Skip to main content

Γιατί η ΕΥΑΘ του Αμανατίδη αντιμετωπίζει «λειψυδρία» στο Χρηματιστήριο

Óôéãìéüôõðï áðü ôï Ïéêïíïìéêü Öüñïõì Äåëöþí. ÓÜââáôï 15 Ìáéïõ 20021 (EUROKINISSI/ ÃÉÁÍÍÇÓ ÐÁÍÁÃÏÐÏÕËÏÓ)

Η ΕΥΑΘ βλέπει το τρένο της ανόδου να «χάνεται» στο βάθος, αδυνατώντας να αντιδράσει. Και η εικόνα αυτή προκαλεί «πονοκέφαλο» στη διοίκηση του Άνθιμου Αμανατίδη

Είναι μία από τις ελάχιστες εισηγμένες, οι οποίες όχι μόνο δεν ακολουθούν το ράλι των αγορών, αλλά βρίσκονται σε σταθερά πτωτική πορεία. Παρότι η μετοχή έχει ανακάμψει μερικώς από τα πρόσφατα χαμηλά (2,9 ευρώ), εξακολουθεί να απέχει παρασάγγας από τα υψηλά 5ετίας (5,5 ευρώ).

Ο λόγος για την ΕΥΑΘ, η οποία βλέπει το τρένο της ανόδου να «χάνεται» στο βάθος, αδυνατώντας να αντιδράσει. Και φυσικά, η χρηματιστηριακή εικόνα της εταιρείας προκαλεί «πονοκέφαλο» στη διοίκηση του Άνθιμου Αμανατίδη, ο οποίος βρίσκεται στο «τιμόνι» της Επιχείρησης από τον Απρίλιο του 2020.

Τότε η μετοχή βρισκόταν στα 3,85 ευρώ, ενώ σήμερα δεν ξεπερνά τα 3,4 ευρώ. Πτώση, δηλαδή, της τάξης του 10%. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, ο Γενικός Δείκτης «τρέχει» ένα ράλι άνω του 100%.

Σίγουρα, το περσινό «μπλόκο» στη μεταβίβαση του πλειοψηφικού πακέτου της ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο εξηγεί ένα μέρος αυτής της υπο-απόδοσης.

Όμως, ταυτόχρονα, τα αίτια θα πρέπει να αναζητηθούν και σε άλλους παράγοντες, όπως είναι για παράδειγμα το υψηλότερο ενεργειακό κόστος (αφορά το ¼ των λειτουργικών δαπανών), το οποίο συμπιέζει τα περιθώρια κέρδους.

Κι αυτό, διότι η διοίκηση Αμανατίδη, μετά το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης, επέλεξε να προτάξει το κοινωνικό συμφέρον, κρατώντας σταθερά τα τιμολόγια. Βέβαια, αυτό αφορούσε την περίοδο μέχρι και το 2023, καθώς δεν αποκλείεται μέσα στο έτος να ανακοινωθούν νέα, «τσιμπημένα» τιμολόγια, προσαρμοσμένα στον πληθωρισμό.

Μην ξεχνάμε δε, ότι η εταιρεία, εξαιτίας των ζημιογόνων αποτελεσμάτων του 2022, δεν διένειμε μέρισμα μέσα στο 2023 (για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια), ενώ εν αμφιβόλω τίθεται και η διανομή μερίσματος για το 2024, ιδίως αν δεν καταγράφηκε σημαντική ανάκαμψη της κερδοφορίας μέσα στο προηγούμενο 12μηνο.

Σήμερα, η κεφαλαιοποίηση της ΕΥΑΘ ανέρχεται στα 123 εκατ. ευρώ. Η μετοχή μοιάζει να μην… συγκινείται ούτε από τις νέες επενδύσεις, ούτε από την εξασφάλιση «πράσινων» διμερών ενεργειακών συμβάσεων, οι οποίες «ψαλιδίζουν» εν μέρει το αυξημένο ενεργειακό κόστος.

Αποτέλεσμα είναι να διαθέτει ένα μεγάλο discount σε σχέση με τη λογιστική αξία, καθώς τα ίδια κεφάλαια ανέρχονται σε 177 εκατ. ευρώ και ο δείκτης P/BV, ως εκ τούτου, δεν ξεπερνά το 0,72x.

Οπωσδήποτε, τα ανοδικά περιθώρια της μετοχής είναι αρκετά μεγάλα. Ωστόσο, για να αποτυπωθεί αυτή η προοπτική στο χρηματιστηριακό ταμπλό, η ίδια η διοίκηση θα πρέπει να αρχίσει να προσέχει λίγο παραπάνω τη μετοχή της.