Skip to main content

Χρηματιστήριο: Ελεγχόμενη πτώση μετά τα υψηλά 13 ετών – Στο επίκεντρο ΟΠΑΠ και τράπεζες

EUROKINISSI

Πέριξ των 1.450 μονάδων ο Γενικός Δείκτης. Πιέσεις στον ΟΠΑΠ λόγω μερίσματος.

Ελεγχόμενα πτωτικά κινείται σήμερα (29/4) το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο σπεύδει να αφομοιώσει τα πρόσφατα κέρδη και να «χωνέψει» τα νέα υψηλά 13 ετών.

Το γεγονός, δε, ότι ήδη διανύουμε τη Μεγάλη Εβδομάδα συμβάλλει σ’ αυτό το υποτονικό κλίμα, με τους αγοραστές να παίρνουν ορισμένες ημέρες… ξεκούρασης, μετά την αναρρίχηση των προηγούμενων ημερών.

Άλλωστε, η ελληνική αγορά, με όχημα τα επιχειρηματικά deals και τα εταιρικά αποτελέσματα, παρουσιάζει μια απόδοση της τάξης του 12,5% μέσα στο 2024, με τον Απρίλιο εκτός απροόπτου να αποτελεί τον 3ο ανοδικό μήνα του έτους.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ήπια πτώση κατά 0,45% και διαμορφώνεται στις 1.448,43 μονάδες, χάνοντας 6,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (1.545,98 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 10 μονάδες (από 1.447,23 έως 1.457,04 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 37 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,8 εκατ. ευρώ αφορά προσυμφωνημένα πακέτα.

Στο ταμπλό, τώρα, η μετοχή του ΟΠΑΠ χάνει σχεδόν 3%, καθώς από σήμερα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα του 0,61 ευρώ/μετοχή. Από εκεί και πέρα, Εθνική – Eurobank – Alpha Bank διολισθαίνουν κατά τουλάχιστον 1%.

Αφομοίωση στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης σπεύδει να αφομοιώσει τα υψηλά 8ετίας, με αποτέλεσμα να αναδιπλώνεται στο -1,34% και τις 1.251 μονάδες.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας υποχωρεί στο -1,27% και τα 7,602 ευρώ, η μετοχή της Alpha Bank μειώνεται στο -1,61% και το 1,6215 ευρώ, η μετοχή της Eurobank περιορίζεται στο -1,66% και το 1,9865 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς ακολουθεί στο -0,85% και τα 3,946 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,68% και 3.519 μονάδες), πέραν των πιέσεων στις τράπεζες, η μετοχή του ΟΠΑΠ κατρακυλά κατά 2,9% και πέφτει στα 15,9 ευρώ, καθώς σήμερα έγινε η αποκοπή του δικαιώματος στο μέρισμα. Απώλειες άνω του 1% εμφανίζουν, επίσης, οι μετοχές των Ελλάκτωρ, Quest και Helleniq Energy. Αντίθετα, οι μετοχές των Viohalco και Aegean ενισχύονται κατά έως 1,5%, με τη μετοχή της Titan Cement να φλερτάρει με τα 29 ευρώ για πρώτη φορά στην ιστορία της. Σε ιστορικά υψηλά βρίσκεται και η Cenergy, η οποία αυξάνεται στα 7,6 ευρώ.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,06% και 2.350 μονάδες), η μετοχή της Intrakat διευρύνεται στο +1% και τα 5,10 ευρώ, με τις μετοχές των Ideal, Intracom Holdings και Intralot να ενισχύονται πέριξ του 1%. Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Austriacard συρρικνώνεται στο -1,5% και τα 6,5 ευρώ. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει και στην Attica Group, η οποία εκτοξεύεται στο +3,5% και τα 2,5 ευρώ, χάρη στα σενάρια για πιθανές μετοχικές αλλαγές.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 45 μετοχές κινούνται ανοδικά, 54 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 17 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 99,9 δισ. ευρώ.

Ο άνθρωπος που έβγαλε 56 εκατ. ευρώ από τα deal σε Epsilon & Entersoft

Κλειδώνει τα κέρδη του Απριλίου

Να εδραιώσει το θετικό momentum, το οποίο έχει οδηγήσει τον Γενικό Δείκτη άνω των 1.450 μονάδων για πρώτη φορά από το 2011, θα επιδιώξει αυτήν την εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών, ενόσω ο ουρανός παραμένει σχετικά… ανέφελος.

Εξασφαλίζοντας μια απόδοση της τάξης του +12,5% μέσα στο 2024 (+32,70% στο τελευταίο 12μηνο), η ελληνική αγορά ευελπιστεί ότι θα καταφέρει να υπερασπιστεί τα κεκτημένα, δημιουργώντας μια νέα ισχυρή στήριξη, την οποία θα αξιοποιήσει στη «μάχη» για την προσέγγιση των 1.500 μονάδων.

Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα (αποκλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων και αποφυγή μιας μεγάλης διόρθωσης στο εξωτερικό), η Λεωφόρος Αθηνών μπορεί κάλλιστα να δηλώνει αισιόδοξη για τη συνεχεία. Άλλωστε, βραχυπρόθεσμα, δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο εμπόδιο ή κίνδυνος, εκτός φυσικά της ανάγκης της ίδιας της αγοράς για αφομοίωση των κεκτημένων.

Ο ρόλος των deals

Αναμφίβολα, καταλυτικό ρόλο στο αγοραστικό ντεμαράζ των προηγούμενων ημερών, όταν ο Γενικός Δείκτης έκανε ένα ράλι σχεδόν 100 μονάδων μέσα σε οκτώ συνεδριάσεις (από τα χαμηλά 3μήνου των 1.357 μονάδων στα υψηλά 13ετών των 1.454 μονάδων), διαδραματίζουν τα διαδοχικά εταιρικά deals.

Οι εξελίξεις στην Epsilon Net επιβεβαιώνουν την καθοριστική σημασία των εξαγορών/συγχωνεύσεων, προκειμένου οι ελληνικές εισηγμένες να διευρύνουν την αξία τους και να αλλάξουν οριστικά… πίστα. Μην ξεχνάμε, εξάλλου, ότι το deal δεν έδωσε «φτερά» μόνο στην Epsilon, αλλά και σε όλες τις μετοχές του κλάδου Τεχνολογίας/Πληροφορικής, οι οποίες είδαν τις αποτιμήσεις τους να «απογειώνονται». Το ίδιο είχε συμβεί και πριν μερικές εβδομάδες με την εξαγορά της Entersoft.

Γι’ αυτόν τον λόγο, είναι άκρως σημαντική η ύπαρξη επιχειρηματικών συμφωνιών και σε άλλους κλάδους του Χρηματιστήριου, οι οποίοι διαθέτουν την ικανότητα και την προοπτική βελτίωσης των επιδόσεών τους.

Την ίδια στιγμή, τα οικονομικά μεγέθη του α’ τριμήνου 2024 παραμένουν ισχυρά, παρέχοντας επιπλέον στηρίγματα στο ταμπλό. Αυτήν την εβδομάδα, για παράδειγμα, περιμένουμε τα τριμηνιαία κέρδη της Τρ. Πειραιώς (30/4), της Coca – Cola HBC (30/4), αλλά και της Εθνικής Τράπεζας (1/5), ενώ το πρωί έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.

Θετικός ο Απρίλιος

Αύριο, στο μεταξύ, είναι και η τελευταία συνεδρίαση του Απριλίου, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει τον μήνα -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- με θετικά πρόσημα, καθώς μέχρι στιγμής η μεταβολή ανέρχεται στο +2,3%. Σε περίπτωση που δεν αλλάξει κάτι δραματικά, τότε ο Απρίλιος θα αποτελέσει τον 3ο ανοδικό μήνα του 2024.

Ας σημειωθεί ότι η τρέχουσα εβδομάδα θα έχει μόλις τρεις συνεδριάσεις (Μ. Δευτέρα, Μ. Τρίτη και Μ. Πέμπτη), καθώς η Πρωτομαγιά (Μ. Τετάρτη) και η Μ. Παρασκευή είναι επίσημες αργίες και επομένως η Λεωφόρος Αθηνών θα είναι κλειστή. Αυτό, εύλογα, είναι πιθανό να επηρεάσει εν μέρει τον τζίρο των ημερήσιων συναλλαγών, σε συνδυασμό με την αγοραστική κόπωση και την ανάγκη για αφομοίωση των νέων «κορυφών».

Στο «πράσινο» Ευρώπη, Wall

Στο εξωτερικό τώρα, η νέα εβδομάδα είναι «αφιερωμένη» στην ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ, δηλαδή τη Federal Reserve, η οποία την Τετάρτη (1/5) θα επικαιροποιήσει τη νομισματική της πολιτική. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι τα επιτόκια δεν πρόκειται να αλλάξουν, παραμένοντας στο 5,25% – 5,50%. Ωστόσο, όλοι περιμένουν ένα σήμα για τις μελλοντικές κινήσεις της Fed, ενόσω το σενάριο για μια πρώτη μείωση τον Ιούνιο συνεχίζει να «ξεθωριάζει».

Έχοντας αυτά τα δεδομένα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει μικρή αύξηση στο +0,31% και τις 509 μονάδες, με τον βρετανικό FTSE 100 να συνεχίζει το ανοδικό κρεσέντο, ευρισκόμενος στο +0,56% και τις 8.185 μονάδες. Θετικό είναι το πρόσημο και στα futures της Wall Street, δίνοντας συνέχεια στα ισχυρά κέρδη της προηγούμενης εβδομάδας (η καλύτερη εβδομάδα από τον Νοέμβριο).

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Το (επιτέλους) ράλι στην Quest και το 30ευρω στην Coca – Cola

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)