Skip to main content

Δούρος: Το disaster story μιας διάσημης ανδρικής φίρμας

Επί προσωπικού: Το ταξίδι από την Πάτρα και ο βρόχος των 9,6 εκατ. ευρώ

Την πόρτα της εξόδου από το Χρηματιστήριο Αθηνών ετοιμάζεται να δει σύντομα η Δούρος Α.Ε., με τον βασικό μέτοχο και διευθύνοντα σύμβουλου, Θεόδωρο Δούρο, να «πνίγεται» από τις συσσωρευμένες ζημιές, τα αρνητικά ίδια κεφάλαια, αλλά και τον «κατακόκκινο» δανεισμό.

Αλλά πριν πάμε στο σήμερα, ας γυρίσουμε λίγο τον χρόνο στο 2000. Εκείνη τη χρονιά η πατρινή εταιρεία ανδρικών ενδυμάτων με τη φίρμα «DUR» πέρασε το κατώφλι της -τότε- Σοφοκλέους, με στόχο την περαιτέρω επέκταση.

Η οικογένεια Δούρου χρησιμοποίησε τη ρευστότητα που «σήκωσε», για να χρηματοδοτήσει ένα φιλόδοξο σχέδιο διείσδυσης στο λιανεμπόριο τόσο της Ελλάδας, όσο και στο εξωτερικό (μέχρι τότε δραστηριοποιούταν κυρίως στη χονδρική). Ένα εγχείρημα, όμως, το οποίο δεν απέδωσε τους αναμενόμενους καρπούς.

Θεόδωρος Δούρος.

Το χτύπημα της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα συνέπεσε με τη διοικητική αλλαγή. Ο ιδρυτής της εταιρείας, Νίκος Δούρος, παρέδωσε τα ηνία στον γιο του, Θεόδωρο Δούρο, ο οποίος σήμερα ελέγχει το 23,1% του μετοχικού κεφαλαίου.

Η νέα γενιά προσπάθησε να αφήσει το αποτύπωμά της, αλλά η συγκυρία δεν ήταν ευνοϊκή. Έτσι, τα προβλήματα άρχισαν να συσσωρεύονται και τα καμπανάκια ξεκίνησαν να χτυπούν ολοένα και πιο ηχηρά από το 2015 και εντεύθεν.

Χρηματιστήριο: Ποια θα είναι η επόμενη ελληνική εισηγμένη του 1 δισ. ευρώ

Το… κουφάρι της Dur

Σήμερα, ο υιός Δούρος φαίνεται ότι έχει απομένει μ’ ένα… κουφάρι, καθώς η εταιρεία, η οποία κάποτε φιλοξενούταν σε μεγάλες εκθέσεις μόδας του εξωτερικού, όπως η γαλλική SEHM, η γερμανική Koelnmesse και η ιταλική Pitti Uomo, βρίσκεται σε καθεστώς αναστολής διαπραγμάτευσης, μην έχοντας δημοσιοποιήσει τις ετήσιες οικονομικές εκθέσεις του 2022 και του 2023.

Ο λόγος είναι ο προφανής. Τα μεγάλα και δυσβάσταχτα οικονομικά ανοίγματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του α’ εξαμήνου 2022, τα οποία είναι τα τελευταία που έχουν δημοσιευθεί, ο τζίρος δεν ξεπερνούσε τα 930.000 ευρώ, οι καθαρές ζημιές ανέρχονταν σε 762.000 ευρώ, τα ίδια κεφάλαια ήταν αρνητικά κατά 450.000 ευρώ, ενώ οι υποχρεώσεις της εταιρείας άγγιζαν τα 10 εκατ. ευρώ (9,6 εκατ. ευρώ για την ακρίβεια).

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με δημοσιεύματα, μία εκ των συστημικών τραπεζών έχει ήδη ξεκινήσει τους πλειστηριασμούς εις βάρος της οικογένειας Δούρου. Το επόμενο επεισόδιο του disaster story, σίγουρα, είναι η προδιαγεγραμμένη έξοδος της μετοχής από το Χ.Α.

Κοκορότσικος: Ο ιδρυτής της «hot» εισηγμένης με ράλι 115%

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)