Skip to main content

Βρετανία: Υψηλότερος του αναμενόμενου ξανά ο πληθωρισμός, στο 8,7%

REUTERS/Henry Nicholls/

Αύξηση και για τον δομικό πληθωρισμό

Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο παρέμεινε υψηλότερος του αναμενόμενου για τέταρτο μήνα, αυξάνοντας τις πιέσεις προς την Τράπεζα της Αγγλίας να αυξήσει τα επιτόκια στη συνεδρίαση της Πέμπτης.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 8,7% τον Μάιο, όπως και τον προηγούμενο μήνα, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Ο δομικός πληθωρισμός, εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, επιταχύνθηκε απροσδόκητα στο 7,1% από 6,8%. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν μια συνολική μέτρηση 8,4% και τον βασικό πληθωρισμό να παραμείνει αμετάβλητος.

Τα στοιχεία αυξάνουν τις εκτιμήσεις ότι η κεντρική τράπεζα θα επιλέξει μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων την Πέμπτη, επιταχύνοντας τον ρυθμό της ταχύτερης νομισματικής σύσφιξης των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών. Θέτει επίσης σε κίνδυνο την υπόσχεση του πρωθυπουργού Ρίσι Σουνάκ να μειώσει τον πληθωρισμό στο μισό φέτος.

«Οι αυξανόμενες τιμές για αεροπορικά ταξίδια, αγαθά και υπηρεσίες αναψυχής και πολιτισμού και μεταχειρισμένα αυτοκίνητα συνέβαλαν σημαντικά στην άνοδο του δείκτη» σημειώνει το ONS, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

naftemporiki.gr