Skip to main content

Χρηματιστήρια: «Τρέχουν» από ρεκόρ σε ρεκόρ με «καύσιμο» την Nvidia

Πάρτι των ταύρων διεθνώς με πρωταγωνιστή την εταιρεία που είδε τη ζήτηση για τους επεξεργαστές της να εκτινάσσεται στα ύψη

Ήταν ίσως η πιο πολυαναμενόμενη ανακοίνωση αποτελεσμάτων τριμήνου στη Wall Street και διεθνώς. Και όχι απλά ικανοποίησε, αλλά πυροδότησε έναν γενικευμένο ενθουσιασμό στις αγορές, με τους δείκτες να οδηγούνται σε νέα επίπεδα – ρεκόρ. Η Nvidia, η κατασκευάστρια επεξεργαστών, που είναι απολύτως αναγκαίοι για την ανάπτυξη της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης, είναι σήμερα η απόλυτη πρωταγωνίστρια, χάρη στις θεαματικές επιδόσεις των περασμένων μηνών, αλλά και το σήμα που έστειλε ότι αυτές θα έχουν συνέχεια.

Λίγο μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης στη Wall Street το βράδυ της Τετάρτης, η εταιρεία που ίδρυσε και μετέτρεψε σε μία πανίσχυρη δύναμη ο Τζένσεν Χουάνγκ, ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη της σκαρφάλωσαν στα 12,29 δισ. δολάρια ή 4,93 δολάρια ανά μετοχή. Πρόκειται για άκρως θεαματική αύξηση της τάξης του 769% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα. Τα έσοδά της ενισχύθηκαν 265% και έφτασαν στα 22,10 δισ. δολάρια – δηλαδή περίπου 2 δισ. υψηλότερα σε σχέση με τις προβλέψεις των αναλυτών της Wall Street.

Άρχισε από εκείνη τη στιγμή ένα ράλι στη μετοχή της που χάρισε χαμόγελα στους ταύρους των αγορών παγκοσμίως. Τη σκυτάλη πήραν νωρίς το πρωί της Πέμπτης οι τεχνολογικές ιαπωνικές μετοχές, οδηγώντας τον Nikkei 225 σε νέο ιστορικό ρεκόρ.  Ο ιαπωνικός δείκτης με άνοδο 2,2% τερμάτισε στις 39.098,68 μονάδες, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ που είχε καταγραφεί πριν από 34 χρόνια, στις 29 Δεκεμβρίου 1989. Ξεχώρισαν οι Tokyo Electron και SoftBank με άνοδο μεγαλύτερη του 5% έκαστη. Στο πάρτι της Ασίας πήραν επίσης μέρος οι μετοχές εταιρειών κατασκευής ημιαγωγής από Ταϊβάν και Νότια Κορέα.

Νέα ρεκόρ για Ευρώπη – Έτοιμη για πάρτι και η Αμερική

Τη σκυτάλη έλαβαν στη συνέχεια οι ευρωπαϊκές μετοχές, που επίσης σκαρφάλωσαν σε ιστορικά υψηλά. Με οδηγό τον κλάδο τεχνολογίας ο Stoxx Europe 600 ενισχύθηκε έως και 1% στις 495,81 μονάδες, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ενδοσυνεδριακό ρεκόρ των 495,46 μονάδων που είχε καταγραφεί στις 22 Ιανουαρίου.

Οι κλάδος τεχνολογίας στον Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 2,8% στις 14:45 με τις εγγεγραμμένες στη Φραγκφούρτη μετοχές της Nvidia να κάνουν άλμα 13,7%. Στους πρωταγωνιστές και η ολλανδική εταιρεία ημιαγωγών BESI με άλμα 16,6% και ιστορικό ρεκόρ. Ο κλάδος τεχνολογίας στον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 έχει ενισχυθεί 12,5% από τις αρχές του έτους, χάρη στην εκρηκτική ζήτηση για ημιαγωγούς και εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης.

Σε θετικό έδαφος κινείται και το Χρηματιστήριο Αθηνών, αφού η γενικευμένη ευφορία στο εξωτερικό απορροφά τους εγχώριους κραδασμούς. (Διαβάστε αναλυτικά για την πορεία του εδώ).

Τα futures των αμερικανικών μετοχών έδειχναν ότι το πάρτι θα έχει συνέχεια στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq δεν αποκλείεται να επιστρέψουν σε επίπεδα – ρεκόρ, με τους προβολείς βεβαίως να πέφτουν στην Nvidia, την οποία η Goldman Sachs χαρακτηρίζει «πιο σημαντική μετοχή στον πλανήτη Γη». 

Να σημειωθεί ότι η μετοχή της Nvidia έκλεισε χθες κοντά στα 675 δολάρια, έχοντας ενισχυθεί 1.200% την τελευταία 5ετία. Η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας έχει πλέον γιγαντωθεί στα 1,67 τρισ. δολάρια. Και αυτή είναι μάλλον μόνο αρχή, αν κρίνουμε από τις εκτιμήσεις των JPMorgan Chase και Bank of America που βλέπουν τη μετοχή να σπάει το φράγμα των 800 ή και 900 δολαρίων.