Skip to main content

Χρηματιστήριο: «Τρελές» αποδόσεις στις τράπεζες έως και +70%, παρά τη διόρθωση

Intime News/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Στο 9% υπολογίζεται η διόρθωση από τα πολυετή υψηλά των 1.269 μονάδων.

Μπορεί ο τραπεζικός δείκτης να βρίσκεται στο επίκεντρο της εν εξελίξει διορθωτικής κίνησης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με απώλειες άνω του -9% από τα πρόσφατα πολυετή υψηλά, αλλά ο κλάδος εξακολουθεί να προσφέρει άκρως εντυπωσιακές αποδόσεις, οι οποίες κατά περίπτωση ξεπερνούν το +70%.

Συγκεκριμένα, παρά την ομολογουμένως δικαιολογημένη αναδίπλωση των τελευταίων εβδομάδων, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες παρουσιάζουν κέρδη άνω του 45% στο 12μηνο, ενώ η μεταβολή στο 6μηνο ξεπερνά το 25%. Από τις αρχές του 2024, δε, η άνοδος του Big-4 ναι μεν έχει περιοριστεί σε μονοψήφια επίπεδα (+9%), αλλά και πάλι υπερβαίνει την αντίστοιχη του Γ.Δ. (+7%).

Η τρέχουσα καθοδική κίνηση, η οποία ξεκίνησε στα μέσα Μαρτίου και αποτελεί τη μεγαλύτερη από τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο του 2023, μεταφράζεται σε σωρευτικές απώλειες της τάξης του 9% ή αλλιώς των 110-120 μονάδων, με τον κλάδο να βάζει προσωρινά στο… «pause» τον βρυχηθμό των ταύρων.

Παρότι η πτώση φαντάζει κάπως μεγάλη, ιδίως συγκρινόμενη με την αντίστοιχη του Γ.Δ. (-4%) στο επίμαχο χρονικό διάστημα, εντούτοις (μέχρι στιγμής) αποδεικνύεται αισθητά μικρότερη σε σχέση μ’ αυτή του περασμένου φθινοπώρου, όταν οι τράπεζες απώλεσαν περισσότερες από 200 μονάδες κατά την περίοδο 30 Αυγούστου (1.070 μονάδες) έως 9 Οκτωβρίου (858 μονάδες).

Φυσικά, η οπισθοχώρηση εξηγείται εν πολλοίς από το ξέφρενο ράλι των προηγούμενων μηνών. Επομένως, μια στάση είναι επιβεβλημένη, με τους επενδυτές να παίρνουν ορισμένες «ανάσες». Ρόλο στη μεταβλητότητα διαδραματίζουν και τα σενάρια για το ύψος των φετινών μερισμάτων, με τις διαπραγματεύσεις διοίκησης – εποπτικών αρχών να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Βασιλάκης: Από την προσγείωση στην… απογείωση, με αποδόσεις +160% στην 3ετία

Με αποδόσεις από 35% έως 70%

Εξετάζοντας κατά μόνας τις τράπεζες, τη μεγαλύτερη απόδοση προσφέρει η Τρ. Πειραιώς, με ράλι άνω του +70% στο 12μηνο, παρά τη διόρθωση κατά 12% από τα υψηλά έτους των 4,22 ευρώ. Η Εθνική Τράπεζα ακολουθεί με άνοδο τουλάχιστον +50% στο 12μηνο, με την τρέχουσα απόσταση από τα υψηλά 8ετίας των 7,498 ευρώ να παραμένει σε μονοψήφια επίπεδα (-6%).

Η Eurobank, από την πλευρά της, κερδίζει τουλάχιστον 40% μέσα στους προηγούμενους 12 μήνες, αν και έχει απολέσει περίπου 10% από τις «κορυφές» του 1,957 ευρώ. Τέλος, η Apha Bank, παρά το -13% από τα φετινά υψηλά του 1,79 ευρώ, παρουσιάζει μια 12μηνη απόδοση κοντά στο +35%.

Οι δύο μικρότερες

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει και στις Optima Bank – Αttica Bank, δηλαδή τις δύο μικρότερες τράπεζες του ταμπλό. Η μεν πρώτη βρίσκεται στα ιστορικά υψηλά των 8,5 ευρώ, με κέρδη σχεδόν 20% στη σύντομη χρηματιστηριακή της ιστορία. Η δε δεύτερη έχει εισέλθει σε τροχιά ολικής ανασύνταξης, με στόχο να καταστεί η Νο.5 τράπεζα της χώρας.

Η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση των τραπεζών

• Eurobank 6,5 δισ. ευρώ
• Εθνική 6,4 δισ. ευρώ
• Πειραιώς 4,6 δισ. ευρώ
• Alpha 3,6 δισ. ευρώ
• Optima 626 εκατ. ευρώ
• Attika 567 εκατ. ευρώ
ΣΥΝΟΛΟ: 22,3 δισ. ευρώ

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)