Skip to main content

Χρηματιστήριο: Στηρίγματα από το εξωτερικό – Η προσοχή σε τράπεζες και ΤΕΡΝΑ

Ο Γενικός Δείκτης δεν αποκλείεται να συνεχίσει την ανοδική αντίδραση.

Ώθηση από το θετικό κλίμα στο εξωτερικό αναμένεται να λάβει σήμερα (21/3) το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο προσπαθεί να προσεγγίσει εκ νέου τα πρόσφατα υψηλά 13 ετών (1.434 μονάδες).

Παρά την ψυχρολουσία από τις αρνητικές εκθέσεις των Moody’s και JP Morgan, η αγορά δείχνει… χαρακτήρα, μην αφήνοντας τους πωλητές να κάνουν «κουμάντο».

Έτσι, χθες ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε δυναμικά κατά 1% και επανήλθε στις 1.417 μονάδες, χτίζοντας μια πρώτη ζώνη ασφαλείας από τις στηρίξεις των 1.380 μονάδων.

Το ζητούμενο είναι, πλέον, να βρει τα κατάλληλα καύσιμα, προκειμένου να επαναπροσεγγίσει τις 1.434 μονάδες και στη συνέχεια να δοκιμάσει τις αντιστάσεις των 1.450 μονάδων, οι οποίες ανοίγουν τον δρόμο για τον στόχο των 1.500 μονάδων.

Βέβαια, οι ισχυρές αποδόσεις τόσο στο 12μηνο (+38%), όσο και στο 2024 (+9,6%) δεν αποκλείουν το σενάριο της διόρθωσης, αν και προς το παρόν εξακολουθεί να μην συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες.

Τα ανθεκτικά εταιρικά μεγέθη, οι υψηλές μερισματικές διανομές, αλλά και τα κυοφορούμενα επιχειρηματικά deals προσφέρουν τα κατάλληλα στηρίγματα, ώστε ο Γενικός Δείκτης να συνεχίσει την πλαγιο-ανοδική πορεία.

Και το σημαντικότερο είναι ότι, παρά το δυναμικό ράλι, αρκετές εισηγμένες παραμένουν σε ελκυστικά επίπεδα, δείγμα των διευρυμένων περιθωρίων που υπάρχουν στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Ο Κινέζος… καπετάνιος στις φουρτούνες φαίνεται

Η εικόνα στο ταμπλό

Στο ταμπλό, το ενδιαφέρον παραμένει στραμμένο στις τράπεζες, με την Πειραιώς να ανακάμπτει κοντά στο ψυχολογικό όριο των 4 ευρώ και την Εθνική αφενός να βρίσκεται σε νέα υψηλά 8ετίας, αφετέρου να αποτελεί πλέον τη Νο.2 πολυτιμότερη εισηγμένη, υπερσκελίζοντας την Eurobank.

Από εκεί και πέρα, Τέρνα Ενεργειακή και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ συνεχίζουν την ανοδική πορεία, καθώς όλες οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το deal πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου της Τέρνα Ενεργειακή βρίσκεται στην τελική ευθεία.

Πριν λίγο, δε, η Epsilon Net δημοσίευσε τα ετήσια οικονομικά μεγέθη, με την κερδοφορία του 2023 να καθορίζεται στα 20 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας άλμα 58% σε σχέση με το 2022. Ο καθαρός δανεισμός παρέμεινε αρνητικός (6,8 εκατ. ευρώ), ενώ τα ίδια κεφάλαια ανήλθαν σε 60 εκατ. ευρώ.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Το ράλι 300% στη Moda και η ξαφνική… επανεμφάνιση της ΛΑΜΨΑ

Ώθηση από το εξωτερικό

Στο εξωτερικό, τώρα, η προσοχή εστιάζει στη Federal Reserve, η οποία αν και διατήρησε τα επιτόκια στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα (5,25% – 5,50%), επανέλαβε την εκτίμηση για τρεις μειώσεις μέσα στο 2024.

Αυτή η πρόβλεψη έδωσε ώθηση στη Wall Street, με τον Dow Jones να τερματίζει σε νέα επίπεδα ρεκόρ. Μην ξεχνάμε, δε, ότι σήμερα περιμένουμε τις αντίστοιχες αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών σε Αγγλία, Νορβηγία και Ελβετία.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, τα προσυμβόλαια στην Ευρώπη δείχνουν ένα ανοδικό ξεκίνημα στη συνεδρίαση, ενώ στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα futures της Wall Street προμηνύουν νέα ιστορικά ρεκόρ για τους δείκτες.

Στην Ασία, ο ιαπωνικός Nikkei σκαρφάλωσε στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, κλείνοντας στις 40.815 μονάδες. Άνοδο της τάξης του 2% εμφάνισαν, επίσης, οι δείκτες Kospi και Χανγκ Σενγκ σε Κορέα και Χονγκ Κονγκ, αντίστοιχα.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)