Skip to main content

Γερμανία: Συρρίκνωση 0,4% για το δ’ τρίμηνο

REUTERS/Kai Pfaffenbach

Οι δαπάνες των νοικοκυριών παρουσίασαν μείωση κατά 1%

Η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο το τελευταίο τρίμηνο του 2022, καθώς ο πληθωρισμός και η ενεργειακή κρίση επηρέασαν την κατανάλωση των νοικοκυριών και τις επενδύσεις κεφαλαίων.

Η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,4% το δ’ τρίμηνο του 2022, ανακοίνωσε την Παρασκευή η στατιστική υπηρεσία.

Τα προκαταρκτικά στοιχεία από το γραφείο έδειξαν συρρίκνωση 0,2% σε τριμηνιαία βάση. Το γ’ τρίμηνο του 2022, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν σημείωσε μικρή αύξηση 0,5% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Μετά τη λήξη των μέτρων ανακούφισης όπως η έκπτωση στα καύσιμα και το εισιτήριο μεταφοράς των 9 ευρώ, οι καταναλωτές ξόδεψαν λιγότερα το τέταρτο τρίμηνο από ό,τι το τρίτο τρίμηνο, ανέφερε η στατιστική υπηρεσία. Οι δαπάνες των νοικοκυριών μειώθηκαν κατά 1,%, ενώ οι κρατικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 0,6% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Το δ’ τρίμηνο, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 1,% σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο. Αυτό οφειλόταν στη δύσκολη διεθνή κατάσταση, που χαρακτηρίζεται από συνεχείς διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας και υψηλές τιμές ενέργειας, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία.

naftemporiki.gr