Skip to main content

Χρηματιστήριο: Η συνέχεια στην Αθήνα θα εξαρτηθεί από το μείγμα του κλίματος διεθνών και Τραπεζών στην Αθήνα

Οι ευρωπαϊκές μετοχές βρίσκονται σε καλό δρόμο για σταθερό άνοιγμα

Στα διεθνή

Πτωτικά τα ασιατικά χρηματιστήρια και επίπεδο θα είναι το άνοιγμα των ευρωπαϊκών.

Ο αγώνας της Fed κατά του πληθωρισμού, η κατάσταση της οικονομίας της Κίνας και η WeWork καταθέτουν πτώχευση.

Ο πρόεδρος της Federal Reserve Bank of Minneapolis Neel Kashkari δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να κηρύξουμε νίκη επί του πληθωρισμού, παρά τις θετικές ενδείξεις ότι οι πιέσεις στις τιμές μειώνονται. «Πρέπει να αφήσουμε τα δεδομένα να συνεχίσουν να έρχονται σε εμάς για να δούμε αν όντως έχουμε το τζίνι του πληθωρισμού πίσω στο μπουκάλι», είπε ο Kashkari τη Δευτέρα σε συνέντευξή του στο Fox News.

Εν τω μεταξύ, έρευνα της Fed με στελέχη εταιριών δανεισμού που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα δείχνει ότι τα αυστηρά πρότυπα δανεισμού και η ασθενής ζήτηση για δάνεια το τρίτο τρίμηνο παρέμειναν στις τράπεζες.

Ανώτερος αξιωματούχος της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας λέει ότι είναι αισιόδοξος για την οικονομία επειδή ορισμένοι κίνδυνοι χρέους θα υποχωρήσουν και η αγορά ακινήτων έχει μακροπρόθεσμες δυνατότητες. «Μπορείς να με ρωτήσεις, ανησυχείς; Όχι, όχι πάντα, όχι πάρα πολύ», είπε ο αναπληρωτής διοικητής Zhang Qingsong σε μια ομιλία στα αγγλικά σε μια παγκόσμια χρηματοοικονομική σύνοδο που πραγματοποιήθηκε από την de facto κεντρική τράπεζα του Χονγκ Κονγκ.

Η πρώην νεοσύστατη εταιρεία WeWork υπέβαλε αίτηση πτώχευσης, σημειώνοντας νέο χαμηλό για τη συνεργαζόμενη εταιρεία που πάλευε να ανακάμψει από την πανδημία και την αποτυχημένη αρχική δημόσια προσφορά της το 2019. Η εταιρεία κατέληξε σε μια σαρωτική συμφωνία αναδιάρθρωσης χρέους στις αρχές του 2023, αλλά γρήγορα βρέθηκε ξανά σε μπελάδες.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε ότι βλέπει επιτεύξιμο το ρόλο του Ισραήλ να διαχειριστεί την ασφάλεια στη Γάζα μετά το τέλος των μαχών, ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό ηγέτη και συζήτησε την πιθανότητα «τακτικών παύσεων» στη συνεχιζόμενη σύγκρουση.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές βρίσκονται σε καλό δρόμο για σταθερό άνοιγμα, καθώς οι traders επαναβαθμονομούν τις προσδοκίες τους για την πολιτική της Fed. Τα αναμενόμενα στοιχεία περιλαμβάνουν τον πληθωρισμό των Κάτω Χωρών και την ανεργία στην Ελβετία. Η UBS, η Enel και η Engie συγκαταλέγονται σε μια πλήρη λίστα εταιρειών που αναφέρουν αποτελέσματα κερδών.

Όταν η Berkshire Hathaway του Warren Buffett αυξάνει τη στοίβα των μετρητών της κατά ένα εκπληκτικό 22%+, αναρωτιέστε τι βλέπουν τα χρηματιστήρια που δεν μπορεί να κάνει ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές όλων των εποχών. Οι βραχυπρόθεσμες επενδύσεις του ομίλου μέσω αμερικανικών γραμματίων αυξήθηκαν κατά 36%, μια κλασική άποψη ότι τα μετρητά είναι το καλύτερο στοίχημα της Berkshire όταν πλησιάζει σε ένα σημείο καμπής στην οικονομία. Αντίθετα, η αύξηση των επενδύσεων σε μετοχές αυξήθηκε μόλις κατά 3%.

Εδώ και αρκετό καιρό, οι μετοχές διαπραγματεύονται με τρόπο heads-I-win, tails-you-lose – ράλι είτε με την προϋπόθεση ότι μια ισχυρή οικονομία θα ενισχύσει τα κέρδη είτε μια πιο αδύναμη οικονομία θα προαναγγέλλει μειώσεις επιτοκίων από τη Fed. Ο Nasdaq 100 σημείωσε άνοδο κατά 6,5% μόνο την περασμένη εβδομάδα, ανεβάζοντας την άνοδό του φέτος σε σχεδόν 40%. Σε τρέχοντα επίπεδα, ο δείκτης είναι υπερτιμημένος κατά 15% όταν κοιτάξετε τον δείκτη ως μια δέσμη ομολόγων μακράς διάρκειας.

