Skip to main content

Χρηματιστήριο: Συνεχίζεται η «μάχη» – Όλα τα βλέμματα στη ΔΕΗ

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Γενικός Δείκτης μετρά κέρδη άνω του 8% μέσα στο 2024.

Ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι «είμαστε εδώ» έστειλαν χθες (8/4) οι αγοραστές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς με μια δυναμική άνοδο κατάφεραν να επαναφέρουν την αγορά άνω των 1.400 μονάδων, βάζοντας «φρένο» στις διευρυμένες απώλειες της προηγούμενης εβδομάδας.

Κάπως έτσι, η συνολική μεταβολή του Γενικού Δείκτη μέσα στο 2024 έχει επιστρέψει στο +8,3%, με την απόσταση από τις φετινές «κορυφές» των 1.434 μονάδων να είναι μικρότερη του -2,5%.

Φυσικά, η «μάχη» για το Χρηματιστήριο Αθηνών συνεχίζεται, καθώς το κλίμα στο εξωτερικό παραμένει νευρικό, ενόσω ο ανθεκτικός πληθωρισμός δημιουργεί δεύτερες σκέψεις στις κεντρικές τράπεζες για τον οδικό χάρτη μείωσης των επιτοκίων.

Την ίδια στιγμή, στο εσωτερικό, οι επενδυτές έχουν ήδη αποτιμήσει το μεγαλύτερο μέρος των εγχώριων εξελίξεων. Και επομένως, χρειάζονται νέα «καύσιμα», προκειμένου να προσεγγίσουν τις επόμενες αντιστάσεις των 1.440 – 1.450 μονάδων.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: «Ανάσα» σε Alpha & ΑΒΑΞ, πιάνει το 400άρι η Κρι – Κρι

Υπό αυτό το πλαίσιο, ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο διατήρησης της μεταβλητότητας, με τους πωλητές και τους αγοραστές να εναλλάσσονται στην πρωτοκαθεδρία των κινήσεων, ενόσω οι 1.380 μονάδες εξακολουθούν να αποτελούν το βασικό στήριγμα.

Το βλέμμα στη ΔΕΗ

Για σήμερα, πάντως, όλη η αγορά αναμένει τα οικονομικά μεγέθη της ΔΕΗ, με τα EBITDA να εκτιμώνται σε τουλάχιστον 1,2 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα, η διοίκηση πρόκειται να ανακοινώσει τη διανομή ενός μερίσματος της τάξης του 0,20 ευρώ, στην πρώτη επιβράβευση των μετόχων από το 2015.

Σήμερα, στο μεταξύ, μεγέθη για το 2023 θα ανακοινώσει και η διοίκηση της Fourlis, ενώ ο ΑΔΜΗΕ θα ακολουθήσει την Πέμπτη. Αύριο, δε, οι μέτοχοι της Πετρόπουλος αναμένεται να ανάψουν το πράσινο φως στη διανομή μερίσματος 0,30 ευρώ/μετοχή.

Την ίδια ώρα, στο επίκεντρο της αγοράς τίθενται και οι χθεσινές ανακοινώσεις από τον επικεφαλής της ΕΧΑΕ, Γιάννο Κοντόπουλο, ο οποίος παρουσίασε τον νέο κανονισμό για την ελάχιστη μετοχική διασπορά -αισθητά πιο «χαλαρός» σε σχέση με τις εξαγγελίες του περασμένου Οκτωβρίου.

Χρηματιστήριο: Η 11άδα των πιο ελκυστικών blue chips – Ποιες έχουν μονοψήφιο P/E

Η εικόνα στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, τώρα, η προσοχή των επενδυτών εστιάζει στα κρίσιμα μακροοικονομικά μεγέθη αυτής της εβδομάδας, από τα οποία αναμφίβολα ξεχωρίζει ο πληθωρισμός Μαρτίου στις ΗΠΑ.

Εάν και το σενάριο για μια πρώτη μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο παραμένει κυρίαρχο, δεν λείπουν και οι φωνές, οι οποίες τάσσονται υπέρ της διατήρησης των υψηλών επιτοκίων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, οι βασικοί δείκτες στην Ευρώπη ετοιμάζονται για ένα αρνητικό ξεκίνημα στη συνεδρίαση, ενώ οριακές μεταβολές καταγράφονται στα futures της Wall Street.

Στην Ασία, πριν λίγο, ο ιαπωνικός Nikkei ενισχύθηκε δυναμικά κατά 1% και έφθασε στις 39.773 μονάδες. Στο «πράσινο» έκλεισαν και οι δείκτες σε Αυστραλία – Χονγκ Κονγκ, ενώ Σεούλ και Σαγκάη υποχώρησαν κατά έως 0,3%.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)