Skip to main content

Λαβίδας: Ο δρόμος της… απογείωσης, η κάνναβη και η είσοδος στη Μεσαία Κεφαλαιοποίηση

Επί προσωπικού: Ο κ. Λαβίδας βλέπει την εταιρεία του προ-πάππου του να ακμάζει ξανά.

Ήταν 23 Δεκεμβρίου του 2022, όταν η μετοχή της Lavipharm επέστρεφε στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, έπειτα από έναν 10ετή κύκλο μεταξύ ζωής και… θανάτου στην Κατηγορία της Επιτήρησης.

Και χθες, δηλαδή 16 μήνες αργότερα, η μοναδική φαρμακευτική εισηγμένη πραγματοποίησε το επόμενο μεγάλο βήμα, κάνοντας «ντεμπούτο» στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSE MIB.

Η δικαίωση για τον Τηλέμαχο Λαβίδα, εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. και δισέγγονο του ιδρυτή της ιστορικής εταιρείας, είναι τεράστια. Άλλωστε, ο ίδιος χρειάστηκε να φέρει εις πέρας ένα δυναμικό comeback, το οποίο ξεκίνησε με την Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου των 51 εκατ. ευρώ και απογειώθηκε με την πολυδιαφημισμένη είσοδο στη ραγδαίως αναπτυσσόμενη αγορά της φαρμακευτικής κάνναβης.

Οι πρώτες αποφάσεις

Ο κ. Λαβίδας, μετά τη δυσάρεστη περιπέτεια στις ΗΠΑ, όπου καταδικάστηκε για insider trading, ανέλαβε επισήμως τα ηνία της οικογενειακής επιχείρησης μόλις το 2021, όταν «έφυγε» από τη ζωή ο πατέρας του, Θανάσης. Σε ηλικία 40 ετών, ξεκίνησε, λοιπόν, την επίπονη προσπάθεια, η οποία είχε ως στόχο την επαναφορά της Lavipharm στην ομαλότητα.

Και τα ευοίωνα αποτελέσματα της προηγούμενης χρήσης ήρθαν να ανταμείψουν τους κόπους του. Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 1,8 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη EBITDA εκτοξεύθηκαν κατά σχεδόν 60% σε ετήσια βάση.

Πρόσθετη αξία από την κάνναβη

Και το σημαντικότερο είναι ότι τα παραπάνω μεγέθη αναμένεται να βελτιωθούν σημαντικά τα επόμενα χρόνια, χάρη και στη συνεισφορά από την κυκλοφορία του πρώτου τοπικώς παραγόμενου σκευάσματος από κάνναβη. Η πλέον συντηρητική εκτίμηση προβλέπει μια συμβολή του νέου προϊόντος της τάξης των 8,5 εκατ. ευρώ στον φετινό τζίρο της Lavipharm.

Όλα αυτά έχουν οδηγήσει την εταιρεία του κ. Λαβίδα σε μια χρηματιστηριακή αξία κοντά στα 150 εκατ. ευρώ, με συνολική άνοδο +9% μέσα στο 2024, +30% μέσα στο 6μηνο και +115% μέσα στο 12μηνο, την ίδια ώρα που η είσοδος στον FTSE MIB διευρύνει σημαντικά την ορατότητα της μετοχής σε επενδυτές από το εξωτερικό.

Ας σημειωθεί ότι η οικογένεια Λαβίδα ελέγχει από κοινού το 61,8% της εισηγμένης, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι το εναπομείναν ποσοστό βρίσκεται στην ελεύθερη διασπορά. Κάτι το οποίο διαδραμάτισε καίριο ρόλο στην απόφαση των αρμόδιων αρχών για την ένταξη της Lavipharm στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης –σε αντικατάσταση της Entersoft.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)