Skip to main content

Χρηματιστήριο: Νευρικότητα σε Αθήνα και Ευρώπη, στο -0,53% ο Γενικός Δείκτης

Κλείσιμο στις 1.113 μονάδες

Νευρικότητα επικράτησε στο Χρηματιστήριο Αθηνών στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί 0,53% στις 1.113 μονάδες και χαμηλές ταχύτητες.

Στο ταμπλό απώλειες κατέγραψαν οι τράπεζες με εξαίρεση την Πειραιώς (+0,4). ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ σημείωσαν κέρδη, ενώ υποχώρησαν άνω του 1% Alpha Bank, ΟΤΕ και Τέρνα Ενεργειακή. Απώλειες 0,59% για την Υψηλή Κεφαλαιοποίηση, στο -0,88% ο Mid Cap.

Πάνω από τους στόχους κινήθηκαν τα  βασικά οικονομικά μεγέθη της Τράπεζας Πειραιώς το 2022, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση του ομίλου. Ετσι καταγράφονται:

Εξομαλυμένα κέρδη ανά μετοχή €0,42 το 2022, από €0,13 το 2021, υπερβαίνοντας τον στόχο του €0,37. Τα καθαρά κέρδη της τράπεζας (εξομαλυμένα) διαμορφώθηκαν στα 577 εκατ. ευρώ από 190 εκατ. ευρώ το 2021 και τα καθαρά κέρδη μετόχων σα 899 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 3 δισ. ευρώ το 2021.

Πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι επενδυτές αφομοιώνουν τα εταιρικά αποτελέσματα που δημοσιεύονται, αλλά και τα μακροοικονομικά δεδομένα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,66%. Στο -1,43% ο DAX στη Φρανκφούρτη.

Μια έρευνα έδειξε ότι οι Βρετανοί καταναλωτές έχουν γίνει ελαφρώς πιο αισιόδοξοι για τα προσωπικά τους οικονομικά και τις οικονομικές προοπτικές. Ωστόσο, η καταναλωτική εμπιστοσύνη της Γαλλίας και της Γερμανίας μειώθηκε ελαφρά τον Φεβρουάριο.

Η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο το τελευταίο τρίμηνο του 2022, καθώς ο πληθωρισμός και η ενεργειακή κρίση επηρέασαν την κατανάλωση των νοικοκυριών και τις επενδύσεις κεφαλαίων.

Αυτή την εβδομάδα, οι επενδυτές επεξεργάζονται και τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Federal Reserve, η οποία ανέφερε ότι τα πρόσφατα σημάδια μείωσης του πληθωρισμού δεν αντιστάθμισαν την ανάγκη για περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων.

Έτσι, οι φόβοι για συνεχιζόμενες αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες εξακολουθούν να υφίστανται, εξαιτίας του επίμονου πληθωρισμού και της σφιχτής αγοράς εργασίας. Μια δημοσκόπηση αναλυτών μετοχών που δημοσιεύθηκε από το Reuters την Πέμπτη έδειξε ότι οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές θα συνεχίσουν να είναι ασταθείς καθώς οι τιμές των επιτοκίων της αγοράς κινούνται υψηλότερα.

naftemporiki.gr