Skip to main content

Χρηματιστήριο: Προσεκτικές κινήσεις στο ταμπλό, ποιες μετοχές ξεχωρίζουν

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Ο Γενικός Δείκτης αναζητά κατεύθυνση.

Κατεύθυνση αναζητά σήμερα (3/4) το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να επιδίδονται σε προσεκτικές κινήσεις, στη σκιά της χθεσινής μεγάλης βουτιάς, η οποία έφερε τον Γενικό Δείκτη κάτω των 1.400 μονάδων.

Είναι σαφές ότι η μεταβλητότητα στην ελληνική αγορά έχει αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς η έλλειψη νέων καταλυτών, σε συνδυασμό με την επιθυμία για ρευστοποίηση των πρόσφατων κερδών, δεν επιτρέπουν μια νέα ανοδική κίνηση.

Βέβαια, μια ελεγχόμενη αναδίπλωση επ’ ουδενί πρέπει να προκαλεί τρόμο και φόβο στην επενδυτική κοινότητα, η οποία μην ξεχνάμε ότι μετρά σωρευτικά κέρδη άνω του +30% στο τελευταίο 12μηνο.

Σήμερα, λοιπόν, ο Γενικός Δείκτης είναι σχεδόν σταθερός και διαμορφώνεται στις 1.393,91 μονάδες, εμφανίζοντας ανεπαίσθητες μεταβολές σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (1.393,84 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τρεις μονάδες (1.391,11 έως 1.394,21 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 7 εκατ. ευρώ.

Στο ταμπλό, τώρα, η εικόνα είναι απολύτως… μοιρασμένη. Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας χάνει τουλάχιστον 1% και αναδιπλώνεται στα 7 ευρώ, ενώ η μετοχή της Mytilineos κερδίζει περίπου 1% και ανακάμπτει προς τα 35 ευρώ. Motor Oil και Quest, δε, τηρούν στάση αναμονής εν όψει των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2023.

Χρηματιστήριο: Πώς εξηγείται η απότομη «βουτιά», τι θα γίνει σήμερα

Διόρθωση 8% στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης συνεχίζει σε πτωτικό έδαφος, με αποτέλεσμα να διολισθαίνει στο -0,52% και τις 1.163 μονάδες, έχοντας διορθώσει κατά τουλάχιστον 8% σε σχέση με τα πρόσφατα πολυετή υψηλά.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας υποχωρεί στο -1,13% και τα 7,03 ευρώ, η μετοχή της Eurobank περιορίζεται στο -0,34% και το 1,759 ευρώ, η μετοχή της Alpha Bank είναι σχεδόν σταθερή στο 1,58 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς ενισχύεται στο +0,58% και τα 3,79 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,05% και 3.355 μονάδες), η μετοχή της Mytilineos κερδίζει περίπου 1% και επανέρχεται κοντά στα 35 ευρώ. Άνοδο κατά 1,5% παρουσιάζει, επίσης, η μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, ενώ η μετοχή της Σαράντης διευρύνεται στο +2,2% και τα 11,9 ευρώ. Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Motor Oil μειώνεται στο -0,9% και τα 27,3 ευρώ, με την ΕΥΔΑΠ να έπεται στο -0,7% και τα 5,7 ευρώ.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,33% και 2.311 μονάδες), η μετοχή της Intrakat ξεχωρίζει αρνητικά στο -2,3% και τα 5,07 ευρώ, έχοντας διορθώσει 10% από τα υψηλά των 5,6 ευρώ. Intralot και Τεχνική Ολυμπιακή, επίσης, χάνουν από 1%, ενώ ο ΟΛΠ συνεχίζει καθοδικά στο -0,9% και τα 26,5 ευρώ. Αντίθετα, οι μετοχές των Intracom, ΕΥΑΘ, Ideal και Epsilon ενισχύονται κατά 1%.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 47 μετοχές κινούνται ανοδικά, 32 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 13 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 96,0 δισ. ευρώ.

