Skip to main content

«Αναίμακτη» διόρθωση για το Χρηματιστήριο Αθηνών

ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / INTIME NEWS

Ο Γενικός Δείκτης αναδιπλώθηκε στις 1.350 μονάδες, μην χάνοντας την επαφή με τα πρόσφατα υψηλά 10ετίας.

Ελεγχόμενη αποδείχθηκε η σημερινή πτώση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η επικράτηση των πωλητών, ως απόρροια της αγοραστικής κόπωσης και της ανάγκης για αφομοίωση των πρόσφατων υψηλών 10ετίας, δεν έθεσε σε κίνδυνο τα ψυχολογικά όρια των 1.350 μονάδων.

Έτσι, οι επενδυτές επιδόθηκαν σε λελογισμένες ρευστοποιήσεις, αποτρέποντας μια μεγαλύτερη καθοδική κίνηση προς τα στηρίγματα των 1.330 μονάδων και διατηρώντας τον Γενικό Δείκτη σε απόσταση αναπνοής από τις 1.360 μονάδες.

Φυσικά, το σταθεροποιητικό κλίμα στο εξωτερικό συνέδραμε στον μετριασμό της κάμψης, ενόσω το ενδιαφέρον εστίασε στην κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία την Τετάρτη θα ανακοινώσει τις αποφάσεις για το ύψος των επιτοκίων. Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, η Fed δεν πρόκειται να προχωρήσει σε άμεση μείωση, αλλά ταυτόχρονα δεν αποκλείεται να στείλει κάποιο σήμα σχετικά με το χρονοδιάγραμμα χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής.

Την ίδια στιγμή, στο εσωτερικό, οι επενδυτές είχαν στραμμένο το βλέμμα στην εν εξελίξει δημόσια προσφορά του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών, η οποία θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη. Το βιβλίο των ξένων έχει υπερκαλυφθεί κατά αρκετές φορές, ενώ εξαιρετικά εξελίσσεται και η διαδικασία για τους Έλληνες.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, στην 19η συνεδρίαση του 2024, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε ελεγχόμενη πτώση κατά 0,73% και διαμορφώθηκε στις 1.350,95 μονάδες, χάνοντας περίπου 10 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (1.360,89 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 10 μονάδες (από 1.349,61 έως 1.359,50 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 83 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 12 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα.

Στο ταμπλό, τώρα, η Eurobank αναδιπλώθηκε κατά 1,5%, ενώ τουλάχιστον στο -2% έκλεισαν τη συνεδρίαση οι Jumbo – ΔΕΗ, με την τελευταία να διορθώνει στα 12 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η Mytilineos συνέχισε την πτώση προς τα 38,3 ευρώ. Αντίθετα, η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ κινήθηκε προς τα 2,4 ευρώ (κοντά στα υψηλά 16ετίας), με τη HelleniQ Energy να ακολουθεί στο +1%.

Μικρές απώλειες στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε ελαφρώς στο -0,66% και τις 1.139 μονάδες, δεδομένου ότι ο κλάδος έχει μέχρι στιγμής υπεραποδόσει έναντι του Γενικού Δείκτη, με συνολική μεταβολή σχεδόν +8% μέσα στο 2024.

Η μετοχή της Alpha Bank περιορίστηκε στο -1,4% και το 1,5875 ευρώ, η μετοχή της Eurobank μειώθηκε στο -1,5% και το 1,7385 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς ενισχύθηκε στο +0,93% και τα 3,49 ευρώ, και η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας έμεινε σχεδόν σταθερή στα 6,84 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,86% και 3.282 μονάδες), η μετοχή της ΔΕΗ υποχώρησε κατά 2,4% και «έπεσε» στα 12 ευρώ, συνεχίζοντας την πορεία διόρθωσης. Σε πτωτικό έδαφος διατηρήθηκε και η μετοχή της Mytilineos, η οποία διολίσθησε στο -1,5% και τα 38,3 ευρώ. Την ίδια στιγμή, απώλειες άνω του 1,5% εμφάνισαν οι μετοχές των Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, Aegean και Jumbo, ενώ οι μετοχές των Cenergy, Lamda και ΟΤΕ ακολούθησαν στο -1%. Στον αντίποδα, η μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ εκτοξεύθηκε στο +2,8% και τα 2,3 ευρώ, με τη μετοχή της Viohalco να έπεται στο +1% και τα 6,2 ευρώ. Η μετοχή της HelleniQ Energy, παράλληλα, διευρύνθηκε στο +1,1% και τα 7,4 ευρώ.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-1,19% και 2.310 μονάδες), η μετοχή της Intracom διόρθωσε από τα υψηλά 14ετίας, διολισθαίνοντας στο -3,3% και τα 3,7 ευρώ. Από εκεί και πέρα, οι μετοχές των Intralot, ΕΥΑΘ και Fourlis περιορίστηκαν κατά τουλάχιστον 2%, με τον ΑΒΑΞ να κατρακυλά κατά 4%. Αντίθετα, η μετοχή της Austriacard κατάφερε να ανακτήσει το όριο των 6 ευρώ. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στη Frigoglass, η οποία «έγραψε» ακόμη ένα limit up, έχοντας τζίρο άνω των 140.000 ευρώ.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 34 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 80 μετοχές σημείωσαν κάμψη, ενώ 14 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση κυμάνθηκε στα 91,2 δισ. ευρώ.

