Skip to main content

Από την ίδρυση της FTX εξαπατούσε ο Bankman-Fried: 8 δισ. δολάρια «έφαγε» από πελάτες

REUTERS/Dante Carrer/File Photo/File Photo

Η ταχεία πτώση του Bankman-Fried που έγινε από ήρωας, εγκληματίας αποκάλυψε μια πολυετή απάτη που χρονολογείται από την κυκλοφορία της FTX το 2019.

Πριν από την αιφνιδιαστική σύλληψή του το βράδυ της Δευτέρας, ο Sam Bankman-Fried, έδειξε μετανιωμένος, ζήτησε συγγνώμη, δήλωσε σχεδόν διαλυμένος από την εξέλιξη των πραγμάτων.

Είπε στις ρυθμιστικές αρχές ότι «λυπάται βαθιά που κατέληξε σε αυτή τη θέση». Αλλά όταν ο Bankman-Fried οδηγήθηκε έξω από το ρετιρέ του στο Nassau με χειροπέδες, δεν ήταν ακόμη σαφές για τι ζητούσε συγγνώμη, αφού αρνιόταν κατηγορηματικά ότι διέπραξε απάτη.

Ωστόσο, την επόμενη ημέρα μετά τη σύλληψή του, ομοσπονδιακοί εισαγγελείς και ρυθμιστικές αρχές αποσφράγισαν δεκάδες σελίδες αρχειοθετήσεων και κατηγοριών που κατηγορούσαν τον Bankman-Fried ότι όχι απλώς διέπραξε απάτη, αλλά ότι το έκανε «από την αρχή», σύμφωνα με μια κατάθεση από την Επιτροπή Securities Exchange.

Τα στοιχεία εναντίον του Bankman-Fried συγκεντρώθηκαν με εκπληκτική ταχύτητα, αλλά προσφέρουν μια εικόνα για μια από τις πιο δημοφιλείς διώξεις απάτης από την Enron.

Ο Bankman-Fried ίδρυσε το hedge fund του Alameda Research τον Νοέμβριο του 2017, νοικιάζοντας χώρο γραφείων στο Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνια. Γόνος δύο καθηγητών νομικής του Στάνφορντ, ο Bankman-Fried, είχε αποφοιτήσει από το MIT, εργαζόταν στη διάσημη εταιρεία ποσοτικών εμπορικών συναλλαγών Jane Street Capital και είχε εισβάλει στον χώρο των κρυπτονομισμάτων με έναν συμμαθητή του MIT, τον Gary Wang.

Η Alameda Research αγόραζε bitcoin σε χαμηλότερη τιμή από ένα χρηματιστήριο και το πουλούσε σε υψηλότερη τιμή σε άλλο. Οι διαφορές τιμών στη Νότια Κορέα έναντι του υπόλοιπου κόσμου επέτρεψαν στους Bankman-Fried και Wang να επωφεληθούν τρομερά.

Τον Απρίλιο του 2019, ο Bankman-Fried και ο Wang — μαζί με τον απόφοιτο του Berkeley Nishad Singh — ίδρυσε την FTX.com, ένα διεθνές ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων που πρόσφερε στους πελάτες καινοτόμες λειτουργίες συναλλαγών, μια πλατφόρμα που ανταποκρίνεται και μια αξιόπιστη εμπειρία.

Οι ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές στο CFTC λένε ότι μόλις ένα μήνα μετά την ίδρυση του FTX.com, ο Bankman-Fried, «εν αγνοία όλων εκτός από έναν μικρό κύκλο εμπιστευτικών πληροφοριών», μόχλευε τα περιουσιακά στοιχεία των πελατών – συγκεκριμένα, 8 δισ. προσωπικών καταθέσεων σε κρυπτονομίσματα πελατών – για τα στοιχήματα της Alameda.

Rehypothecation είναι ο όρος όταν οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν νόμιμα περιουσιακά στοιχεία πελατών για να κερδοσκοπήσουν και να επενδύσουν. Αλλά ο Bankman-Fried δεν είχε άδεια από πελάτες να κάνει συναλλαγές με τα χρήματά τους. Οι όροι χρήσης του ίδιου του FTX απαγόρευσαν ρητά στον ίδιο ή στην Alameda να χρησιμοποιεί χρήματα πελατών για οτιδήποτε — εκτός εάν ο πελάτης το επέτρεπε.

Και από την αρχή της FTX, υπήρχαν πολλά χρήματα από τους πελάτες. Σύμφωνα με τα στοιχεία συχνά υπερέβαιναν τα 100 εκατομμύρια δολάρια κάθε μέρα.

Είναι μια γρήγορη πτώση από την κορυφή για τον άλλοτε βασιλιά της κρυπτογράφησης, ο οποίος μόλις πριν από δύο μήνες χαιρετίστηκε ως ο σωτήρας της βιομηχανίας. Τώρα, ο Bankman-Fried κατευθύνεται σε δικαστήριο στις Μπαχάμες τη Δευτέρα για να εκδοθεί στις ΗΠΑ, σύμφωνα με ένα άτομο που γνωρίζει το θέμα. Μια ποινική δίκη τον περιμένει μόλις επιστρέψει στο έδαφος των ΗΠΑ.

naftemporiki.gr