Skip to main content

Χρηματιστήριο: «Κλειδώνει» ακόμα έναν θετικό μήνα – Καταλύτης τα νέα deals

ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME NEWS

Συνεχίζονται τα εταιρικά μεγέθη του α' τριμήνου.

Να εδραιώσει το θετικό momentum, το οποίο έχει οδηγήσει τον Γενικό Δείκτη άνω των 1.450 μονάδων για πρώτη φορά από το 2011, θα επιδιώξει αυτήν την εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών, ενόσω ο ουρανός παραμένει σχετικά… ανέφελος.

Εξασφαλίζοντας μια απόδοση της τάξης του +12,5% μέσα στο 2024 (+32,70% στο τελευταίο 12μηνο), η ελληνική αγορά ευελπιστεί ότι θα καταφέρει να υπερασπιστεί τα κεκτημένα, δημιουργώντας μια νέα ισχυρή στήριξη, την οποία θα αξιοποιήσει στη «μάχη» για την προσέγγιση των 1.500 μονάδων.

Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα (αποκλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων και αποφυγή μιας μεγάλης διόρθωσης στο εξωτερικό), η Λεωφόρος Αθηνών μπορεί κάλλιστα να δηλώνει αισιόδοξη για τη συνεχεία. Άλλωστε, βραχυπρόθεσμα, δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο εμπόδιο ή κίνδυνος, εκτός φυσικά της ανάγκης της ίδιας της αγοράς για αφομοίωση των κεκτημένων.

Ο ρόλος των deals

Αναμφίβολα, καταλυτικό ρόλο στο αγοραστικό ντεμαράζ των προηγούμενων ημερών, όταν ο Γενικός Δείκτης έκανε ένα ράλι σχεδόν 100 μονάδων μέσα σε οκτώ συνεδριάσεις (από τα χαμηλά 3μήνου των 1.357 μονάδων στα υψηλά 13ετών των 1.454 μονάδων), διαδραματίζουν τα διαδοχικά εταιρικά deals.

Οι εξελίξεις στην Epsilon Net επιβεβαιώνουν την καθοριστική σημασία των εξαγορών/συγχωνεύσεων, προκειμένου οι ελληνικές εισηγμένες να διευρύνουν την αξία τους και να αλλάξουν οριστικά… πίστα. Μην ξεχνάμε, εξάλλου, ότι το deal δεν έδωσε «φτερά» μόνο στην Epsilon, αλλά και σε όλες τις μετοχές του κλάδου Τεχνολογίας/Πληροφορικής, οι οποίες είδαν τις αποτιμήσεις τους να «απογειώνονται». Το ίδιο είχε συμβεί και πριν μερικές εβδομάδες με την εξαγορά της Entersoft.

Ο άνθρωπος που έβγαλε 56 εκατ. ευρώ από τα deal σε Epsilon & Entersoft

Γι’ αυτόν τον λόγο, είναι άκρως σημαντική η ύπαρξη επιχειρηματικών συμφωνιών και σε άλλους κλάδους του Χρηματιστήριου, οι οποίοι διαθέτουν την ικανότητα και την προοπτική βελτίωσης των επιδόσεών τους.

Την ίδια στιγμή, τα οικονομικά μεγέθη του α’ τριμήνου 2024 παραμένουν ισχυρά, παρέχοντας επιπλέον στηρίγματα στο ταμπλό. Αυτήν την εβδομάδα, για παράδειγμα, περιμένουμε τα τριμηνιαία κέρδη του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (29/4), της Τρ. Πειραιώς (30/4), της Coca – Cola HBC (30/4), αλλά και της Εθνικής Τράπεζας (1/5), τα οποία θα έρθουν να προστεθούν στις ικανοποιητικές επιδόσεις των Mytilineos και Sarantis.

Θετικός ο Απρίλιος

Αύριο, στο μεταξύ, είναι και η τελευταία συνεδρίαση του Απριλίου, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει τον μήνα -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- με θετικά πρόσημα, καθώς μέχρι στιγμής η μεταβολή ανέρχεται στο +2,3%. Σε περίπτωση που δεν αλλάξει κάτι δραματικά, τότε ο Απρίλιος θα αποτελέσει τον 3ο ανοδικό μήνα του 2024.

Ας σημειωθεί ότι η τρέχουσα εβδομάδα θα έχει μόλις τρεις συνεδριάσεις (Μ. Δευτέρα, Μ. Τρίτη και Μ. Πέμπτη), καθώς η Πρωτομαγιά (Μ. Τετάρτη) και η Μ. Παρασκευή είναι επίσημες αργίες και επομένως η Λεωφόρος Αθηνών θα είναι κλειστή. Αυτό, εύλογα, είναι πιθανό να επηρεάσει εν μέρει τον τζίρο των ημερήσιων συναλλαγών, σε συνδυασμό με την αγοραστική κόπωση και την ανάγκη για αφομοίωση των νέων «κορυφών».

Η εικόνα στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό τώρα, η νέα εβδομάδα είναι «αφιερωμένη» στην ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ, δηλαδή τη Federal Reserve, η οποία την Τετάρτη (1/5) θα επικαιροποιήσει τη νομισματική της πολιτική. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι τα επιτόκια δεν πρόκειται να αλλάξουν, παραμένοντας στο 5,25% – 5,50%. Ωστόσο, όλοι περιμένουν ένα σήμα για τις μελλοντικές κινήσεις της Fed, ενόσω το σενάριο για μια πρώτη μείωση τον Ιούνιο συνεχίζει να «ξεθωριάζει».

Σήμερα, πάντως, τα προσυμβόλαια στην Ευρώπη δείχνουν ένα ανοδικό ξεκίνημα στη συνεδρίαση, ενώ θετικό είναι το πρόσημο και στα futures της Wall Street, δίνοντας συνέχεια στα ισχυρά κέρδη της προηγούμενης εβδομάδας (η καλύτερη εβδομάδα από τον Νοέμβριο).

Στην Ασία, πριν λίγο, ο ιαπωνικός Nikkei τερμάτισε στο +0,81% και τις 37.934 μονάδες, με τους δείκτες σε Νότια Κορέα και Χονγκ Κονγκ να διευρύνονται κατά περίπου 1%. Σαγκάη και Αυστραλία, παράλληλα, έκλεισαν στο «πράσινο».

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Το (επιτέλους) ράλι στην Quest και το 30ευρω στην Coca – Cola

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)