Skip to main content

Πετρέλαιο: Έως και 150 δολάρια το βαρέλι, αν κλιμακωθεί ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς

REUTERS/Alexander Manzyuk

4% ενισχύονται οι τιμές του πετρελαίου στις αγορές

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν 4% μετά την αυστηροποίηση των κυρώσεων των ΗΠΑ κατά των ρωσικών εξαγωγών αργού, επιτείνοντας τις ανησυχίες για την προσφορά.

Τα διεθνή συμβόλαια αναφοράς του Brent με λήξη τον Δεκέμβριο διαπραγματεύονταν 3,9% υψηλότερα στα 89,34 δολάρια το βαρέλι, ενώ το WTI ενισχύθηκε 4,1% στα 86,28 δολάρια ανά βαρέλι.

Οι ΗΠΑ επέβαλαν την Πέμπτη κυρώσεις σε δύο ναυτιλιακές εταιρείες, οι οποίες, όπως είπαν, παραβίασαν το ανώτατο όριο τιμών πετρελαίου της G7, που εφαρμόζεται από τον Δεκέμβριο 2022.

«Η ενέργεια αυτή υπογραμμίζει τη δέσμευση του Υπουργείου Οικονομικών με τους διεθνείς εταίρους του για την υπεύθυνη μείωση των κερδών της ρωσικής κυβέρνησης από το πετρέλαιο και τον περιορισμό της ρωσικής πολεμικής μηχανής», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

Το Bloomberg Economics προειδοποιεί ότι τυχόν κλιμάκωση του πολέμου Χαμάς – Ισραήλ θα μπορούσε να εκτοξεύσει την τιμή ακόμη και στα 150 δολάρια/βαρέλι και να μειώσει την παγκόσμια οικονομική παραγωγή κατά περίπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια.

naftemporiki.gr