Skip to main content

Φυσικό αέριο: Για πέμπτη ημέρα πτωτικά οι τιμές

REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo

Η κατάσταση προσφέρει κάποια ανακούφιση στην αγορά, ωστόσο, το γενικό κλίμα υποδεικνύει επαγρύπνηση.

Συγκρατημένες είναι για πέμπτη ημέρα οι τιμές του φυσικού αερίου στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ, λόγω καιρού και LNG.

Αναλυτικότερα, οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου κινήθηκαν πτωτικά το πρωί της Πέμπτης, κατά 3,8%, και διαμορφώθηκαν στα 94 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Νωρίτερα οι τιμές υποχώρησαν έως και 4,7%, ενώ την Τετάρτη σημείωσαν βουτιά έως και 7,5% για να φτάσουν στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Ιουνίου.

Τη συγκράτηση των τιμών τροφοδοτούν ο ήπιος καιρός που περιορίζει τη ζήτηση για φυσικό αέριο, οι αυξημένες προμήθειες για την περίοδο- κυρίως οι προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου με πολλά δεξαμενόπλοια να κατευθύνονται προς τη βορειοδυτική Ευρώπη και τη Γερμανία να ξεκινά δύο νέους τερματικούς σταθμούς εισαγωγής- και η βιομηχανική κατανάλωση, που είχε ήδη περιοριστεί από τις υψηλές τιμές που επικράτησαν νωρίτερα μέσα στο χρόνο, και συνήθως μειώνεται κατά την περίοδο των γιορτών.

Η κατάσταση προσφέρει κάποια ανακούφιση στην αγορά που βίωσε μια δύσκολη χρονιά, ωστόσο, το γενικό κλίμα υποδεικνύει επαγρύπνηση για τυχόν σημάδια ότι οι ροές των προμηθειών μπορούν να αλλάξουν κατεύθυνση από την Ευρώπη προς την Ασία. Για την ώρα δεν υπάρχει σημαντική διαφορά στις τιμές που ισχύουν στις δύο περιοχές, επομένως οι εξαγωγείς των ΗΠΑ θα θεωρήσουν εξίσου κερδοφόρο να πουλήσουν και στις δύο τον Φεβρουάριο. Τον Μάρτιο, ωστόσο, φαίνεται να συμφέρει περισσότερο η αγορά της Ευρώπης, σύμφωνα με το BloombergNEF.

Μια εξέλιξη που θεωρείται ότι δύναται να επηρεάσει τις προμήθειες στην αγορά της Ασίας είναι η προσωρινή αναστολή της παραγωγής στις πλωτές εγκαταστάσεις LNG Prelude της Shell, στα ανοιχτά της δυτικής ακτής της Αυστραλίας μετά από πυρκαγιά που ξέσπασε.

naftemporiki.gr