Skip to main content

Χρηματιστήριο: Επιστροφή των αγοραστών με επιλεκτικά «ψώνια»

INTIME – NEWS

Ο Γενικός Δείκτης επανέρχεται στο «πράσινο», προσεγγίζοντας τα υψηλά 10ετίας των 1.362 μονάδων.

«Φρένο» στις πρωινές απώλειες βάζει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να επιδίδονται σε επιλεκτικές τοποθετήσεις, οδηγώντας εκ νέου την ελληνική αγορά προς τα πρόσφατα υψηλά 10ετίας των 1.362 μονάδων.

Άλλωστε, ο Γενικός Δείκτης δεν δείχνει διατεθειμένος να απομακρυνθεί από τα συγκεκριμένα επίπεδα, παρά το γεγονός ότι αρκετοί πρόθυμοι πωλητές σπεύδουν να ρευστοποιήσουν ένα μέρος των μεγάλων κερδών του 2024 (ξεπερνούν το 4,5%).

Στην ενδοσυνεδριακή αλλαγή κλίματος συμβάλλει και η άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς το ράλι στη μετοχή της Louis Vuitton παρέχει στηρίγματα στον Stoxx 600, ο οποίος ενισχύεται κατά σχεδόν 1%.

Η προσοχή όλων, στο μεταξύ, παραμένει στραμμένη στην εν εξελίξει δημόσια προσφορά του «Ελ. Βενιζέλος», με τη ζήτηση από πλευράς ξένων να είναι τεράστια, καλύπτοντας τις προσφερόμενες μετοχές στο ανώτατο εύρος τιμών, δηλαδή στα 8,2 ευρώ.

Το βράδυ, δε, η ελληνική αγορά θα μάθει και τον χρησμό του SCOPE, ο οποίος βέβαια από το καλοκαίρι του 2023 έχει επαναφέρει τη χώρα σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει μικρή άνοδο κατά 0,37% και διαμορφώνεται στις 1.357,88 μονάδες, κερδίζοντας πέντε μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (1.352,86 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 14 μονάδες (από 1.346,43 έως 1.360,41 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 40 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3 εκατ. ευρώ αφορούν προσυμφωνημένα πακέτα.

Στο ταμπλό, τώρα, η HelleniQ Energy δείχνει να «ξυπνά» από τον λήθαργο των τελευταίων μηνών, ενισχυόμενη κατά σχεδόν 2%. Οι τράπεζες, από την πλευρά τους, είναι σχεδόν αμετάβλητες, ενώ οι ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Viohalco και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ξεχωρίζουν με αύξηση άνω του 2%. Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, οι Intralot – Intrakat – Intracom συνεχίζουν τις υψηλές «πτήσεις».

Στάσιμες οι τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης συσσωρεύει κοντά στα πρόσφατα υψηλά 7ετίας των 1.155 μονάδων, καθώς αυξάνεται ανεπαίσθητα στο +0,11% και τις 1.139 μονάδες. Μην ξεχνάμε ότι τα κέρδη του 2024 ήδη ξεπερνούν το 7%.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας είναι σχεδόν αμετάβλητη στα 6,85 ευρώ, απορροφώντας τις πρωινές πιέσεις. Η μετοχή της Alpha Bank διευρύνεται στο +0,28% και το 1,60 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς διαπραγματεύεται στο +0,47% και τα 3,45 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank υποχωρεί οριακά στο -0,10% και το 1,7405 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,29% και 3.301 μονάδες), η μετοχή της HelleniQ Energy «ξεκολλά» από τα 7 ευρώ, καθώς ενισχύεται στο +1,8% και τα 7,3 ευρώ. Στο +2,3% βρίσκεται, επίσης, η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η οποία ετοιμάζεται να κλείσει ακόμη ένα έργο στην Κρήτη, ενώ η μετοχή της Viohalco κάνει μίνι – ράλι 3%. Η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, παράλληλα, εκτινάσσεται στο +5,2% και τα 2,29 ευρώ, με τις Σαράντη και Τέρνα Ενεργειακή να ακολουθούν στο +1%. Αντίθετα, η μετοχή της Motor Oil διορθώνει (-0,8%) από τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά. ΕΥΔΑΠ και Quest, δε, περιορίζονται κατά 1%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,42% και 2.342 μονάδες), η μετοχή της Intracom συνεχίζει τις υψηλές πτήσεις, εκτινασσόμενη στο +4,5% και τα 3,89 ευρώ (νέο υψηλό 14ετίας). Μίνι ράλι κατά 3% καταγράφει και η Τεχνική Ολυμπιακή, με τις Intralot – Profile – Intrakat να έπονται στο +1%. Στον αντίποδα, οι μετοχές των Dimand, ΕΧΑΕ και Εntersoft χάνουν από 1% έως 3%.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 60 μετοχές κινούνται ανοδικά, 47 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 10 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 91,6 δισ. ευρώ.

