Skip to main content

Εξάρχου: Ο άνθρωπος που υπερ-τριπλασίασε την αξία της Intrakat

Επί προσωπικού: Ανέλαβε την εταιρεία στα 250 εκατ. ευρώ και σήμερα αξίζει 800 εκατ. ευρώ.

Αναμφίβολα αποτελεί έναν από τους ανθρώπους, οι οποίοι γνωρίζουν εις βάθος τον κατασκευαστικό κλάδο, έχοντας παράλληλα μια αποδεδειγμένα ισχυρή εκτελεστική δεινότητα. Κι αυτή τη δεινότητα εξακολουθεί να την πιστοποιεί και στο τελευταίο του εγχείρημα.

Ο λόγος για τον Αλέξανδρο Εξάρχου, ο οποίος πριν περίπου δύο χρόνια, αποφάσισε να «ταράξει» τα νερά των κατασκευών, προχωρώντας στην από κοινού με τους επιχειρηματίες Μπάκο – Καϋμενάκη απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου της Intrakat.

Αλέξανδρος Εξάρχου/ Intrakat

Από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, ο κ. Εξάρχου έχει ήδη μεταμορφώσει και ανασχηματίσει την εταιρεία, η οποία αυτήν την στιγμή αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη κατασκευαστική στην Ελλάδα, με βάση το ανεκτέλεστο έργων (5 δισ. ευρώ).

Αλλά και στο μέτωπο του Χρηματιστηρίου, η αξία της Intrakat βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας 15ετίας, φθάνοντας πριν λίγες εβδομάδες έως το ορόσημο των 900 εκατ. ευρώ (προτού σταδιακά διορθώσει στην περιοχή των 800 εκατ. ευρώ).

Μια ματιά στην προ-Εξάρχου κατάσταση είναι απολύτως ενδεικτική. Πριν δύο χρόνια, δηλαδή το 2022, το ανεκτέλεστο της Intrakat ανερχόταν στο 1,3 δισ. ευρώ, η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας δεν ξεπερνούσε τα 250 εκατ. ευρώ, ενώ το ταμείο ήταν σταθερά… μείον.

Η -σχεδόν άμεση- εξαγορά της ΑΚΤΩΡ λειτούργησε ως «game changer», με αποτέλεσμα τη θεαματική βελτίωση όλων των παραπάνω αριθμών σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα..

Το deal στην ενέργεια

Άλλωστε, έχοντας μια εμπειρία τουλάχιστον 25 ετών στον χώρο των κατασκευών και των δημόσιων έργων, ο κ. Εξάρχου έχει το… know-how και γνωρίζει ακριβώς τι πρέπει να πράξει. Στα τέλη του 2023, δε, ακολούθησε και η δυναμική είσοδος στην «πράσινη» ενέργεια, μέσω του mega – deal με τη ΔΕΗ, το οποίο αφορά συνέργειες 1 δισ. ευρώ στον τομέα των ΑΠΕ.  

5ος πυλώνας στις τράπεζες

Πέραν των κατασκευών και της ενέργειας, ο κ. Εξάρχου, μαζί με τους κ.κ. Μπάκου – Καϋμενάκη, έχει ήδη βάλει πλώρη και για ακόμη ένα φιλόδοξο project, το οποίο αφορά τη δημιουργία του 5ου πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα της χώρας. Κι αυτό θα καταστεί πραγματικότητα με τη συγχώνευση της Παγκρήτιας Τράπεζας με την Attica Bank, η οποία συνιστά το επόμενο μεγάλο «στοίχημα» για τον δραστήριο επιχειρηματία.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)