας αποδεικνύει ότι από την έναρξη του αγώνα εγώ ευρίσκομαι στην κερκίδα. Δεν χρησιμοποιώ το κινητό μου τηλέφωνο, δεν έχω την οιαδήποτε συζήτηση με τρίτα πρόσωπα, κρατώ ανά χείρας τηλεβόα, απευθύνομαι στην κερκίδα, φωνάζω συνθήματα και προτρέπω να εμψυχώσουμε την αγαπημένη μας ομάδα. Αυτή είναι η μόνη μορφή επικοινωνίας μου, και δη με αόριστο αριθμό ατόμων. Όταν αναφέρει η διωκτική αρχή ότι η κερκίδα αδειάζει εγώ δεν μετακινούμαι από την θέση μου και εξακολουθώ να φωνάζω συνθήματα στην κερκίδα».

«Κινήθηκα μόνο εντός του γηπέδου»

Αναφερόμενος στην παρουσία του εντός του γηπέδου κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, φέρεται να ισχυρίστηκε: «Κινήθηκα μόνον εντός του Κ.Γ “Μελίνα Μερκούρη” και συγκεκριμένα κατέβηκα από τις κερκίδες στον αγωνιστικό χώρο για να ενημερωθώ για την κατάσταση εκτός γηπέδου και να ρωτήσω τι θα γίνει με εμάς που έχουμε εγκλωβιστεί εντός γηπέδου. Ευρίσκομαι πάντα εντός γηπέδου και φυσικά ουδέποτε «έσπασα πέτρες. Περαιτέρω καταδεικνύεται ότι ουδέποτε εξήλθα του γηπέδου αλλά κινήθηκα μόνον στον αγωνιστικό χώρο και μόνον όταν διεκόπη ο αγώνας».

Ο κατηγορούμενος φέρεται να ισχυρίστηκε ότι δεν συμμετείχε σε οργανωμένο σχέδιο για την επίθεση σε βάρος των αστυνομικών, ενώ για την αποθήκευση υλικών της κερκίδας, είπε:

«Απογευματινές ώρες της 07.12.2023 πράγματι μετέβην με το όχημα που είχα ενοικιάσει σε προηγούμενο χρόνο και
για τις ανάγκες μετακίνησης εμού και τις οικογένειας μου, εγγύς του αποθηκευτικού χώρου στο γήπεδο «Γεώργιος Καραϊσκάκης». Αφού πήρα τα «πανιά – λάβαρα» τα τοποθέτησα στο αυτοκίνητό μου. Δεν έδωσα καμία «οδηγία» για πρόκληση επεισοδίων».

Οι υπόλοιποι 32 κατηγορούμενοι θα απολογηθούν αύριο στους τρεις ανακριτές.