Skip to main content

Χρηματιστήριο: Σταθερά ανοδικά, παρά τη μεταβλητότητα στις τράπεζες

EUROKINISSI

Ο Γενικός Δείκτης υπερβαίνει τις 1.420 μονάδες.

Σταθερά ανοδικά συνεχίζει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές να κρατούν τα ηνία για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, χωρίς ωστόσο να διαθέτουν την ίδια ορμή, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα «ψαλίδισμα» των πρωινών κερδών.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το κλίμα στο ταμπλό παραμένει θετικό, χάρη στην εκτίμηση της Federal Reserve για τρεις μειώσεις επιτοκίων μέσα στο 2024, κάτι το οποίο οδηγεί τις διεθνείς αγορές σε νέα ιστορικά υψηλά.

Απ’ αυτήν την ευφορία, εύλογα, επηρεάζεται και η Λεωφόρος Αθηνών, η οποία αφήνει πίσω τις αρνητικές εκθέσεις των Moody’s – JP Morgan και στρέφει εκ νέου το βλέμμα στις θετικές εξελίξεις, όπως είναι για παράδειγμα τα κυοφορούμενα deals και οι μερισματικές διανομές.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ελεγχόμενη αύξηση κατά 0,50% και διαμορφώνεται στις 1.424,87 μονάδες, κερδίζοντας επτά μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (1.417,72 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 12 μονάδες (από 1.421,97 έως 1.433,50 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 46 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 4,9 εκατ. ευρώ αφορούν προσυμφωνημένα πακέτα.

Στο ταμπλό, τώρα, η Τρ. Πειραιώς σταθεροποιείται στην περιοχή των 3,95 ευρώ, ενώ άνοδο άνω του 1% εμφανίζει η Alpha Bank. Στα υπόλοιπα blue chips, οι ΟΤΕ – ΔΕΗ – Helleniq Energy ενισχύονται κατά τουλάχιστον +1%. Στον αντίποδα, η Εθνική χάνει 1,5%.

Ο Κινέζος… καπετάνιος στις φουρτούνες φαίνεται

Μικτά πρόσημα στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης, παρά τα πρωινά κέρδη, έχει υποκύψει εκ νέου στη μεταβλητότητα, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο -0,15% και τις 1.225 μονάδες.

Η μετοχή της Πειραιώς είναι σταθερή στο +0,20% και τα 3,954 ευρώ, η μετοχή της Alpha Bank αντιδρά θετικά στο +1,45% και το 1,7495 ευρώ, η μετοχή της Eurobank παραμένει αμετάβλητη στο 1,8005 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας διολισθαίνει στο -1,10% και τα 7,38 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,58% και 3.436 μονάδες), η μετοχή του ΟΤΕ ενισχύεται δυναμικά στο +1,5% και τα 13,7 ευρώ, με τις μετοχές των Motor Oil, Ελλάκτωρ, ΔΕΗ, Σαράντης, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Viohalco, Jumbo και Autohellas να έπονται τουλάχιστον στο +1%. Η μετοχή της Helleniq Energy, δε, αυξάνεται άνω του 2%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,15% και 2.409 μονάδες), η μετοχή της ΕΧΑΕ ξεχωρίζει στο +1,8% και τα 5,5 ευρώ, ενώ κέρδη της τάξης του 1% – 1,5% εμφανίζουν οι μετοχές των ΕΥΑΘ, ΑΔΜΗΕ και ΑΒΑΞ. Η μετοχή της Epsilon Net, η οποία το πρωί ανακοίνωσε αύξηση της ετήσιας κερδοφορίας κατά 58%, περιορίζεται στο -1,9% και τα 10,2 ευρώ. Fourlis και Αλουμύλ χάνουν από 1%.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 69 μετοχές κινούνται ανοδικά, 33 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 18 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται τα 97,9 δισ. ευρώ.

Χρηματιστήριο: Γιατί η αξία της HelleniQ Energy αυξάνεται στα 2,5 δισ. ευρώ

Βελτιωμένο το κλίμα

Ώθηση από το θετικό κλίμα στο εξωτερικό λαμβάνει σήμερα (21/3) το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο προσπαθεί να προσεγγίσει εκ νέου τα πρόσφατα υψηλά 13 ετών (1.434 μονάδες).

Παρά την ψυχρολουσία από τις αρνητικές εκθέσεις των Moody’s και JP Morgan, η αγορά δείχνει… χαρακτήρα, μην αφήνοντας τους πωλητές να κάνουν «κουμάντο».

Το ζητούμενο είναι, πλέον, να βρει τα κατάλληλα καύσιμα, προκειμένου να επαναπροσεγγίσει τις 1.434 μονάδες και στη συνέχεια να δοκιμάσει τις αντιστάσεις των 1.450 μονάδων, οι οποίες ανοίγουν τον δρόμο για τον στόχο των 1.500 μονάδων.

Βέβαια, οι ισχυρές αποδόσεις τόσο στο 12μηνο (+38%), όσο και στο 2024 (+9,6%) δεν αποκλείουν το σενάριο της διόρθωσης, αν και προς το παρόν εξακολουθεί να μην συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες.

Τα ανθεκτικά εταιρικά μεγέθη, οι υψηλές μερισματικές διανομές, αλλά και τα κυοφορούμενα επιχειρηματικά deals προσφέρουν τα κατάλληλα στηρίγματα, ώστε ο Γενικός Δείκτης να συνεχίσει την πλαγιο-ανοδική πορεία.

Και το σημαντικότερο είναι ότι, παρά το δυναμικό ράλι, αρκετές εισηγμένες παραμένουν σε ελκυστικά επίπεδα, δείγμα των διευρυμένων περιθωρίων που υπάρχουν στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Το ράλι 300% στη Moda και η ξαφνική… επανεμφάνιση της ΛΑΜΨΑ

Ώθηση από το εξωτερικό

Στο εξωτερικό, τώρα, η προσοχή εστιάζει στη Federal Reserve, η οποία χθες βράδυ αν και διατήρησε τα επιτόκια στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα (5,25% – 5,50%), επανέλαβε την εκτίμηση για τρεις μειώσεις μέσα στο 2024. Αυτή η πρόβλεψη έδωσε ώθηση στη Wall Street, με τον Dow Jones να τερματίζει σε νέα επίπεδα ρεκόρ.

Σήμερα, ταυτόχρονα, σε μια κίνηση – έκπληξη, η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας προχώρησε σε μείωση των επιτοκίων, αποτελώντας την πρώτη νομισματική αρχή, η οποία προέβη σε ένα τέτοιο βήμα. Από την πλευρά της, η κεντρική τράπεζας της Αγγλίας διατήρησε τα επιτόκια σταθερά, κλείνοντας το μάτι σε πιθανό «ψαλίδι» τους επόμενους μήνες.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται στο +0,44% και τις 507 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,36%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 1,05%, και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,05%. Ο γαλλικός CAC 40, αντίθετα, αναδιπλώνεται κατά 0,23%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones κερδίζουν τουλάχιστον 100 μονάδες, ενόσω οδεύουν προς ακόμη ένα ιστορικό υψηλό.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)