Skip to main content

Πάουελ: Νέες αυξήσεις των επιτοκίων – «Η μάχη για τον πληθωρισμό έχει πολύ δρόμο να διανύσει»

"Οι πληθωριστικές πιέσεις συνεχίζουν να είναι υψηλές και η διαδικασία επαναφοράς του πληθωρισμού στο 2% έχει πολύ δρόμο μπροστά της", δήλωσε.

Μια εβδομάδα μετά την απόφαση της Federal Reserve να να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια (στο 5-5,25%), μετά από 10 συνεχείς αυξήσεις, ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, υποστήριξε την Τετάρτη ότι είναι πιθανό να υπάρξουν περισσότερες αυξήσεις των επιτοκίων μέχρι να σημειωθεί περαιτέρω πρόοδος στη μείωση του πληθωρισμού.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ότι η απόφαση της 14ης Ιουνίου, ήταν απλώς μια σύντομη ανάπαυλα και όχι μια ένδειξη ότι η Fed έχει τελειώσει με τις αυξήσεις.

«Σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC)—το όργανο της Fed που είναι αρμόδιο για τον καθορισμό των επιτοκίων και τη λήψη αποφάσεων νομισματικής πολιτικής — θεωρούν ότι είναι σκόπιμο να αυξήσουν περαιτέρω τα επιτόκια μέχρι το τέλος του έτους», δήλωσε ο Πάουελ λίγο πριν την ομιλία του στην Επιτροπή Οικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων. στο πλαίσιο της εξαμηνιαίας ενημέρωσης του Καπιτωλίου.

Μετά τη διήμερη συνεδρίαση της FOMC την περασμένη εβδομάδα, οι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι σχεδιάζουν αυξήσεις των επιτοκίων συνολικά κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες έως το τέλος του 2023. Αυτό σημαίνει δύο πρόσθετες αυξήσεις, που προϋποθέτουν μεταβολές κατά ένα τέταρτο της μονάδας., την φορά. Σημειώνοντας ότι ο πληθωρισμός έχει επιβραδυνθεί, αλλά “παραμένει πολύ πάνω” από τον στόχο για 2%, ο Πάουελ δήλωσε ότι η Fed έχει ακόμη περισσότερη δουλειά να κάνει.

“Ο πληθωρισμός έχει συγκρατηθεί κάπως από τα μέσα του περασμένου έτους”, είπε. “Παρ’ όλα αυτά, οι πληθωριστικές πιέσεις συνεχίζουν να είναι υψηλές και η διαδικασία επαναφοράς του πληθωρισμού στο 2% έχει πολύ δρόμο μπροστά της”.

Οι αξιωματούχοι της Fed προτιμούν γενικά να μελετούν τον “πυρήνα” του πληθωρισμού, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας. Αυτός δείχνει ότι ο πληθωρισμός κυμαινόταν στο 4,7% σε ετήσια βάση μέχρι τον Απρίλιο. Ο βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή για τον Μάιο διαμορφώθηκε στο 5,3%.

Σύμφωνα με τον Πάουελ, η αγορά εργασίας εξακολουθεί να είναι σφιχτή, αν και υπάρχουν ενδείξεις ότι οι συνθήκες χαλαρώνουν, καθώς, για παράδειγμα αυξήθηκε η συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό της ηλικιακής ομάδας 25 έως 54 ετών ενώ παρατηρήθηκε και κάποια συγκράτηση στους μισθούς.

“Βλέπουμε τις επιπτώσεις της σύσφιξης της πολιτικής μας στη ζήτηση στους πιο ευαίσθητους στα επιτόκια τομείς της οικονομίας”, δήλωσε. “Θα χρειαστεί, ωστόσο, χρόνος για να γίνουν αισθητές οι πλήρεις επιδράσεις της νομισματικής συγκράτησης, ιδίως στον πληθωρισμό”.

Mιλώντας για την τραπεζική αναταραχή στις αρχές του έτους, ο Πάουελ είπε ότι το επεισόδιο λειτούργησε ως υπενθύμιση ότι η Fed πρέπει να βεβαιωθεί ότι οι εποπτικές και ρυθμιστικές πρακτικές της είναι κατάλληλες.

neftemporiki.gr