Χρηματιστήριο: Γιατί η ΚΛ/ΓΙΑ Ναυπάκτου βλέπει τον τζίρο να εκτοξεύεται κατά 3.100%  

Ο υψηλότερος τζίρος

  • Εθνική -0,20% 17,0 εκατ. ευρώ
  • Eurobank -1,50% 6,2 εκατ. ευρώ
  • Mytilineos -1,49% 6,0 εκατ. ευρώ
  • Πειραιώς +0,93% 5,4 εκατ. ευρώ
  • ΔΕΗ -2,44% 5,0 εκατ. ευρώ

Η μεγαλύτερη άνοδος

Η εντονότερη πτώση

  • Λεβεντέρης -10% 264 ευρώ
  • Ακρίτας -5,36% 119 ευρώ
  • Κέκροψ -4,94% 57.405 ευρω
  • Reds -4,86% 991 ευρώ
  • ΑΒΑΞ -4,13% 517.407 ευρώ

Με κέρδη 5% ο Ιανουάριος

Μόλις δύο συνεδριάσεις απομένουν μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου και ο Γενικός Δείκτης μετρά συνολικά κέρδη της τάξης του 5%, γεγονός το οποίο εξασφαλίζει ένα θετικό πρόσημο στον πρώτο ημερολογιακό μήνα του έτους.

Κι αυτό, εν πολλοίς, είναι αποτέλεσμα της ξεκάθαρης υπεροχής των προσδοκιών έναντι των ανησυχιών. Η αισιοδοξία, άλλωστε, είναι πλήρως εδραιωμένη στους παροικούντες του Χρηματιστηρίου Αθηνών, οι οποίοι λαμβάνουν ώθηση από μια σειρά ευοίωνων παραμέτρων.

Καβάλα στο… άλογο το ελληνικό χρηματιστήριο

Βέβαια, τα πρόσφατα υψηλά 10ετίας καλλιεργούν τις συνθήκες για μια πιθανή διόρθωση, δεδομένης της ανάγκης για αφομοίωση των κεκτημένων. Σ’ αυτό συμβάλλει και η εν εξελίξει δημόσια προσφορά για το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» (ολοκληρώνεται την 1η/2), η οποία επιδρά εν μέρει δυσμενώς στη συναλλαγματική δραστηριότητα, καθώς απορροφά μεγάλα τμήματα της διαθέσιμης ρευστότητας.

Από την άλλη πλευρά, οι επιλεκτικές τοποθετήσεις συνεχίζουν να παρέχουν στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη, μην επιτρέποντας μια μεγάλη καθοδική κίνηση προς αισθητά χαμηλότερα επίπεδα, με τις 1.330 και τις 1.300 μονάδες να συνιστούν τις βασικές στηρίξεις της ελληνικής αγοράς.

Από πλευράς εξελίξεων, μετά τη «γεμάτη» ατζέντα της προηγούμενης εβδομάδας, η προσοχή πλέον στρέφεται στη Federal Reserve, δηλαδή την ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία την Τετάρτη θα ανακοινώσει την απόφαση για το ύψος των αμερικανικών επιτοκίων.

Παρότι οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα (5,25% – 5,50%), δεν αποκλείουν ο κεντρικός τραπεζίτης, Τζερόμ Πάουελ, να στείλει ένα σήμα για το πότε ακριβώς θα ξεκινήσουν οι μειώσεις, οι οποίες θα πυροδοτήσουν ακόμη ένα «πάρτι» σε μετοχές και ομόλογα.

Υπενθυμίζεται ότι η αμερικανική οικονομία παραμένει ανθεκτική (3,3% η ανάπτυξη στο δ’ τρίμηνο), ενώ ο πληθωρισμός ετοιμάζεται να υποχωρήσει περαιτέρω προς τον στόχο του 2%, παρά το ελαφρύ «τσίμπημα» του Δεκεμβρίου (3,3%). Όλα αυτά δείχνουν ότι βρισκόμαστε κοντά στο σενάριο της λεγόμενης «ομαλής προσγείωσης».

Την ίδια στιγμή, η προσοχή στρέφεται και στα εταιρικά αποτελέσματα, καθώς μέσα στο πενθήμερο θα δημοσιεύσει οικονομικά μεγέθη το 19% των εισηγμένων του S&P 500, ανάμεσα στις οποίες και οι τεχνολογικοί «γίγαντες» των Microsoft, Apple, Meta, Amazon και Alphabet.

Στασιμότητα στο εξωτερικό

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 είναι αμετάβλητος στις 484 μονάδες, καθώς οι διακυμάνσεις στον γερμανικό DAX, στον βρετανικό FTSE 100, στον γαλλικό CAC 40 και στον ιταλικό FTSE MIB δεν ξεπερνούν το +/- 0,3%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι αμερικανικοί δείκτες παρουσιάζουν οριακές μεταβολές εν όψει των οικονομικών αποτελεσμάτων του Big-Tech.

Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου διορθώνει ελαφρως, παραμένοντας στα επίπεδα των 80 δολαρίων. Τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη διαμορφώνονται στο -1,56% και τα 82,2 δολάρια/βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ καθορίζονται στο -1,68% και τα 76,7 δολάρια/βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, ανέρχεται στο +0,34% και τα 2.024 δολάρια/ουγγιά.