Skip to main content

Ο Κινέζος… καπετάνιος στις φουρτούνες φαίνεται

Επί προσωπικού: Ο Γιου Ζενγκάνγκ βλέπει τον ΟΛΠ να έχει αποκτήσει ισχυρή… ανοσία.

Όταν πριν μερικούς μήνες ξεκίνησε η ιστορία με τους Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα, όλοι οι αναλυτές έσπευσαν να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις πιθανές επιπτώσεις στο λιμάνι του Πειραιώς.

Σήμερα, όμως, η κατάσταση δεν προσομοιάζει σε τίποτα με όλες αυτές τις δραματικές προειδοποιήσεις, με τον Γιου Ζενγκάνγκ να βλέπει τον ΟΛΠ να έχει αποκτήσει ισχυρή… ανοσία στις γεωπολιτικές προκλήσεις.

Ο Ζενγκάνγκ, ο οποίος σε λίγους μήνες από σήμερα συμπληρώνει τον 5ο χρόνο στο «τιμόνι» του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας (ως εκτελεστικός πρόεδρος), φαίνεται ότι αποδεικνύεται καλός καπετάνιος ακόμη και στις φουρτούνες.

Ισχυρό μέρισμα

Κι αυτό αναμένεται να αποτυπωθεί κατά κύριο λόγος στις 29 Μαρτίου, όταν ανακοινωθούν τα ετήσια οικονομικά μεγέθη του 2023.

Οι αναλυτές προσδοκούν ότι ο Κινέζος πρόεδρος του ΟΛΠ, ο οποίος αποτελεί επιλογή του βασικού μετόχου, δηλαδή της COSCO (ελέγχει το 67%), θα δώσει συνέχεια στις γενναιόδωρες διανομές μερισμάτων, οι οποίες συνεχίζονται αδιαλείπτως από το 2011.

Υπενθυμίζεται ότι στο 9μηνο του 2023 τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 40% και ανήλθαν σε 65,8 εκατ. ευρώ, γεγονός το οποίο προλειαίνει το έδαφος για ακόμη μία χρονιά – ρεκόρ.

Και μπορεί να υπάρχει μια εύλογη κάμψη στα έσοδα από τον τομέα των εμπορευματοκιβωτίων, δεδομένου ότι αρκετά φορτία κάνουν τον περίπλου της Αφρικής, αποφεύγοντας να διανύσουν τα επισφαλή νερά της Ερυθράς Θάλασσας, αλλά οι κινήσεις της διοίκησης του Ζενγκάνγκ φαίνεται ότι απολαμβάνουν της πλήρης εμπιστοσύνης της αγοράς.

Στα υψηλά του 2008 η μετοχή

Όλα αυτά έχουν ήδη οδηγήσει τη μετοχή του ΟΛΠ στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008, με τον Ζενγκάνγκ να «βλέπει» τα 28 ευρώ στο χρηματιστηριακό ταμπλό, κάτι που μεταφράζεται σε άλμα 20% μέσα στο 2024 και 50% μέσα στο τελευταίο 12μηνο.

Κάπως έτσι, ο Κινέζος πρόεδρος του ΟΛΠ έχει οδηγήσει τη χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας στα 700 εκατ. ευρώ, θέτοντας υποψηφιότητα για πιθανή «προαγωγή» στον 25άρη δείκτη, στο πλαίσιο της επικείμενης αναδιάρθρωσης του Απριλίου.

Μην ξεχνάμε ότι, κατά τη διάρκεια της θητείας του Ζενγκάνγκ στην προεδρία του Δ.Σ., η οποία ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2019, η μετοχή της εταιρείας έχει καταγράψει σωρευτική άνοδο της τάξης του 30%, έχοντας απορροφήσει μια σειρά μεγάλων και σημαντικών κρίσεων, όπως η πανδημία του κορωνοϊού, ο πόλεμος στην Ουκρανία και αισίως τα «χτυπήματα» των Χούθι.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)