Skip to main content

Χρηματιστήριο: Επιλεκτικά… ανοδικά, χωρίς να εντυπωσιάζει

INTIME – NEWS

Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε θετικό έδαφος, αλλά η κόπωση είναι εμφανής.

Σε θετικό έδαφος συνεχίζει σήμερα (22/2) το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τα θετική ψυχολογία στο εξωτερικό (ένεκα Nvidia) να απορροφά τους εγχώριους κραδασμούς, οι οποίοι προέρχονται από την αγοραστική κόπωση και τη ρευστοποίηση των πρόσφατων κερδών.

Έτσι, ο Γενικός Δείκτης παραμένει στα υψηλά 13 ετών, καθώς οι επιλεκτικές αγοραστικές κινήσεις, τα αισιόδοξα εταιρικά μεγέθη και οι προσδοκίες για τα φετινά μερίσματα συντηρούν την αγορά στην περιοχή άνω των 1.420 μονάδων.

Από την άλλη πλευρά, όπως προαναφέρθηκε, η Λεωφόρος Αθηνών δείχνει σημάδια… κούρασης, καθώς το ράλι των τελευταίων τεσσάρων μηνών ξεπερνά το 27%, γεγονός το οποίο έχει οδηγήσει αρκετές μετοχές σε υπεραγορασμένα επίπεδα.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ήπια άνοδο κατά 0,29% και διαμορφώνεται στις 1.424,13 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν τέσσερις μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (1.420,28 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 13 μονάδες (από 1.418,56 έως 1.431,08 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 44 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 8,8 εκατ. ευρώ αφορούν προσυμφωνημένα πακέτα.

Στο ταμπλό, τώρα, ο ΟΤΕ υποχωρεί κατά περίπου 0,6%, παρά τα ικανοποιητικά αποτελέσματα και την πρόταση για μέρισμα 0,71 ευρώ (+23%). Από εκεί και πέρα, η Helleniq Energy επιστρέφει άνω των 8 ευρώ, ο Titan σκαρφαλώνει σε νέα υψηλά, ενώ σημαντική άνοδο της τάξης του 3% εμφανίζει και η Σαράντης.

Χρηματιστήριο: Οι μετοχές που «φιγουράρουν» σε ιστορικά υψηλά

Οριακά κέρδη στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης παρουσιάζει μικρά κέρδη, καθώς αυτήν την στιγμή βρίσκεται στο +0,33% και τις 1.238 μονάδες, συσσωρεύοντας δυνάμεις λίγο πριν τα υψηλά 8ετίας (1.244 μονάδες).

Η μετοχή της Eurobank ενισχύεται στο +0,61% και το 1,9035 ευρώ, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ακολουθεί στο +0,33% και τα 7,254 ευρώ, η μετοχή της Alpha Bank διαπραγματεύεται στο +0,15% και τo 1,7145 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς είναι σταθερή στα 3,97 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,25% και 3.458 μονάδες), η μετοχή του ΟΤΕ περιορίζεται κατά 0,6% και αναδιπλώνεται στα 13,8 ευρώ, παρά το αυξημένο μέρισμα και τα βελτιωμένα μεγέθη. Απώλειες πέριξ του 0,6% παρουσιάζουν και οι μετοχές των Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, Quest, Jumbo, Cenergy. Αντίθετα, η μετοχή του Titan αναρριχάται σε νέα ιστορικά υψηλά, καθώς ενισχύεται στο +1,7% και τα 26,1 ευρώ, ενώ κέρδη της τάξης του 3% εμφανίζει η μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ. Οι μετοχές των Helleniq Energy, Viohalco, Aegean και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ακολουθούν τουλάχιστον στο +1%.

Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων (+0,26% και 2.412 μονάδες), η μετοχή της Κρι – Κρι εξακολουθεί να ξεχωρίζει στο +0,5% και τα ιστορικά υψηλά των 10,45 ευρώ, με τις μετοχές των Intralot, ΟΛΠ και Intrakat να κερδίζουν άνω του 1%. Στον αντίποδα, Αλουμύλ και Entersoft χάνουν από περίπου 1,5%, ενώ οι μετοχές των AustriaCard, Profile και Πλαστικά Θράκης έπονται στο -1%.