Αρνητικό το ξεκίνημα στον Απρίλιο

Με το «αριστερό» έχει εισέλθει στον Απρίλιο το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η χθεσινή βουτιά έχει οδηγήσει τον Γενικό Δείκτη κάτω των 1.400 μονάδων, επαναφέροντας τον κίνδυνο μιας μεγάλης οπισθοχώρησης.

Άλλωστε, η πρόθεση των επενδυτών να ρευστοποιήσουν ένα μέρος των μεγάλων φετινών κερδών, είναι κάτι παραπάνω από πρόδηλη -και δικαιολογημένη.

Η διόρθωση είναι ένα σενάριο, το οποίο η αγορά συζητά εδώ και αρκετές εβδομάδες, αλλά προς το παρόν δεν έχει αποτυπωθεί στο ταμπλό, με τις στηρίξεις των 1.380 μονάδων να αποδεικνύονται ισχυρές.

Μυλωνάς: Η λήξη… πολέμου στην Alumil και η προοπτική των 15 εκατ. ευρώ

Σύμφωνα με τους αναλυτές, στην έντονη μεταβλητότητα της περιόδου ρόλο διαδραματίζουν και οι πολιτικές αρρυθμίες, καθώς τα πρόσφατα γεγονότα για τα Τέμπη και οι αποπομπές των δύο στενών συνεργατών του πρωθυπουργού φέρνουν σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, την ώρα που η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά διπλές εκλογές τον Ιούνιο (ευρωπαϊκές και εθνικές).

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, ουδείς πράγματι φαίνεται να «ποντάρει» στο σενάριο των άμεσων εθνικών εκλογών, καθώς οι βουλευτικές κάλπες έκλεισαν μόλις πριν έναν χρόνο. Επομένως, κίνδυνος πολιτικής αβεβαιότητας επί της ουσίας δεν υφίσταται -τουλάχιστον προς ώρας.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Η… φουρτούνα στο λιμάνι και το βήμα πίσω στην Coca – Cola

Υπό αυτό το πρίσμα, η σημερινή συνεδρίαση θεωρείται κομβικής σημασίας για τη βραχυπρόθεσμη τάση του Γενικού Δείκτη, καθώς ενδεχόμενη διατήρηση των πιέσεων θα φέρει σε δύσκολη θέση τον Γενικό Δείκτη, θέτοντας σε αμφισβήτηση τα κεκτημένα του α’ τριμήνου.

Σήμερα, πάντως, η ελληνική αγορά περιμένει τα οικονομικά αποτελέσματα των Motor Oil και Quest Συμμετοχών για το 12μηνο του 2023, με τους αναλυτές να προσβλέπουν σε ένα «δυνατό» μέρισμα, το οποίο θα παράσχει ώθηση στις μετοχές των δύο εισηγμένων.

Ανεξαρτήτως αυτού, βέβαια, είναι σαφές ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών, αν και εξακολουθεί να διαθέτει ελκυστικές αποτιμήσεις, χρειάζεται έναν νέο θετικό καταλύτη, προκειμένου να συνεχίσει την ανοδική πορεία και να διασπάσει τις επόμενες αντιστάσεις των 1.440 – 1.450 μονάδων.

Η εικόνα στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, τώρα, μετά τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά, οι αγορές μετοχών φαίνεται ότι βρίσκονται σε φάση… αναδίπλωσης, με τα κυριότερα χρηματιστήρια να μπαίνουν με το «αριστερό» στον Απρίλιο, έχοντας στραμμένο το βλέμμα στην πορεία των επιτοκίων και στο κατά πόσο η Federal Reserve πράγματι θα προχωρήσει σε μείωση τον προσεχή Ιούνιο.

O πανευρωπαϊκός Stoxx 600 είναι σχεδόν αμετάβλητος στις 508 μονάδες, καθώς οι διακυμάνσεις στον γερμανικό DAX, στον βρετανικό FTSE 100, στον γαλλικό CAC 40 και στον ιταλικό FTSE MIB δεν ξεπερνούν το +/- 0,3%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones εμφανίζουν απώλειες 50 μονάδων.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)