Το ράλι έχει ουσιαστικά παραμορφώσει το προφίλ κινδύνου-ανταμοιβής για τις μετοχές. Η μελλοντική απόδοση κερδών στον Nasdaq 100 είναι τώρα μόλις περίπου 3,7%, και η Fed θα πρέπει να μειώσει τα επιτόκια πολύ, πολύ μακριά από εδώ, προκειμένου αυτός ο αριθμός να φαίνεται συναρπαστικός σε σύγκριση.

Οι εγχώριοι αναλυτές προετοιμάζουν για καλύτερες μέρες

Μπορεί να ήταν η αλλαγή στην δυναμική των αμερικανικών ομολόγων που έφερε στην πρώτη εβδομάδα του Νοέμβρη αλλά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δεν χαρακτηρίστηκαν από την άνοδο που τα σφράγισε την περασμένη βδομάδα. Αντίθετα με άξονα τις τραπεζικές μετοχές οι εγχώριοι αναλυτές υποστηρίζουν ένθερμα την συνέχεια στην άνοδο καθώς ο ΔΤΡ πλησίασε τις 1000 μονάδες με κλείσιμο στις 998,51.

Από την Fast Finance τόνισαν: Η εβδομάδα που πέρασε έδωσε την σκυτάλη των αποδόσεων στον ΓΔ από τον τραπεζικός μιας και ο πρώτος έδωσε κέρδη 3,5% και εναλλαγή των αποδόσεων στην υπόλοιπη αγορά. Ουσιαστικά έχουμε μπει σε μία περίοδο που οι διαχειριστές θα κοιτάξουν να στηρίξουν τις αποδόσεις του έτους. Άλλωστε υπήρξε μία περίοδος ανομβρίας αποδόσεων και βροχής νέων με τους περισσότερους να ανησυχούν ότι κάτι άλλο συμβαίνει. Όμως όπως έχουμε πει πολλές φορές η αγορά έχει τους δικούς της χρόνους και δεν είναι news driven μιας και πολλές φορές έχει προεξοφλήσει νέα και καταστάσεις. Το προηγούμενο διάστημα σχολιάσαμε ότι η Ελληνική αγορά έπαιζε άμυνα περιμένοντας τους ξένους να βγάλουν αντίδραση με την εβδομάδα που πέρασε να παίρνει σάρκα και οστά η κίνηση. Παράλληλα βλέπουμε μία αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων γεγονός που βοηθάει την αγορά να πάρει ανάσες.

Η αγορά συνεχίζει να επιβραβεύει τα καλά αποτελέσματα με τα ΕΛΠΕ και την ΑΛΦΑ και την ΠΕΙΡΑΙΩΣ να ακολουθούν. Τα νέα από πλευράς ΔΕΗ με την εξαγορά του Κωτσόβολου έδωσαν ακόμα ένα θετικό νέο με τον τίτλο να κάνει και πάλι προσπάθεια να κάτσει πάνω από το επίπεδο των 10 ευρώ. Από την άλλη ο τίτλος του ΟΤΕ “ξεκόλλησε” από την λάσπη της τελευταίας περιόδου δίνοντας και εβδομαδιαίο αγοραστικό σήμα μετά από αρκετούς μήνες. Τεχνικά η αγορά μας συνεχίζει μπήκε και σε τάση θυμίζοντας ότι έχουμε αγοραστικό σήμα εδώ και δύο εβδομάδες. Πολύ σημαντική η κατοχύρωση του 1200 με το επίπεδο να γίνεται σημαντική στήριξη και με την αγορά πλέον να ψάχνει την ζώνη του 1260 επιπέδου.

Πλέον και το μεγαλύτερο ποσοστό των επιλογών μας έχει δώσει αγοραστικά ημερήσια σήματα και παράλληλα προσεγγίσει και πάλι νέους αγοραστές.  Όλα δείχνουν ότι ο πληθωρισμός είναι και το πιο σημαντικό δεδομένο στο τι θα πράξουν οι αγορές. Λογικό είναι παρόλα αυτά να χρειαστεί σημαντικό διάστημα να αποκλιμακωθεί ο πληθωρισμός πριν οι κεντρικές τράπεζες μπορέσουν να μειώσουν επιτόκια. Προς το παρόν φαίνεται πως πάμε για το κλείσιμο έτους με τους διαχειριστές να παίρνουν και πάλι στην πλευρά της αισιοδοξίας. Άλλωστε η Ελληνική οικονομία και οι εισηγμένες συνεχίζουν να εκπλήσσουν θετικά για να μην είμαστε και εμείς αισιόδοξοι.

Μπροστά μας έχουμε τις αποεπενδύσεις του ΤΧΣ, το οποίο στήριξε τα τραπεζικά ιδρύματα στη δύσκολη ώρα. Και προφανώς αποεπενδύει με ζημία, όπως γράφεται στον οικονομικό τύπο, όμως αυτό δεν είναι κάτι που εκπλήσσει, καθώς ο σκοπός της τότε -αναγκαστικής- επένδυσης του Ταμείου δεν ήταν το ενδεχόμενο κέρδος, αλλά, όπως υποδηλώνει το όνομά του, η σταθερότητα στο οικονομικό σύστημα. Στο ταμπλό, η συνδυασμένη μετάφραση της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας και της (μάλλον θετικής) προεξόφλησης ότι η ως άνω αναφερθείσα διαδικασία θα περατωθεί καλώς, έχει δώσει στις τραπεζικές μετοχές άλλον αέρα.