Skip to main content

Χρηματιστήρια: Οι αυξήσεις επιτοκίων ρίχνουν τις αγορές

REUTERS/Charles Platiau

Αρνητικά αντέδρασαν οι δείκτες στις ανακοινώσεις αύξησης των επιτοκίων από Bank of England και Τράπεζα της Ελβετίας

Οι ευρωπαϊκές αγορές σημείωσαν πτώση την Πέμπτη, αφότου η Τράπεζα της Αγγλίας άκουσε τα «γεράκια» της νομισματικής πολιτικής και προχώρησε σε απροσδόκητη μεγάλη αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης.

Ο δείκτης αναφοράς Stoxx 600 σημείωνε πτώση 0,7% μέχρι το απόγευμα, περιορίζοντας τις προηγούμενες απώλειες άνω του 1%. Οι τράπεζες σημείωσαν πτώση 1,8%, ενώ οι αυτοκινητοβιομηχανίες υποχώρησαν κατά 1,5%. Ο δείκτης έχει σημειώσει πτώση και στις τρεις συνεδριάσεις μέχρι στιγμής αυτή την εβδομάδα. Στη Φρανκφούρτη αρνητικά κινήθηκε ο DAX (-0,38%), στο -0,8% ο CAC στο Παρίσι.

Αρνητικά και η Αθήνα, με απώλειες 0,74% στις 1.263 μονάδες, με πιέσεις στις τράπεζες, αν και τελικά αυτές περιορίστηκαν.

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής ψήφισε με 7-2 την αύξηση του τραπεζικού επιτοκίου στο 5% για να αντιμετωπιστεί ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι αναλυτές ήταν διχασμένοι ως προς το αν η BOE θα αυξήσει κατά 25 ή 50 μονάδες βάσης, αν και η πλειοψηφία τάχθηκε υπέρ της πρώτης.

Βρετανία: Αύξηση – έκπληξη του επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης – Η 13η στη σειρά

Ο FTSE δεν σημείωσε αξιόλογες μεταβολές μετά την ανακοίνωση της BoE και συνέχισε με πτώση 0,85%. Η στερλίνα αρχικά παρέμεινε αμετάβλητη έναντι του δολαρίου ΗΠΑ και το ευρώ πριν υποχωρήσει έναντι και των δύο νομισμάτων. Οι αποδόσεις των βρετανικών διετών ομολόγων κινήθηκαν κατά 2 μονάδες βάσης υψηλότερα, καθώς η απόδοση του 10ετούς μειώθηκε κατά 2 μονάδες βάσης.

Αυτό συνέβη αφού η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας ανακοίνωσε το πρωί της Πέμπτης αύξηση του επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης, την πέμπτη συνεχόμενη αύξησή του.

Στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ προέβλεψε την Τετάρτη περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων φέτος, λέγοντας ότι «η διαδικασία επιστροφής στο 2% έχει πολύ δρόμο μπροστά της».

Στη Wall Street, ο βιομηχανικός μέσος όρος Dow Jones σημείωσε άνοδο 5 μονάδων ή 0,03%. Ο S&P 500 ήταν υψηλότερα κατά 0,13% και ο Nasdaq Composite κέρδισε 0,46%.