Skip to main content

Χρηματιστήριο: Ράλι… 6μήνου για την ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών

Η αξία της εισηγμένης υπολογίζεται στα 505 εκατ. ευρώ

Προς την καλύτερη συνεδρίαση από τον Οκτώβριο του 2023, δηλαδή του τελευταίου εξαμήνου, οδεύει η μετοχή της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να χαιρετίζουν τα ισχυρά οικονομικά μεγέθη της προηγούμενης χρήσης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, στη σημερινή συνεδρίαση, ο τίτλος της εισηγμένης κερδίζει σχεδόν 4%, με αποτέλεσμα να ενισχύεται στα 2,17 ευρώ. Μάλιστα, ο ημερήσιος τζίρος ήδη ξεπερνά τα 640.000 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι αναμένεται να φθάσει στο 230% του φετινού μέσου όρου.

Ισχυρή κερδοφορία

Λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης της αγοράς, η διοίκηση της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών ανακοίνωσε τον διπλασιασμό της ετήσιας κερδοφορίας, η οποία έφθασε στα 116 εκατ. ευρώ το 2023 έναντι 58 εκατ. ευρώ το 2022.

«Game changer» αποτέλεσε η αναπροσαρμογή (από τη ρυθμιστική αρχή) των χρεώσεων χρήσης του συστήματος -εν ολίγοις το ενοίκιο για τη μεταφορά ενέργειας– κάτι το οποίο συνέβαλε στην αισθητή αύξηση των φετινών καθαρών κερδών.

Μην ξεχνάμε ότι η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών κατέχει το 51% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ, ο οποίος αποτελεί το μοναδικό περιουσιακό στοιχείο της εισηγμένης.

Χρηματιστήριο: Ο κίνδυνος διαγραφής για εισηγμένες της Επιτήρησης αξίας 85 εκατ. ευρώ

Φθηνή η μετοχή

Η σημερινή χρηματιστηριακή αποτίμηση της εταιρείας υπολογίζεται στα 505 εκατ. ευρώ. Και παρά την άνοδο, αυτό σημαίνει ότι εξακολουθεί να απέχει περίπου 10% από τα φετινά πολυετή υψηλά, τα οποία είχαν σημειωθεί τον Φεβρουάριο.

Γι’ αυτό τον λόγο, η τρέχουσα αξία της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών θεωρείται άκρως ελκυστική στο ταμπλό, καθώς ο δείκτης κερδοφορίας P/E δεν ξεπερνά το 6x, ενώ ταυτόχρονα ο δείκτης λογιστικής αξίας P/BV βρίσκεται μόλις στο 0,3x.

Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση της εισηγμένης είχε «μοιράσει» από πέρυσι προμέρισμα 0,058 ευρώ για το έτος χρήσης του 2023, το οποίο αποτελεί το ανώτατο επιτρεπτό όριο. Επομένως, δεν θα υπάρξει συμπληρωματικό μέρισμα.

ΑΔΜΗΕ: Ρεκόρ επενδύσεων και κερδοφορίας το 2023

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)