Συσσώρευση στα υψηλά 10ετίας

Το Χρηματιστήριο Αθηνών συνεχίζει τη συσσώρευση στα πρόσφατα υψηλά 10ετίας, με τους επενδυτές αφενός να επιδίδονται σε επιλεκτικές τοποθετήσεις, αφετέρου να κατοχυρώνουν ένα μέρος των πρόσφατων ισχυρών κερδών.

Ο Γενικός Δείκτης, ο οποίος βρίσκεται στα επίπεδα των 1.360 μονάδων, μετράει άνοδο άνω του 4,5% από τις αρχές του έτους, με τη μεταβολή στο τελευταίο τετραήμερο να ανέρχεται σε περίπου +12 μονάδες (χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι σημερινές απώλειες)

Υπό αυτό το πρίσμα, ενδεχόμενες κινήσεις διόρθωσης δεν εμπνέουν ανησυχία, καθώς είναι απολύτως λογικές και αναμενόμενες. Άλλωστε, το μακροπρόθεσμο story της αγοράς παραμένει ευοίωνο, με την πλειοψηφία των αναλυτών να προσβλέπει σε διψήφιες αποδόσεις στο τέλος της χρονιάς.

Στο μεταξύ, η εν εξελίξει δημόσια προσφορά του «Ελ. Βενιζέλος» επηρεάζει ελαφρώς το επενδυτικό κλίμα, καθώς «αναγκάζει» αρκετούς ιδιώτες να ρευστοποιήσουν μέρος των τοποθετήσεών τους, προκειμένου να συμμετάσχουν στην εν εξελίξει IPO.

Σε κάθε περίπτωση, η διάθεση των 90 εκατ. μετοχών του ΤΑΙΠΕΔ αποτελεί το πλέον «καυτό» θέμα της ατζέντας, με την προσφορά των ξένων να έχει ήδη καλυφθεί στο ανώτερο τμήμα του εύρους τιμών, δηλαδή στα 8,2 ευρώ. Αυτό οδηγεί προς μια ολική αποτίμηση του ΔΑΑ στα 2,46 δισ. ευρώ.

Πάντως, οφείλουμε να περιμένουμε έως την 1η Φεβρουαρίου, ημέρα ολοκλήρωσης της δημόσιας προσφοράς, προκειμένου να έχουμε την τελική εικόνα. Υπενθυμίζεται ότι η έναρξη της διαπραγμάτευσης των μετοχών του «Ελ. Βενιζέλος» είναι προγραμματισμένη για τις 7 Φεβρουαρίου.

Από εκεί και πέρα, με θετικό πρόσημο αποτιμούν οι αναλυτές το ελληνικό επενδυτικό φόρουμ της JP Morgan στη Νέα Υόρκη, όπου την παράσταση έκλεψαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, οι οποίες συγκέντρωσαν και το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Ταυτόχρονα, η προσοχή παραμένει στραμμένη στη Mytilineos, η οποία χθες ανακοίνωσε ρεκόρ κερδοφορίας, προαναγγέλλοντας τη διανομή μερίσματος για το 2024 ύψους 1,5 ευρώ/μετοχή. Στο επίκεντρο βρίσκεται και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η οποία ετοιμάζεται να αναλάβει ακόμη ένα μεγάλο έργο υποδομών, διευρύνοντας περαιτέρω το ανεκτέλεστο.

Τέλος, απόψε λίγο πριν τα μεσάνυχτα, ο γερμανικός SCOPE αναμένεται να δημοσιοποιήσει το πρώτο ελληνικό report για το 2024, με τους αναλυτές ωστόσο να μην περιμένουν κάποια μεταβολή στην αξιολόγηση, δεδομένου ότι μόλις το καλοκαίρι ο οίκος αναβάθμισε την Ελλάδα σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας.

Ανοδικά οι ξένες αγορές

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται στο +0,94% και τις 483 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,19%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 1,19%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 2,12% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,62%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι αμερικανικοί δείκτες ετοιμάζονται για ένα πτωτικό ξεκίνημα στη συνεδρίαση.

Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου διορθώνει από τα εβδομαδιαία κέρδη. Τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο -0,45% και τα 82,0 δολάρια/βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο -0,76% και τα 76,7 δολάρια/βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, ανέρχεται στο +0,27% και τα 2.023 δολάρια/ουγγιά.