Skip to main content

Σοφόν το ασαφές: Κινήσεις για ισχυρούς και έμπειρους ιδιώτες

Η αλήθεια που αποτύπωσε το ταμπλό την εβδομάδα εκπνοής είχε πτυχές που στηρίξανε τη διάθεση για ρίσκο και τοποθετήσεις στις μετοχές μιας αγοράς που φαίνεται ότι θα καταφέρει ή θα βρίσκεται σε καλό δρόμο να ξεχωρίσει εν μέσω δυσκολιών για τα ισχυρότερα χρηματιστήρια. Αρκεί να φιλοξενεί εταιρείες με έμμεση ή άμεση εμπλοκή στις τουριστικές δραστηριότητες, για την ποιότητα των οποίων αξίζει να υπάρχει αρωγή από το κράτος και τις επιχειρήσεις. Στα αρνητικά εντοπίσαμε την ύπαρξη σχεδίου για να εμποδιστεί επιστροφή σε επίπεδα κάτω από τις 905 μονάδες και μάλιστα ήταν πολύ πονηρό.

Άφησαν τους διαχειριστές που στηρίζουν την τακτική τους στις υποδείξεις από την αίθουσα συναλλαγών της Wall Street να πιέσουν τις μετοχές τις τρεις πρώτες ώρες. Και μετά ξεκίνησε μια άνοδος που είχε διάρκεια ως τις 17:11. Αυτή ποτέ δεν εξαφάνισε το σύνολο των απωλειών της μέρας καθώς η αντίδραση ήταν μικρότερη από το μέγεθος που είχαν οι αρχικές απώλειες. Καθώς τα μεγάλα κέρδη, από την έντονη στο τέλος ζήτηση, σημείωσαν μετοχές που δεν υπήρχαν επενδυτικά κίνητρα για το ξεφόρτωμά τους. Γιατί αφορούσαν blue chip με μεγάλες απώλειες στο 2022. Άρα δεν υπήρχαν κερδισμένοι που θα ήθελαν να ενθυλακώσουν τα κέρδη τους από αυτά πριν από το τέλος του έτους. Η αίσθησή μας ήταν πως οι μετοχές που εμφάνισαν μεγάλα κέρδη και μεγάλες απώλειες αποτέλεσαν τον θόρυβο για να πραγματοποιηθούν σημαντικές κινήσεις στις τράπεζες του 25άρη.

Η τρίτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου δεν άφησε στις μετοχές που ενδιαφέρουν τους θεσμικούς να εμφανίσουν μια ενιαία εικόνα. Δηλαδή, να είναι σε ανοδική εβδομάδα το πλήθος των κερδισμένων πολύ μεγαλύτερο από τα πτωτικά σε εβδομαδιαία βάση. Είχαμε 9 με σημαντικές πολλαπλάσιες των δεικτών απώλειες και 10 με κέρδη. Στα πτωτικά με απόδοση από -1,8% ως -6% ενέταξαν οι θεσμικοί τις ΑΔΜΗΕ -6%, ΕΥΔΑΠ -4,9%, ΕΕΕ -3,8%, ΔΕΗ -3,3%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ-2,8%, ΤΥΕΝΕΡΓ -2%, ΣΑΡ -1,9%, ΑΛΦΑ -1,9%, ΕΥΡΩΒ -1,8%.

Στον αντίποδα τα κερδισμένα με άνοδο από 0,3% ως 3,9% βρέθηκαν ΚΟΥΕΣ +3,9%, ΜΠΕΛΑ +3,8%, ΜΥΤΙΛ +3,5%, ΛΑΜΔΑ +3,4%, ΑΡΑΙΓ +2,9%, ΜΟΗ +1,6%, ΕΤΕ +1,4% και ΠΕΙΡ +1,1%. Για να ακολουθήσουν με οριακά κέρδη τα ΕΛΠΕ +0,7% και ΓΕΚΤΕΡΝΑ +0,30%. Στην ουδέτερη ζώνη με απώλειες κοντά στων βασικών δεικτών οι ΟΛΠ -0,9%, ΟΤΕ -0,8%, ΤΙΤC -0.7%, ΕΛΧΑ -0,4%, ΟΠΑΠ -0,3% και ΒΙΟ 0,0%. Αυτή είναι η προετοιμασία που γίνεται στην εκπνοή όλων των παράγωγων προϊόντων του 2022. Με 9 συνεδριάσεις ως το τέλος του, αναμένονται κινήσεις κατάλληλες για τους ισχυρούς και έμπειρους ιδιώτες.

καθρέφτη, καθρεφτάκι μου

Φτάνουν τα παραμύθια

Η δραστηριοποίηση των λόμπι στην Ευρωβουλή δεν αμφισβητείται. Όπως δεν μπορεί να κρυφτεί η επιρροή των διαφόρων πτερύγων του στα θεσμικά όργανα και στις επιτροπές του. Φαίνεται πως τη μέγιστη διαφάνεια για αυτά τα ζητήματα συναντάμε στο καθεστώς των ΗΠΑ. Εδώ, επιτρέπεται στις αντιμαχόμενες παρατάξεις, ενώ πλησιάζει και η επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου, να επιδίδονται σε πόλεμο καταστροφής της αξιοπιστίας του καθενός από τους άλλους. Βάση των επιχειρημάτων όλων, ο λαϊκισμός. Αφορά κύρια τις υποσχέσεις που δεν έχουν πιθανότητα εκπλήρωσης ή δεν θα επιτραπεί από τους υπόλοιπους εταίρους να υλοποιηθούν. Η πρόταση, περισσότερο παράκληση της στήλης, είναι απλή. Προετοιμάστε τους πολίτες της χώρας, που έχει την ευκαιρία να ξεχωρίσει μέσα σε καθεστώς ύφεσης στις ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου, αντί να ψάχνουν το κόμμα που θα τους εξυπηρετήσει χωρίς την παραμικρή θυσία από την πλευρά τους, να ξεπεράσουν με σύνεση και συναίσθηση τις προκλήσεις που θα απαιτηθεί να αντιμετωπιστούν. Φτάνουν τα παραμύθια, ώρα για αλήθειες.

Σοφοκλής Β’

Κατά κόσμον Κώστας Ιωαννίδης