Skip to main content

Χρηματιστήριο: Εν αναμονή νέων πακέτων στην Πειραιώς – Απόψε το report του DBRS

Intime News/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Στους εγχώριους επενδυτές αναμένεται να μεταβιβαστούν σήμερα οι μετοχές από τη δημόσια προσφορά στην Πειραιώς.

Με το βλέμμα στα εταιρικά αποτελέσματα, αλλά και στο αποψινό report του DBRS αναμένεται να ξεκινήσει η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ο Γενικός Δείκτης, μετά τη χθεσινή οπισθοχώρηση, βρίσκεται στις 1.425 μονάδες και το θετικό κλίμα στο εξωτερικό είναι πιθανό να βοηθήσει στην προσπάθεια επιστροφής στο «πράσινο».

Άλλωστε, το σήμα της Κριστίν Λαγκάρντ για μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο βελτιώνει αισθητά την ψυχολογία των αγορών. Μένει να φανεί, τώρα, πόσο αυτή η ευφορία θα επηρεάσει και την Αθήνα.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το Χ.Α. έχει δώσει μια ισχυρή απόδοση της τάξης του 10% μέσα στο 2024, ενώ το ράλι από τα χαμηλά του Οκτωβρίου (1.111 μονάδες) ξεπερνά το 27%.

Επομένως, βραχυπρόθεσμα, μια αναδίπλωση προς τις στηρίξεις των 1.380 μονάδες δεν θα πρέπει να προξενεί προβληματισμό ή ανησυχία, καθώς θεωρείται κάτι το αναμενόμενο και το υγιές, δεδομένου ότι η τρέχουσα ανοδική κίνηση έχει διάρκεια τουλάχιστον 4,5 μηνών.

Η εγχώρια αγορά, σε κάθε περίπτωση, καλείται να αποτιμήσει και να «χωνέψει» μια σειρά κρίσιμων εξελίξεων, από την αποεπένδυση του ΤΧΣ στην Πειραιώς έως τα εταιρικά αποτελέσματα του 2023.

Νέα πακέτα στην Πειραιώς

Χθες, μέσω επτά διαδοχικών πακέτων, συνολικής αξίας 1,08 δισ. ευρώ, πέρασαν στους νέους δικαιούχους από το εξωτερικό οι μετοχές που προέκυψαν από τη δημόσια προσφορά στην Τρ. Πειραιώς. Αυτή η μεταβίβαση, μάλιστα, εκτόξευσε τον χθεσινό τζίρο στο Χρηματιστήριο σε επίπεδα άνω του 1,3 δισ. ευρώ.

Σήμερα, εκτός απροόπτου, ακολουθεί και η μεταβίβαση των μετοχών στους εγχώριους επενδυτές, μέσω νέων αλλεπάλληλων πακέτων. Μ’ αυτό τον τρόπο ολοκληρώνεται και τυπικά η μεγάλη αποεπένδυση του ΤΧΣ στην Πειραιώς, η οποία έφερε στα «ταμεία» του ελληνικού δημοσίου το ποσό του 1,35 δισ. ευρώ.

Από εκεί και πέρα, οι επενδυτές στρέφουν το βλέμμα και στις Alpha BankEurobank, οι οποίες χθες ανακοίνωσαν εξαιρετικά αποτελέσματα για το 2023, ανοίγοντας διάπλατα την «πόρτα» στη διανομή μερίσματος.

Στο επίκεντρο βρίσκεται και η Autohellas, η οποία επίσης χθες δημοσίευσε τα οικονομικά μεγέθη του προηγούμενου 12μηνου. Βέβαια, παρά την αύξηση του τζίρου στο 1 δισ. ευρώ, η κερδοφορία κινήθηκε σε χαμηλά επίπεδα (μόλις +3%), λόγω του υψηλού χρηματοοικονομικού κόστους.

H ώρα του DBRS

Απόψε, στο μεταξύ, η αγορά περιμένει την ετυμηγορία του καναδικού οίκου DBRS, ο οποίος ήδη τοποθετεί την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα (BBB low). Αυτό σημαίνει ότι οι πιθανότητες μιας περαιτέρω αναβάθμισης είναι εξαιρετικά μικρές.

Δεν ισχύει το ίδιο, όμως, με τον Moody’s, ο οποίος σε μία εβδομάδα εκτιμάται ότι θα δώσει το πολυπόθητο upgrade στο κρατικό αξιόχρεο, επαναφέροντας την Ελλάδα στο investment grade. Μην ξεχνάμε ότι ο «αυστηρός» Moody’s είναι ο μοναδικός οίκος, ο οποίος εξακολουθεί να κρατά τη χώρα στην κατηγορία… σκουπίδια.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)