Skip to main content

Χρηματιστήριο: Δεν «εγκαταλείπουν» εύκολα οι αγοραστές – Πού στρέφεται η προσοχή

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Για σήμερα περιμένουμε αφενος την έκδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου, αφετέρου τα στοιχεία της Eurostat για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης.

Από τις 1.350 μονάδες εκκινεί στη σημερινή συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο παραμένει πολύ κοντά στα πρόσφατα υψηλά 10ετίας, παρά τις πρόσφατες διορθωτικές κινήσεις των επενδυτών.

Χθες, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε ελεγχόμενα κατά 0,73%, με τους πωλητές να «βγαίνουν» μπροστά και να κατοχυρώνουν ένα μέρος των πρόσφατων κερδών.

Μην ξεχνάμε ότι, ενόσω απομένουν μόλις δύο συνεδριάσεις για το τέλος του Ιανουαρίου, η συνολική μεταβολή αγγίζει το +4,5%, με αποτέλεσμα το «πράσινο» πρόσημο στον μήνα να θεωρείται ήδη εξασφαλισμένο.

Μια διορθωτική κίνηση, ελεγχόμενη και συντεταγμένη, δεν θα πρέπει να «τρομάζει» τους επενδυτές, καθώς κάτι τέτοιο δεν αναιρεί το ευοίωνο μακροπρόθεσμο story της ελληνικής αγοράς.

Το Ταμπλό του Χρηματιστήριο: Από την κόπωση των Μytilineos & ΔΕH, στα διαδοχικά limit up της Frigoglass

Για σήμερα, πάντως, δεν αποκλείεται οι αγοραστές να προσπαθήσουν να ανακτήσουν τα «ηνία» του Χρηματιστηρίου, προχωρώντας σε επιλεκτικές τοποθετήσεις ως απόρροια του βελτιωμένου κλίματος στις διεθνείς αγορές.

Πού εστιάζουν οι επενδυτές

Η προσοχή της επενδυτικής κοινότητας, σε κάθε περίπτωση, παραμένει στραμμένη στη δημόσια προσφορά του Αεροδρομίου Αθηνών, η οποία ολοκληρώνεται την Πέμπτη 1η Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, η IPO έχει ήδη συγκεντρώσει μεγάλο ύψος προσφορών, υπερκαλύπτοντας κατά αρκετές φορές το βιβλίο τόσο για τους ξένους, όσο και για τους Έλληνες.

Γι’ αυτόν τον λόγο, εξάλλου, από την περασμένη Πέμπτη, όταν και ξεκίνησε η διαδικασία της διάθεσης των 90 εκατ. μετοχών του ΤΑΙΠΕΔ, βλέπουμε αρκετούς ιδιώτες επενδυτές να ρευστοποιούν ένα μέρος των τοποθετήσεών τους στο ταμπλό, προκειμένου να βρουν πόρους και να επενδύσουν στο hot story του «Ελ. Βενιζέλου».

Με γοργούς ρυθμούς, παράλληλα, κινούνται οι διαδικασίες και για την αποεπένδυση του ΤΧΣ στην Τράπεζα Πειραιώς, με τη διοίκηση να συνεχίζει τις επαφές με ξένους επενδυτές, προκειμένου να εξασφαλίσει την επιτυχία του εγχειρήματος.

Η Πειραιώς θα ανακοινώσει ετήσια οικονομικά μεγέθη στις 23 Φεβρουαρίου και αμέσως μετά, εκτός απροόπτου, θα ανοίξει το βιβλίο προσφορών για τις μετοχές του δημοσίου. Όσον αφορά το μέγεθος της διάθεσης, όλες οι πληροφορίες κάνουν λόγο για ένα ποσοστό περίπου 20% από το συνολικό 27% του ΤΧΣ.

Γιατί η ΕΥΑΘ του Αμανατίδη αντιμετωπίζει «λειψυδρία» στο Χρηματιστήριο

Όσον αφορά την ατζέντα της ημέρας, το ενδιαφέρον είναι στραμμένο στον ΟΔΔΗΧ, καθώς το ελληνικό δημόσιο βγαίνει στις αγορές με την έκδοση 10ετούς κρατικού ομολόγου, έχοντας ως στόχο την άντληση 3 έως 3,5 εκατ. ευρώ, με ένα επιτόκιο έως 3,5%. Μ’ αυτόν τον τρόπο, το δημόσιο θα καλύψει το 35% του φετινού προγράμματος δανειοδότησης από τις αγορές (σύνολο 10 δισ. ευρώ).

Τι συμβαίνει στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, τώρα, η προσοχή είναι στραμμένη αφενός στη διήμερη συνεδρίαση της Federal Reserve, αφετέρου στα οικονομικά αποτελέσματα των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών.

Οι επενδυτές θεωρούν ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ θα διατηρήσει τα επιτόκια στα τρέχοντα επίπεδα (5,25% – 5,50%). Όμως, δεν αποκλείεται να στείλει ένα πιο ξεκάθαρο σήμα για το πότε ακριβώς θα αρχίσει η διαδικασία της πολυαναμενόμενης χαλάρωσης.

Την ίδια στιγμή, από πλευράς εταιρικών μεγεθών, όλη η προσοχή στρέφεται στις τριμηνιαίες ανακοινώσεις του Big-Tech, δηλαδή των Microsoft, Apple, Meta, Amazon και Alphabet.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, οι κυριότεροι δείκτες στην Ευρώπη ετοιμάζονται να ανοίξουν με θετικά πρόσημα, συσσωρεύοντας στα πρόσφατα υψηλά 2ετίας. Το μεσημέρι, μάλιστα, θα δημοσιευθούν και τα προκαταρκτικά στοιχεία για το ΑΕΠ του δ’ τριμήνου στην Ευρωζώνη.

Την αφομοίωση των πρόσφατων ιστορικών υψηλών φαίνεται ότι θα επιλέξουν, από την πλευρά τους, οι επενδυτές στη Wall Street, με τους S&P 500 και Dow Jones να τερματίζουν το βράδυ της Δευτέρας σε νέα επίπεδα ρεκόρ.

Στην Ασία, το πρωί της Τρίτης, το Χρηματιστήριο της Σαγκάη υποχώρησε κατά σχεδόν 2%, λόγω της χρεοκοπημένης κατάστασης της Evergrande, η οποία καταδεικνύει το μείζον πρόβλημα στον κατασκευαστικό κλάδο της Κίνας.