Skip to main content

Χρηματιστήριο: Συνεχίζεται η ανοδική αντίδραση – Ξεχωρίζουν Mytilineos και τράπεζες

EUROKINISI

Σήμερα τα οικονομικά μεγέθη της ΔΕΗ και της Fourlis.

Να διασφαλίσει τα επίπεδα των 1.400 μονάδων προσπαθεί το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές να διαθέτουν ένα μικρό προβάδισμα έναντι των πωλητών, δίνοντας συνέχεια στην ανοδική αντίδραση αυτής της εβδομάδας.

Παρ’ όλα αυτά, η επιφυλακτικότητα είναι διάχυτη στην εγχώρια αγορά, δεδομένης και της έντονης νευρικότητας που επικρατεί στο εξωτερικό εν όψει των κρίσιμων στοιχείων για τον πληθωρισμό Μαρτίου στις ΗΠΑ.

Από την άλλη πλευρά, οι επενδυτές αναζητούν τους επόμενους θετικούς καταλύτες, στρέφοντας το βλέμμα στα κυοφορούμενα επιχειρηματικά deals, τα οποία εκτιμάται ότι μπορούν να παράσχουν τα κατάλληλα «καύσιμα», ώστε η Λεωφόρος Αθηνών να κινηθεί προς τις αντιστάσεις των 1.440 – 1.450 μονάδων.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει μικρή αύξηση κατά 0,51% και διαμορφώνεται στις 1.409,60 μονάδες, κερδίζοντας οκτώ μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο στις Δευτέρας (1.401,35 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 10 μονάδες (από 1.399,94 έως 1.409,88 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 5 εκατ. ευρώ.

Στο ταμπλό, τώρα, η μετοχή της Mytilineos ενισχύεται κατά περίπου 2%, ενώ δυναμική αρχή στη συνεδρίαση πραγματοποιούν και οι τράπεζες, οι οποίες διευρύνονται κατά 1%. Την ίδια στιγμή, η ΔΕΗ, η οποία χθες έκλεισε στο +4,7%, «παλεύει» να ανακτήσει τα 12 ευρώ, εν όψει των οικονομικών αποτελεσμάτων για το 2023.

Χρηματιστήριο: Η 11άδα των πιο ελκυστικών blue chips – Ποιες έχουν μονοψήφιο P/E

Ανοδικά οι τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης συνεχίζει την πορεία ανάκαμψης από την πρόσφατη διόρθωση (-9% από τα πολυετή υψηλά), με αποτέλεσμα να ενισχύεται στο +0,67% και τις 1.205 μονάδες.

Η μετοχή της Πειραιώς αυξάνεται στο +1,28% και τα 3,882 ευρώ, η μετοχή της Alpha Bank διαπραγματεύεται στο +1,05% και το 1,637 ευρώ, η μετοχή της Eurobank κινείται στο +1,05% και το 1,829 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ακολουθεί στο +0,77% και τα 7,326 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+1,05% και 3.410 μονάδες), η μετοχή της Mytilineos διευρύνεται δυναμικά κατά 2% και ανακτά τα 35 ευρώ. Κέρδη άνω του 2% εμφανίζει και η μετοχή της Ελλάκτωρ, ενώ οι μετοχές των ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και Ελλάκτωρ αυξάνονται άνω του 1%. Η μετοχή της ΔΕΗ, δε, δίνει «μάχη» για τα 12 ευρώ (+0,9%), εν αναμονή των ανακοινώσεων για τα μεγέθη του 2023 και το μέρισμα του 2024. Στον αντίποδα, ΕΥΔΑΠ και Autohellas χάνουν από 0,5%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,23% και 2.334 μονάδες), η μετοχή της Intracom Holdings ξεχωρίζει θετικά στο +2,9% και τα 3,52 ευρώ, ανακτώντας το χαμένο έδαφος του προηγούμενου μήνα. ΕΧΑΕ, Profile και Dimand ακολουθούν πέριξ του +0,5%. Αντίθετα, η μετοχή της Fourlis χάνει 1,30%, με τις μετοχές των Πλαστικά Θράκης, ΟΛΠ, ΑΔΜΗΕ, Ideal και Austriacard να έπονται στο -0,5%

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 47 μετοχές κινούνται ανοδικά, 23 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 12 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 96,8 δισ. ευρώ.

