Skip to main content

Χρηματιστήρια: Σε αρνητικό έδαφος η Αθήνα, παρά την αναβάθμιση της Moody’s

REUTERS/Brendan McDermid

Πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με το βλέμμα στη Fed

Ήπια πτωτικά γύρισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, στο -0,55% και τις 1.251 μονάδες, παρά την αναβάθμιση (αλλά όχι την επενδυτική βαθμίδα) από τη Moody’s. Οριακές μεταβολές για τις τράπεζες. Ισχυρές πιέσεις σε  ΕΛΧΑ, Coca Cola, Titan.

Σε διπλή αναβάθμιση του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας, στο Ba1 από Ba3 με σταθερές προοπτικές, προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s. Πλέον η Ελλάδα απέχει μία βαθμίδα από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και από τον αμερικανικό οίκο. Ο οίκος διατηρούσε την Ελλάδα τρεις βαθμίδες κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Με αυτό τον τρόπο κλείνει η «ψαλίδα» με τις αξιολογήσεις των άλλων οίκων.

Η ετυμηγορία έρχεται μια εβδομάδα μετά την αναβάθμιση της Ελλάδας από τον καναδικό οίκο DBRS στην επενδυτική βαθμίδα (ΒΒΒ με σταθερές προοπτικές).

Οι ευρωπαϊκές αγορές κινούνται με απώλειες, καθώς οι επενδυτές προσβλέπουν σε μια εβδομάδα αποφάσεων της Federal Reserve.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 1,06% με όλους τους κλάδους σε αρνητικό έδαφος. Μετοχές υγείας και ταξιδιών ηγούνται των απωλειών.

Η απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για τη νομισματική της πολιτική θα ανακοινωθεί την Τετάρτη. Ενώ οι επενδυτές αναμένουν ευρέως ότι η κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά, θα παρακολουθούν στενά για να κατανοήσουν καλύτερα τη στάση της κεντρικής τράπεζας στον πληθωρισμό.

Αλλού, η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας θα δημοσιεύσει τα πρακτικά της για τη συνεδρίαση πολιτικής της 5ης Σεπτεμβρίου την Τρίτη και την Παρασκευή, η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα ολοκληρώσει τη συνεδρίαση της νομισματικής πολιτικής. Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας αναμένεται επίσης να ανακοινώσει τις αποφάσεις της για τα βασικά επιτόκια δανείων την Παρασκευή.

Στην Ευρώπη την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, μια 10η συνεχόμενη αύξηση ανεβάζοντας το βασικό της επιτόκιο στο υψηλό ρεκόρ του 4%.

Οι αμερικανικές μετοχές παρουσίασαν μικρή μεταβολή λίγο μετά το κουδούνι στη Wall Street. Οι Dow, S&P 500 και Nasdaq Composite διαπραγματεύονται με οριακές μεταβολές.