Skip to main content

Χρηματιστήριο: Σε διαδικασία… «χώνεψης» η αγορά

Οι επενδυτές αφομοιώνουν τα κεκτημένα, έχοντας ήδη προεξοφλήσει τα εύρωστα εταιρικά μεγέθη.

Μικρές διακυμάνσεις εμφανίζει και σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να δείχνουν μια διάθεση ήπιας «χώνεψης» των μεγάλων κερδών του 2024, έχοντας ήδη προεξοφλήσει τα εύρωστα εταιρικά αποτελέσματα του προηγούμενου 12μηνου.

Παρ’ όλα αυτά, ο Γενικός Δείκτης δεν απομακρύνεται από τα πρόσφατα υψηλά των τελευταίων 13 ετών, καθώς τα επιλεκτικά στηρίγματα απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος των εν εξελίξει ρευστοποιήσεων.

Alpha Bank και Eurobank ανακοίνωσαν χθες εξαιρετικά μεγέθη, ενώ στην Πειραιώς σήμερα αναμένεται η μεταβίβαση και των τελευταίων πακέτων, προκειμένου να ολοκληρωθεί και τυπικά η αποχώρηση του ΤΧΣ από το μετοχικό κεφάλαιο.

Το βράδυ, στο μεταξύ, ο DBRS θα δημοσιεύσει το καθιερωμένο report για την Ελλάδα, με τους αναλυτές να κρατούν… μικρό καλάθι, δεδομένου ότι ο καναδικός οίκος έχει ήδη επαναφέρει τη χώρα στην επενδυτική βαθμίδα (BBB low).

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει μικρή πτώση κατά 0,10% και διαμορφώνεται στις 1.423,96 μονάδες, χάνοντας 1,5 μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (1.423,67 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε πέντε μονάδες (από 1.422,05 έως 1.427,85 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 11 εκατ. ευρώ.

Στο ταμπλό, τώρα, Eurobank και Alpha Bank αναδιπλώνονται πέριξ του -1,5%, συνεχίζοντας τη διόρθωση μετά τη χθεσινή ισχυρή πτώση, ενώ η Πειραιώς παραμένει άνω της τιμής του placement, παρά τις ελεγχόμενες πιέσεις. Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Jumbo κερδίζει άνω του 1%.

Νέες πιέσεις στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης τίθεται στο επίκεντρο των πωλητών για 2η διαδοχική ημέρα, με αποτέλεσμα να υποχωρεί στο -0,95% και τις 1.219 μονάδες.

Η μετοχή της Alpha Bank διολισθαίνει στο -1,77% και το 1,689 ευρώ, η μετοχή της Eurobank περιορίζεται στο -1,37% και το 1,87 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς διαπραγματεύεται στο -0,83% και τα 4,066 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας είναι αμετάβλητη στα 7,02 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,22% και 3.442 μονάδες), οι μετοχές των Cenergy και Viohalco συρρικνώνονται πέριξ του -1,5%, με τις μετοχές των Aegean, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Mytilineos και ΟΤΕ να έπονται στο -0,7%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Jumbo ενισχύεται στο +1,4% και τα 26,8 ευρώ, ενώ κέρδη άνω του 0,5% παρουσιάζουν οι μετοχές των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Σαράντης, ΕΥΔΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,18% και 2.432 μονάδες), η μετοχή της ΕΥΑΘ ξεχωρίζει στο +3% και τα 3,48 ευρώ, καθώς οι πληροφορίες για αναπροσαρμογή των τιμολογίων ενισχύουν τις προσδοκίες για την κερδοφορία. Η μετοχή του ΟΛΠ αυξάνεται κατά 1%. Αντίθετα, απώλειες άνω του 1% καταγράφουν οι μετοχές των Αλουμύλ και ΑΔΜΗΕ, οι οποίες «πέφτουν» στα 2,7 και στα 2,2 ευρώ, αντίστοιχα.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 37 μετοχές κινούνται ανοδικά, 38 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 12 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 98 δισ. ευρώ.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστήριου: Τα υψηλά 24 ετών στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και το… «buy the rumor, sell the news»

Δεν απομακρύνεται από τα υψηλά

Με το βλέμμα στην Πειραιώς, στα εταιρικά αποτελέσματα του 2023, αλλά και στο αποψινό report του DBRS εξελίσσεται η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ο Γενικός Δείκτης, παρά τη χθεσινή οπισθοχώρηση, παραμένει κοντά στα πρόσφατα υψηλά 13 ετών, ενώ το θετικό κλίμα στο εξωτερικό είναι πιθανό να βοηθήσει στην προσπάθεια επιστροφής στο «πράσινο».