Συνολικά, 54 μετοχές κινούνται ανοδικά, 42 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 15 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 98,1 δισ. ευρώ.

Κόκκαλης: Tο στοίχημα της Intralot και το… όνειρο της Wall

Κόπωση των αγοραστών

Η «τρέλα» που επικρατεί στο εξωτερικό με την Τεχνητή Νοημοσύνη και τη Nvidia (ανακοίνωσε «εκρηκτικά» μεγέθη για το δ’ τρίμηνο) έχει βελτιώσει αισθητά την αγοραστική διάθεση σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ασία.

Ωστόσο, στην Αθήνα η θετική επίδραση είναι αρκετά εξασθενημένη, καθώς η συσσωρευμένη κόπωση και η ανάγκη για αφομοίωση των κεκτημένων δεν αφήνουν πολλά περιθώρια δράσης στους αγοραστές, οι οποίες αρκούνται σε επιλεκτικές τοποθετήσεις.

Παρ’ όλα αυτά, η ελληνική αγορά παραμένει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 ετών, με τη μεταβολή του Γενικού Δείκτη από τις αρχές του έτους να αγγίζει το +10%. Την ίδια στιγμή, τα κέρδη από τις αρχές Οκτωβρίου ανέρχονται στο άκρως εντυπωσιακό +27%.

Είναι σαφές ότι το rotation των αγοραστών, οι προσδοκίες για τα φετινά μερίσματα, τα ανθεκτικά εταιρικά αποτελέσματα και οι συνεχείς φήμες για επιχειρηματικά deals καταφέρνουν να απορροφήσουν τις ρευστοποιήσεις, διαψεύδοντας (προς ώρας) όσες «Κασσάνδρες» μιλούν για… διόρθωση.

ΟΤΕ – Intralot – Πειραιώς

Στο ταμπλό, το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται στον ΟΤΕ, ο οποίος το πρωί δημοσίευσε τα οικονομικά μεγέθη του 2023. Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν τις υψηλές προσδοκίες των αναλυτών, καθώς τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 531 εκατ. ευρώ στο 12μηνο, με τη διοίκηση να μοιράζει μέρισμα 0,71 ευρώ/μετοχή.

Από εκεί και πέρα, σε εξέλιξη για δεύτερη ημέρα βρίσκεται η ομολογιακή έκδοση (5ετούς διάρκειας) της Intralot, η οποία στοχεύει στην άντληση έως 130 εκατ. ευρώ. Το εύρος της απόδοσης έχει καθοριστεί μεταξύ 6% και 6,40%, με το βιβλίο των προσφορών να κλείνει το απόγευμα της Παρασκευής.

Η Τράπεζα Πειραιώς, παράλληλα, δείχνει να μετρά αντίστροφα για την αποεπένδυση του ΤΧΣ, το οποίο σήμερα διαθέτει το 27% των μετοχών. Το placement θα λάβει χώρα στις αρχές Μαρτίου και ήδη το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι μεγάλο. Όσον αφορά το ακριβές ποσοστό διάθεσης, την κατανομή μεταξύ Ελλήνων και ξένων, αλλά και την τιμή, οι αποφάσεις αναμένεται να οριστικοποιηθούν άμεσα.

Το Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Τα μεγάλα πακέτα στην Eurobank και τα νέα ρεκόρ στην Κρι – Κρι

Ανοδικά η Ευρώπη

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται στο +0,63% και τις 494 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 1,22%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,13%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,76% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 1,13%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones δείχνουν ένα ανοδικό ξεκίνημα στη συνεδρίαση.

Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου κινείται προς ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα. Τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη διαμορφώνονται στο +0,17% και τα 83,1 δολάρια/βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ καθορίζονται στο +0,19% και τα 78,0 δολάρια/βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, ανέρχεται στο +0,20% και τα 2.038 δολάρια/ουγγιά.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)