Skip to main content

Χρηματιστήριο: Γιατί η αξία της HelleniQ Energy αυξάνεται στα 2,5 δισ. ευρώ

Άνοδος της μετοχής κατά 11% μέσα στο 2024.

Το ψυχολογικό όριο των 2,5 δισ. ευρώ ανακτά η κεφαλαιοποίηση της Helleniq Energy, με τη μετοχή της εισηγμένης να επανέρχεται κοντά στα υψηλά έτους (8,4 ευρώ), εν μέσω των σεναρίων για νέο placement από τους βασικούς μετόχους.

Είναι ενδεικτικό ότι στη σημερινή συνεδρίαση (21/3) του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ο τίτλος των διυλιστηρίων ενισχύεται άνω του 2%, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται στα 8,23 ευρώ.

Μέχρι στις 2.00 το μεσημέρι, ο τζίρος των συναλλαγών κυμαινόταν στο 1,5 εκατ. ευρώ, καθώς είχαν διακινηθεί συνολικά 187.519 τεμάχια.

Οι φήμες για placement

Η ανοδική κίνηση, όπως προαναφέρθηκε, σχετίζεται άρρηκτα με τη περιρρέουσα φημολογία περί νέου placement εκ μέρους των βασικών μετόχων, οι οποίοι φέρεται να έχουν δεχθεί κρούσεις από υποψήφιους επενδυτές.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Δεκέμβριο, η οικογένεια Λάτση και το ελληνικό δημόσιο είχαν διαθέσει το 11% των μετοχών, σε μια πρωτοβουλία που κρίθηκε ως απολύτως επιτυχημένη και ωφέλιμη.

Αυτήν την στιγμή το ποσοστό της οικογένειας Λάτση ανέρχεται στο 40,4% και του δημοσίου στο 31,2% επί του μετοχικού κεφαλαίου. Επομένως, η διάθεση ενός νέου πακέτου μετοχών θα βελτιώσει περαιτέρω τη μετοχική διασπορά και επομένως, την εμπορευσιμότητα/ελκυστικότητα του τίτλου.

Πάντως, προς το παρόν τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο, καθώς όλα τα παραπάνω συνιστούν αποτέλεσμα πληροφοριών και σεναρίων -και όχι ειλημμένων αποφάσεων.

To φετινό ράλι

Η Helleniq Energy, μετά το νωθρό ξεκίνημα στο 2024, έχει σταδιακά ανεβάσει ρυθμούς, με αποτέλεσμα να καταγράφει πλέον σωρευτική άνοδο της τάξης του 11% μέσα στο τρέχον έτος.

Το υψηλό 12μηνου καθορίζεται στα 8,4 ευρώ, ενώ το υψηλό 5ετίας ανέρχεται στα 8,6 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η μετοχή εξακολουθεί να διαπραγματεύεται σε επίπεδα χαμηλότερα της προ-πανδημικής περιόδου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, αυτήν την στιγμή η εισηγμένη διαθέτει αρκετά ελκυστική αποτίμηση στο χρηματιστηριακό ταμπλό, καθώς ο δείκτης P/E (πολλαπλασιαστής κερδοφορίας) υπολογίζεται στο 5,1x και ο δείκτη P/BV (λογιστικής αξίας) στο 0,87x.

Μετά τα ρεκόρ του 2022 (κέρδη 1 δισ. ευρώ), η καθαρή κερδοφορία για το 2023 καθορίστηκε στα 606 εκατ. ευρώ, με τα συγκρίσιμα EBITDA να καθορίζονται στο 1,24 δισ. ευρώ. Η διοίκηση, μάλιστα, πρότεινε τη διανομή μερίσματος 0,90 ευρώ/μετοχή έναντι 1,15 ευρώ πέρυσι.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)