Άλλωστε, το σήμα της Κριστίν Λαγκάρντ για μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο έχει βελτιώσει αισθητά την ψυχολογία των ξένων αγορών. Μένει να φανεί, τώρα, πόσο αυτή η ευφορία θα επηρεάσει και την Αθήνα.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το Χρηματιστήριο έχει δώσει μια ισχυρή απόδοση της τάξης του 10% μέσα στο 2024, ενώ το ράλι από τα χαμηλά του Οκτωβρίου (1.111 μονάδες) ξεπερνά αισίως το 27%.

Επομένως, βραχυπρόθεσμα, μια αναδίπλωση προς τις στηρίξεις των 1.380 μονάδες δεν θα πρέπει να προξενεί προβληματισμό ή ανησυχία, καθώς θεωρείται κάτι το αναμενόμενο και το υγιές, δεδομένου ότι η τρέχουσα ανοδική κίνηση έχει διάρκεια τουλάχιστον 4,5 μηνών.

Νέα πακέτα στην Πειραιώς

Χθες, μέσω επτά διαδοχικών πακέτων, συνολικής αξίας 1,08 δισ. ευρώ, πέρασαν στους νέους δικαιούχους από το εξωτερικό οι μετοχές που προέκυψαν από τη δημόσια προσφορά στην Τρ. Πειραιώς. Αυτή η μεταβίβαση, μάλιστα, εκτόξευσε τον ημερήσιο τζίρο στο Χρηματιστήριο σε επίπεδα άνω του 1,3 δισ. ευρώ.

Σήμερα, εκτός απροόπτου, ακολουθεί και η μεταβίβαση των μετοχών στους εγχώριους επενδυτές, μέσω νέων αλλεπάλληλων πακέτων. Μ’ αυτό τον τρόπο ολοκληρώνεται και τυπικά η μεγάλη αποεπένδυση του ΤΧΣ στην Πειραιώς, η οποία έφερε στα «ταμεία» του ελληνικού δημοσίου το ποσό του 1,35 δισ. ευρώ.

Από εκεί και πέρα, οι επενδυτές εστιάζουν και στις Alpha BankEurobank, οι οποίες χθες ανακοίνωσαν εξαιρετικά αποτελέσματα για το 2023, ανοίγοντας διάπλατα την «πόρτα» στη διανομή μερίσματος.

Στο επίκεντρο τίθεται και η Autohellas, η οποία επίσης χθες δημοσίευσε τα οικονομικά μεγέθη του προηγούμενου 12μηνου. Βέβαια, παρά την αύξηση του τζίρου στο 1 δισ. ευρώ, η κερδοφορία κινήθηκε σε χαμηλά επίπεδα (μόλις +3%), λόγω του υψηλού χρηματοοικονομικού κόστους.

H ώρα του DBRS

Απόψε, στο μεταξύ, η αγορά περιμένει την ετυμηγορία του καναδικού οίκου DBRS, ο οποίος ήδη τοποθετεί την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα (BBB low). Αυτό σημαίνει ότι οι πιθανότητες μιας περαιτέρω αναβάθμισης είναι εξαιρετικά μικρές.

Δεν ισχύει το ίδιο, όμως, με τον Moody’s, ο οποίος σε μία εβδομάδα (15/3) εκτιμάται ότι θα δώσει το πολυπόθητο upgrade στο κρατικό αξιόχρεο, επαναφέροντας την Ελλάδα στο investment grade. Μην ξεχνάμε ότι ο «αυστηρός» Moody’s είναι ο μοναδικός οίκος, ο οποίος εξακολουθεί να κρατά τη χώρα στην κατηγορία… σκουπίδια.

Σταθερή η Ευρώπη

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 είναι σχεδόν αμετάβλητος στο ιστορικό υψηλό των 502 μονάδων, καθώς οι διακυμάνσεις στον γερμανικό DAX, στον βρετανικό FTSE 100, στον γαλλικό CAC 40 και στον ιταλικό FTSE MIB δεν ξεπερνούν το +/- 0,20%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones δείχνουν οριακές μεταβολές στο ξεκίνημα της συνεδρίασης.

Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, η αύξηση της αμερικανικής ζήτησης παρέχει ώθηση στην τιμή του πετρελαίου. Τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη διαμορφώνονται στο +0,77% και τα 83,6 δολάρια/βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ καθορίζονται στο +0,95% και τα 79,68 δολάρια/βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, ανέρχεται στο +0,28% και τα 2.171 δολάρια/ουγγιά.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)