Skip to main content

Goldman, ΒofA, UBS: To ράλι των ευρωπαϊκών μετοχών τελείωσε για φέτος

Ο Stoxx 600 φαίνεται να μην έχει ανοδική πορεία φέτος

Παρά το καλύτερο ξεκίνημα έτους, ο Stoxx 600 Index αναμένεται να κλείσει το 2023 στις 452 μονάδες, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg τουλάχιστον, κάτι που υποδηλώνει πτώση 1,2% από το κλείσιμο της Τετάρτης.

Οι αναλυτές εκτιμούν πως η φετινή παράταση του ισχυρού ράλι των ευρωπαϊκών μετοχών αφήνει περιορισμένο περιθώριο για περισσότερα κέρδη.

«Αν και έχουμε αυξήσει τις τιμές-στόχους, εξακολουθούμε να περιμένουμε μόνο χαμηλές αποδόσεις», δήλωσε η αναλύτρια μετοχών της Goldman, Sharon Bell, η οποία αυτόν τον μήνα αύξησε την πρόβλεψή της στις 465 μονάδες από 450. Με τους κινδύνους για τις μετοχές να είναι ακόμη υψηλοί και τα κέρδη να αποδυναμώνονται περαιτέρω , τα ομόλογα και τα μετρητά είναι σαφείς εναλλακτικές.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές παρουσίασαν υψηλές επιδόσεις τον Ιανουάριο, με τον Stoxx 600 να σκαρφαλώνει περίπου 7% και να έχει αποδόσεις σχεδόν στο 19% από το χαμηλό της 29ης Σεπτεμβρίου. Οι μετοχές, συμπεριλαμβανομένων της λιανικής, των ταξιδιών, των τραπεζών και της τεχνολογίας οδήγησαν στο ράλι, με ώθηση από το ταχύτερο από το αναμενόμενο άνοιγμα στην Κίνα, την αποφυγή μιας βαθύτερης ενεργειακής κρίσης και τις ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός επιβραδύνεται.

Επιπλέον, η οικονομία διατηρείται σε καλύτερα από το αναμενόμενο επίπεδα, με λιγότερους οικονομολόγους να προβλέπουν τώρα ύφεση, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα κέρδη ενδέχεται να μειωθούν λιγότερο από ό,τι αναμενόταν αρχικά.

«Εφόσον η αστάθεια των επιτοκίων υποχωρεί, οι μετοχές μπορούν να αντιμετωπίσουν μια ήπια ύφεση κερδών», δήλωσε ο στρατηγός της Barclays, Emmanuel Cau. Αύξησε τον στόχο για το τέλος του έτους για το Stoxx 600 σε 475 από 450 μονάδες αυτήν την εβδομάδα, υποδηλώνοντας περίπου 5% ανοδική πορεία για το υπόλοιπο του έτους και βλέπει μια πιο μέτρια πτώση 6% στα ευρωπαϊκά κέρδη το 2023 από την πτώση 12% που είχε προβλεπόταν προηγουμένως.

Οι επενδυτές παραμένουν επίσης προσεκτικοί και δεν αναμένουν ράλι παρά το άνοιγμα της Κίνας και την εξασθένηση της ενεργειακής κρίσης. Η εικόνα είναι πιο φωτεινή μακροπρόθεσμα, με το 70% των ερωτηθέντων να βλέπει άνοδο για τις ευρωπαϊκές μετοχές τους επόμενους 12 μήνες, από 58% τον προηγούμενο μήνα.

Ο στρατηγικός αναλυτής της UBS Group , Gerry Fowler, έχει στόχο στο τέλος του έτους 410 μονάδες για τον Stoxx 600, υποδηλώνοντας περίπου 10% πτώση από τα τρέχοντα επίπεδα με βάση τις προσδοκίες για πτώση των κερδών. Ωστόσο, βλέπει λίγο φως στην άκρη του τούνελ.

«Πιστεύουμε ότι οι αποτιμήσεις είναι ήδη στο σωστό επίπεδο, αλλά θα μπορούσε να υπάρξει ανοδικός κίνδυνος εάν οι επενδυτές συνεχίσουν να αποχωρούν από τις ΗΠΑ καθώς η ηγετική θέση της οικονομικής ανάπτυξης μεταβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο», είπε ο Fowler.