Skip to main content

Μόνο μία μείωση επιτοκίων για το 2024 αναμένεται από τη Fed

«Η αγορά διέγραψε τη μια μείωση επιτοκίων από το ημερολόγιο των προβλέψεων της»

Σε μία μόνο, μείωση των επιτοκίων αναμένεται να προχωρήσει η Fed, καθώς τα τελευταία χειρότερα του αναμενόμενου, στοιχεία για τον πληθωρισμό έχουν εγείρει σοβαρές αμφιβολίες για την πορεία που θα χαράξει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα, αναφέρουν παράγοντες της αγοράς.

«Η αγορά διέγραψε τη μια μείωση επιτοκίων από το ημερολόγιο των προβλέψεων της»

«Οι προσδοκίες για το μέλλον των επιτοκίων στις Ηνωμένες Πολιτείες έδειχναν μέχρι τώρα πώς θα υπήρχαν δύο μειώσεις το 2024 κατά 25 μονάδες βάσης, αλλά το σενάριο αυτό, τίθεται τώρα υπό αμφισβήτηση», τονίζουν οι ίδιες πηγές και προσθέτουν:

«Η αγορά διέγραψε τη μια μείωση επιτοκίων από το ημερολόγιο των προβλέψεων της, γεγονός που εγείρει ένα νέο ερώτημα σχετικά με τον οδικό χάρτη που θα ακολουθήσει η αμερικανική κεντρική τράπεζα πριν από το 2025»

Η συνεδρίαση του Μαίου της Federal Reserve έχει καταστεί σημαντική, γιατί «η αγορά και οι αναλυτές θα εξετάσουν πολύ προσεκτικά το μήνυμα του προέδρου της, Τζερόμ Πάουελ., για να κατανοήσουν πώς ο οργανισμός αξιολογεί τώρα τα μακροοικονομικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα. Η πορεία που θα ακολουθήσει η Fed με τα επιτόκια θα εξαρτηθεί από αυτό», τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Επίμονος πληθωρισμός

Οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν υψηλές στην κορυφαία οικονομία του κόσμου, αν και η αμερικανική οικονομία τα πάει καλύτερα, από ό,τι αναμενόταν στην αρχή του έτους. Αυτό μεταφράζεται στο χειρότερο σενάριο για τη Fed, καθώς ο επίμονος πληθωρισμός θα αποτρέψει τη Fed να εκπληρώσει το αρχικό της σχέδιο: μια επιθετική σειρά μειώσεων επιτοκίων κατά τη διάρκεια του έτους. « Από την αναμονή για έξι μειώσεις το 2024, η αγορά άρχισε να προεξοφλεί μόνο μία, ενώ υπάρχουν ακόμη και φωνές που εκτιμούν ότι η Fed δεν θα μπορέσει να μειώσει καθόλου το κόστος του χρήματος, εφέτος.

Οικονομολόγοι στην ομάδα ανάλυσης του Bloomberg , εξηγούν πώς «η άνοδος των τιμών είναι ακόμα πολύ ισχυρή για τη Fed. Κάθε μήνα βλέπουμε ιδιόρρυθμους παράγοντες που τονίζουν ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να είναι επίμονος το επόμενο έτος».

«Ανάλογα με τα δεδομένα»

Κατά τη γνώμη του Κρίστιαν Σέρμαν, οικονομολόγου στην εταιρεία διαχείρισης DWS, στη συνεδρίαση της Τετάρτης η Fed «θα πατήσει το κουμπί, ανάλογα με τα δεδομένα», αναφερόμενος στο μήνυμα που έχει επαναλάβει η Ομοσπονδιακή Τράπεζας πολλές φορές, πώς δεν πρόκειται να προχωρήσει σε αλλαγές έως ότου οι μακροοικονομικοί δείκτες καταστήσουν απολύτως σαφές ότι έχει έρθει η ώρα για μείωση των επιτοκίων.

«Τα σταθερά δεδομένα για την απασχόληση, η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας με την πτώση του πληθωρισμού, που παραμένει επίμονος πάντως, μας κάνουν να πιστεύουμε ότι η υπομονή που δείχνει η Fed είναι η κατάλληλη απόφαση», λέει ο Τζον Κίρσχνερ, επικεφαλής οικονομολόγος στην Janus Henderson.

Ο Μπεν Αϊερς, ανώτερος οικονομολόγος στο Nationwide, πιστεύει ότι «οι υψηλές τιμές πληθωρισμού που παρατηρήθηκαν τον Μάρτιο θα πρέπει να διαγράψουν οποιεσδήποτε προσδοκίες για μειώσεις επιτοκίων το πρώτο εξάμηνο του 2024. Και υπάρχει επίσης ο κίνδυνος η αντίσταση που έδειξε η οικονομία να καθυστερήσει οποιαδήποτε μείωση του τιμή του χρήματος μέχρι το 2025 », επισημαίνει ο Αμερικανός οικονομολόγος.