Skip to main content

Ισχυρές πιέσεις στη Wall Street καθώς πετρέλαιο και ομόλογα εντείνουν τις ανησυχίες των επενδυτών

REUTERS/Kylie Cooper/File Photo

Οι βασικοί δείκτες έκλεισαν με σημαντικές απώλειες, με τις τεχνολογικές μετοχές να δέχονται ισχυρό πλήγμα, καθώς η άνοδος των τιμών του πετρελαίου και των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων αναζωπύρωσε τους φόβους για επίμονο πληθωρισμό και αυστηρότερη νομισματική πολιτική.

Προσθέστε την «Ν» ως προτιμώμενη πηγή στο Google

Σε ρευστοποιήσεις κερδών προχώρησαν οι επενδυτές στη σημερινή συνεδρίαση στη Wall Street με πιέσεις να ασκούνται από την τεχνολογία, την άνοδο των τιμών του πετρελαίου και την εκ νέου κλιμάωση των αποδόσεων στα αμερικανικά κρατικά ομόλογα, εν μέσω ανησυχιών ότι η σύγκρουση ΗΠΑ-Ιράν θα μπορούσε να συνεχίσει να «φουντώνει» τον πληθωρισμό.

Ο δείκτης S&P 500 διέκοψε το ανοδικό σερί εννέα ημερών, με αποτέλεσμα να υποχωρήσει 0,74% στις 7.553,68 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε πτώση 0,89% στις 26.853,98 μονάδες. Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 620,72 μονάδες ή 1,21%, κλείνοντας στις 50.687,07 μονάδες.

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν μετά από νέες επιθέσεις από τις ΗΠΑ και το Ιράν, αλλά και τα αντιφατικά μηνύματα από Ουάσιγκτον και Τεχεράνη. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του West Texas Intermediate αυξήθηκαν κατά 2,41% και διαμορφώθηκαν στα 96,02 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent ενισχύθηκε κατά 1,89% στα 97,81 δολάρια το βαρέλι.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι το Ιράν συμφώνησε να μην αποκτήσει πυρηνικά όπλα, προσθέτοντας όμως ότι «μπορεί να αλλάξει γνώμη». Οι δηλώσεις του έγιναν καθώς η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή κλιμακώθηκε και οδήγησε τις τιμές του πετρελαίου υψηλότερα.

Αργά το βράδυ της Τρίτης, ο στρατός του Κουβέιτ ανέφερε σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι τα συστήματα αεράμυνας «αναχαιτίζουν εχθρικούς στόχους». Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ δήλωσε στη συνέχεια ότι οι αμερικανικές δυνάμεις κατέρριψαν ιρανικούς βαλλιστικούς πυραύλους και drones και πραγματοποίησαν «επιχειρήσεις αυτοάμυνας» στο νησί Κέσμ «σε απάντηση σε απόπειρες επιθέσεων από το Ιράν σε όλη τη Μέση Ανατολή».

Καθώς οι τιμές του πετρελαίου αυξάνονταν, σημείωσαν άνοδο και οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να πλησιάζει το 4,5% και του 30ετούς να αγγίζει το 5%.

«Αυτό που βλέπουμε είναι μια υποχώρηση στην ιδέα ότι ίσως δεν είναι τόσο εύκολο να υπάρξουν μειώσεις επιτοκίων όταν η οικονομία φαίνεται να επιταχύνεται», δήλωσε ο Σόουν Σνάιντερ της Potomac Fund Management.

Η Fed αναμένεται να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων τουλάχιστον κατά 25 μονάδες βάσης μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με το CME FedWatch Tool. «Δεν βλέπεις τη μείωση της ζήτησης που κάποιοι περίμεναν», πρόσθεσε ο Σνάιντερ.

Πτώση κατέγραψαν επίσης οι μετοχές εταιρειών που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη. Η Nvidia και η Dell Technologies υποχώρησαν πάνω από 3%, η Oracle πάνω από 5%, ενώ η Microsoft κινήθηκε επίσης πτωτικά κατά 3%.

Προτιμώμενη πηγή στην Google

Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.