Skip to main content

Πώς ο Nikkei 225 κατέρριψε το ιστορικό ρεκόρ που κρατούσε 34 χρόνια

Από τις 29 Δεκεμβρίου 1989 είχε να ανέλθει σε αυτά τα επίπεδα ο δείκτης - Τι πυροδοτεί το ράλι των ιαπωνικών μετοχών

Οι ιαπωνικές μετοχές αναρριχήθηκαν σήμερα σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, σε ένα σημαντικό ορόσημο για την ανάκαμψη της χώρας από μία μεγάλη φούσκα μετοχών και real estate, που έσπασε πριν από τρεις και πλέον δεκαετίες ανοίγοντας πληγές στην οικονομία.

Ο δείκτης Nikkei Stock 225 ενισχύθηκε 2,2% στα 39.098,68 μονάδες, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ που είχε καταγραφεί πριν από 34 χρόνια, στις 29 Δεκεμβρίου 1989. Από τις αρχές του έτους ο βασικός δείκτης του Χρηματιστηρίου του Τόκιο έχει ενισχυθεί πάνω από 16%.

Η αισιοδοξία

Ο Nikkei είναι σε τροχιά ανόδου από τον Νοέμβριο εν μέσω αισιοδοξίας ότι η εποχή του αποπληθωρισμού έχει φτάσει στο τέλος της, αλλά και προσδοκιών ότι η τεχνολογική βιομηχανία της χώρας θα επωφεληθεί τα μέγιστα από την εκρηκτική ζήτηση που γεννά η πρόοδος της τεχνητής νοημοσύνης.

Εταιρικά κέρδη και μισθοί βελτιώνονται, ενώ οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν το ενεργητικό τους πιο αποδοτικά λέει στη Wall Street Journal o Τζόναθαν Γκάρνερ, αναλυτής της Morgan Stanley για την Ασία.

Η ώθηση από ξένους αγοραστές και … Nvidia

Οι ξένοι επενδυτές ήταν καθαροί αγοραστές ιαπωνικών μετοχών για επτά συνεχόμενες εβδομάδες έως τις 17 Φεβρουαρίου, με τοποθετήσεις που ήταν περισσότερες κατά 25,4 δισ. δολάρια σε σχέση  με τις πωλήσεις τους, σύμφωνα με στοιχεία του ιαπωνικού υπουργείου Οικονομικών.

Στη σημερινή συνεδρίαση χαμόγελα έφερε και η χθεσινοβραδινή είδηση ότι οι πωλήσεις της αμερικανικής εταιρείας κατασκευής τσιπ Nvidia υπερτριπλασιάστηκαν το τελευταίο τρίμηνο.

Η Tokyo Electron, η οποία κατασκευάζει εξοπλισμό παραγωγής ημιαγωγών, έκλεισε με άνοδο 6% στο Χρηματιστήριο του Τόκιο, ενώ έχει συνολικά ενισχυθεί 45% από τις αρχές του έτους. Η SoftBank Group σημείωσε άνοδο 5%, ανεβάζοντας τα φετινά της κέρδη στο 40%, χάρη στη θυγατρική της Arm,  η οποία σχεδιάζει επεξεργαστές και θεωρείται πιθανό να επωφεληθεί από την εκρηκτική ζήτηση για τεχνητή νοημοσύνη.

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι στα περισσότερα από 34 χρόνια που χρειάστηκε ο Nikkei για να ανακτήσει το ιστορικό ρεκόρ, ο Dow Jones – στον οποίο φιγουράρουν τα βαριά χαρτιά της Wall Street –  είχε θεαματική άνοδο. Το διάστημα των 34 ετών είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην ιστορία των χρηματιστηρίων παγκοσμίως. Ακόμη μετά και μετά το χρηματιστηριακό κραχ του 1929 ο Dow Jones χρειάστηκε 25 χρόνια για να ανακτήσει την κορυφή του.