Λαβίδας: Ο δρόμος της… απογείωσης, η κάνναβη και η είσοδος στη Μεσαία Κεφαλαιοποίηση

Μεταβλητότητα

Συνεχίζεται η «μάχη» στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς το κλίμα στο εξωτερικό παραμένει νευρικό. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι ο ανθεκτικός πληθωρισμός δημιουργεί δεύτερες σκέψεις στις κεντρικές τράπεζες για τον οδικό χάρτη μείωσης των επιτοκίων.

Την ίδια στιγμή, στο εσωτερικό, οι επενδυτές έχουν ήδη αποτιμήσει το μεγαλύτερο μέρος των εγχώριων εξελίξεων. Και επομένως, χρειάζονται νέα «καύσιμα», προκειμένου να προσεγγίσουν τις επόμενες αντιστάσεις των 1.440 – 1.450 μονάδων.

Υπό αυτό το πλαίσιο, ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο διατήρησης της μεταβλητότητας, με τους πωλητές και τους αγοραστές να εναλλάσσονται στην πρωτοκαθεδρία των κινήσεων, ενόσω οι 1.380 μονάδες εξακολουθούν να αποτελούν το βασικό στήριγμα.

Πάντως, από τις αρχές του έτους, η συνολική μεταβολή του Γενικού Δείκτη ξεπερνά το άκρως ικανοποιητικό +8%, με την απόσταση από τις φετινές «κορυφές» των 1.434 μονάδων να είναι μικρότερη του -2,5%, χάρη στη χθεσινή ανοδική αντίδραση.

Το βλέμμα στη ΔΕΗ

Για σήμερα, όλη η αγορά αναμένει τα οικονομικά μεγέθη της ΔΕΗ, με τα EBITDA να εκτιμώνται σε τουλάχιστον 1,2 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα, η διοίκηση πρόκειται να ανακοινώσει τη διανομή ενός μερίσματος της τάξης του 0,20 ευρώ, στην πρώτη επιβράβευση των μετόχων από το 2015.

Το απόγευμα, αποτελέσματα για το 2023 θα ανακοινώσει και η διοίκηση της Fourlis, ενώ ο ΑΔΜΗΕ θα ακολουθήσει την Πέμπτη. Αύριο, δε, οι μέτοχοι της Πετρόπουλος αναμένεται να ανάψουν το πράσινο φως στη διανομή μερίσματος 0,30 ευρώ/μετοχή.

Την ίδια ώρα, στο επίκεντρο της αγοράς τίθενται και οι χθεσινές ανακοινώσεις από τον επικεφαλής της ΕΧΑΕ, Γιάννο Κοντόπουλο, ο οποίος παρουσίασε τον νέο κανονισμό για την ελάχιστη μετοχική διασπορά -αισθητά πιο «χαλαρός» σε σχέση με τις εξαγγελίες του περασμένου Οκτωβρίου.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: «Ανάσα» σε Alpha & ΑΒΑΞ, πιάνει το 400άρι η Κρι – Κρι

Απώλειες στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, τώρα, η προσοχή των επενδυτών εστιάζει στα κρίσιμα μακροοικονομικά μεγέθη αυτής της εβδομάδας, από τα οποία αναμφίβολα ξεχωρίζει ο πληθωρισμός Μαρτίου στις ΗΠΑ. Εάν και το σενάριο για μια πρώτη μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο παραμένει κυρίαρχο, δεν λείπουν και οι φωνές, οι οποίες τάσσονται υπέρ της διατήρησης των υψηλών επιτοκίων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί ελαφρώς στο -0,21% και τις 507 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 0,45%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,15%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,30% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,34%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones δείχνουν ένα σταθεροποιητικό άνοιγμα.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)