Skip to main content

Χρηματιστήριο: Οι «σηματωροί» του φετινού ράλι – 19 μετοχές με διψήφιες αποδόσεις

Intime News/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ποια η εικόνα της αγοράς στο πρώτο δίμηνο του 2024

Το Χρηματιστήριο μετρά μόνο… κέρδη μέσα στο 2024, καθώς από τις αρχές του έτους «χτίζει» μια μέση απόδοση της τάξης του 9%, δίνοντας συνέχεια στο ανοδικό σερί της προηγούμενης τριετίας (2021-2023).

Μάλιστα, πέραν της θετικής μεταβολής, η ελληνική αγορά δείχνει έτοιμη να αλλάξει «πίστα» και σε επίπεδο κεφαλαιοποίησης, η οποία απέχει ελάχιστα από το να υπερβεί το ψυχολογικό όριο των 100 δισ. ευρώ -για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της πολυετούς οικονομικής κρίσης.

Όλα αυτά δεν θα είχαν καταστεί πραγματικότητα, χωρίς τη συμβολή ορισμένων μετοχών – πρωταγωνιστών στο ταμπλό. Πρόκειται για εισηγμένες, οι οποίες από τις αρχές του έτους έχουν «κουβαλήσει στον… ώμο τον Γενικό Δείκτη και οι οποίες έχουν τεθεί στο επίκεντρο της φετινής αγοραστικής «καταιγίδας».

Η πρωτιά των τραπεζών

Αναμφίβολα, σε κυρίαρχη θέση «φιγουράρουν» οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, οι οποίες με «όπλο» την ανθεκτική κερδοφορία, τις ελκυστικές αποτιμήσεις, τις προσδοκίες για τα φετινά μερίσματα και φυσικά, την αποεπένδυση του ΤΧΣ αποτελούν τον σηματωρό (και) της φετινής ανόδου.

Η Τρ. Πειραιώς, η οποία σε λίγες ημέρες θα πραγματοποιήσει το κρίσιμο placement για τη διάθεση του ποσοστού του δημοσίου, καταγράφει κέρδη άνω του 21% από τις αρχές του 2024, με τη μεταβολή στο τελευταίο 12μηνο να ξεπερνά το 60%. Αυτό της «χαρίζει» την πρώτη θέση στον πίνακα των τραπεζικών αποδόσεων.

Από εκεί και πέρα, η Εurobank, η οποία έχει κεφαλαιοποίηση της τάξης των 7 δισ. ευρώ (η πολυτιμότερα τράπεζα στο ταμπλό), ακολουθεί με απόδοση 17%, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας έχει αυξηθεί φέτος κατά 14%. Και οι δύο, μάλιστα, βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο από την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση του 2015. Λίγο πιο πίσω έπεται η μετοχή της Alpha Bank, η οποία κερδίζει 10% μέσα στο 2024.

Διψήφια κέρδη

Στα υπόλοιπα blue chips, μπορούμε να ξεχωρίσουμε σίγουρα τη μετοχή του Titan, η οποία «τρέχει» με +21% από τις αρχές του έτους και πλέον αξίζει 2 δισ. ευρώ, καταρρίπτοντας διαδοχικά ιστορικά ρεκόρ. Κέρδη της τάξης του 16% εμφανίζουν επίσης, οι μετοχές των ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και Σαράντης. Η πρώτη επιτέλους δείχνει να «ξυπνά», με τη χρηματιστηριακή της αξία να έχει «καβαλήσει» τα 800 εκατ. ευρώ. Η δεύτερη, από την πλευρά της, δείχνει έτοιμη να προσεγγίσει το ορόσημο των 10 ευρώ, το οποίο αγνοείται από το 2018. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το φετινό ράλι αναμένεται να εξασφαλίσει στη Σαράντης την παραμονή της στον «25άρη» στην προσεχή τακτική αναθεώρηση του Απριλίου.

Με πατημένο το πόδι στο… γκάζι συνεχίζουν, παράλληλα, τα δύο διυλιστήρια, με τις μετοχές των Motor Oil και Helleniq Energy να παρουσιάζουν μια απόδοση της τάξης του 13% από τις αρχές του 2024. Η Motor Oil, της οποίας η κεφαλαιοποίηση κυμαίνεται στα 3 δισ. ευρώ, διαπραγματεύεται σε ιστορικά υψηλά, καθώς η μετοχή έφθασε πριν λίγες συνεδριάσεις έως το ρεκόρ των 28 ευρώ. Την ίδια στιγμή, η Helleniq Energy έχει αφήσει οριστικά στο παρελθόν την πολύμηνη συσσώρευση και έχει επιστρέψει στα προ-placement επίπεδα, κυνηγώντας τη διάσπαση των αντιστάσεων των 8,6 ευρώ (υψηλό 4ετίας).

Η Coca Cola, η οποία συνιστά την πολυτιμότερη εταιρεία στο ελληνικό ταμπλό, πραγματοποιεί τη δική της «αντεπίθεση», ξεπερνώντας το όριο των 29 ευρώ για πρώτη φορά τον τελευταίο έναν χρόνο. Τα κέρδη – ρεκόρ και το γενναιόδωρο μέρισμα έχουν «μπουστάρει» τη μετοχή κατά +11% μέσα στο 2024, με τον επόμενο στόχο να τίθεται στα 30 ευρώ, τα οποία έχουν χαθεί από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία και την απώλεια της ρωσικής αγοράς. Ειδική αναφορά θα πρέπει να γίνει στη Viohalco, η οποία -όπως και η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ- δείχνει να «ξυπνά» και να παίρνει τη σκυτάλη από τη Cenergy, η οποία ξεχώρισε μέσα στο 2023. Από τις αρχές του ’24, η μετοχή της μητρικής εταιρείας διευρύνεται κατά 11%.

Από την κατηγορία της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μπορούμε να εντάξουμε στους σηματωρούς της αγοράς και τις Aegean – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι οποίες έχουν μια απόδοση της τάξης του 10%. Η Aegean, η οποία αφήνει πίσω το πρόβλημα με τη συντήρηση των κινητήρων, αναζητά «καύσιμα» για να επιστρέψει στα ιστορικά υψηλά των 13 ευρώ, ενώ η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, αποτελώντας την κορυφαία εταιρεία σε κατασκευές και παραχωρήσεις, έχει ισοφαρίσει τα ιστορικά υψηλά των 16,6 ευρώ και περιμένει τη «σπίθα», η οποία θα την ανεβάσει υψηλότερα.

Ξεχωριστή μνεία, βέβαια, οφείλουμε να κάνουμε σε τέσσερις ακόμη μετοχές, οι οποίες λόγω του συντελεστή που διαθέτουν, έχουν υψηλή βαρύτητα στην πορεία του Γενικού Δείκτη -παρά το γεγονός ότι οι φετινές τους αποδόσεις κυμαίνονται σε μονοψήφια επίπεδα. Ο λόγος για τις Jumbo, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και Ελλάκτωρ, οι οποίες εμφανίζουν αύξηση στο δίμηνο της τάξης του 7,5%, του 7,5% , του 6% και του 7%, αντίστοιχα.

Οι «6» της μεσαίας

Τέλος, έχουμε και τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, η οποία επίσης περιλαμβάνει μετοχές με αξιοσημείωτες αποδόσεις από τις αρχές του έτους. Η Intrakat, για παράδειγμα, παρουσιάζει κέρδη 19% μέσα στο 2024, με τη μετοχή να «ξύνει» διαρκώς τα υψηλά 15ετίας και την εταιρεία να αξίζει σχεδόν 900 εκατ. ευρώ. Η Intracom Holdings, παράλληλα, με άνοδο +17%, συνεχίζει την πορεία «αντεπίθεσης», φθάνοντας στην περιοχή των 4 ευρώ για πρώτη φορά από το 2008. Από κοντά ακολουθεί και η Intralot, η οποία κάνει τη δική της προσπάθεια ανάκαμψης, μετρώντας συνολική φετινή μεταβολή +12% και αναρριχόμενη στα επίπεδα του 2018.

Η λίστα ολοκληρώνεται με τρεις ακόμα μετοχές, οι οποίες διαπραγματεύονται σε ιστορικά ή πολυετή υψηλά. Ο λόγος για τις Κρι – Κρι, Entersoft και ΟΛΠ, οι οποίες ενισχύονται κατά 12%, 10% και 10%, αντίστοιχα. Η Κρι – Κρι, για πρώτη φορά στην ιστορία της, υπερβαίνει τα 10 ευρώ, δίχως να αποκλείεται να «φλερτάρει» με τα 11 ευρώ μέσα στις επόμενες συνεδριάσεις. Η Entersoft, επίσης για πρώτη φορά στην ιστορία της, ξεπερνά τα 7 ευρώ, ενώ ο ΟΛΠ έχει επιστρέψει στα επίπεδα των 25 ευρώ για πρώτη φορά από το 2008, αδιαφορώντας… επιδεικτικά για τους Χούθι και τις αναταράξεις στο θαλάσσιο εμπόριο.

Οι φετινές αποδόσεις των 19 εισηγμένων που ξεχωρίζουν από την υψηλή και μεσαία κεφαλαιοποίηση

• Πειραιώς +21%
• Titan +21%
• Intrakat +19%
• Eurobank +17%
• Intracom +17%
• ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ 16%
• Σαράντης +16%
• Εθνική +14%
• Motor Oil +13%
• Helleniq Energy +13%
• Intralot +12%
• Κρι – Κρι +12%
• Coca – Cola +11%
• Viohalco +11%
• Alpha +10%
• Aegean +10%
• ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +10%
• Εntersoft +10%
• ΟΛΠ +10%

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)