Skip to main content

Κρυπτονομίσματα: Όλα τα βλέμματα στη Binance – Πόσα χτυπήματα μπορεί να αντέξει;

REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Αν η Binance φτάσει στον γκρεμό, δεν θα υπάρχει κανείς για να τη σώσει.

Περίπου έναν μήνα μετά την κατάρρευση της FTX, οι ανησυχίες των επενδυτών για τη Binance, που διαχειρίζεται το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων στον κόσμο, επιμένουν. Το αποτέλεσμα είναι να δέχεται σφυροκόπημα το ψηφιακό της νόμισμα, BNB, το οποίο και έχει δει την τιμή του να υποχωρεί στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο, καθώς οι εκροές κεφαλαίων από το ανταλλακτήριο συνεχίζονται.

Αν η τάση των εκροών δεν ανακοπεί, τα πράγματα θα είναι πολύ σοβαρά για το σύνολο της αγοράς. Και τούτο γιατί η Binance είναι ένας παίχτης, που χαρακτηρίζεται συχνά «too big too fail» (πολύ μεγάλος για να καταρρεύσει). Σε αντίθεση όμως με ό,τι συνέβη για παράδειγμα με τις τράπεζες το 2008, αν η Binance φτάσει στον γκρεμό, δεν θα βρεθεί κανείς για να τη σώσει.

Το BNB έχει καταγράψει πτώση 15% την τελευταία εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων απωλειών 6% το τελευταίο 24ωρο. Δημιουργήθηκε το 2017 και είναι το πέμπτο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα στον κόσμο με κεφαλαιοποίηση ύψους 39 δισ. δολαρίων σύμφωνα με την CoinMarketCap. Προηγούνται τα Bitcoin, Ether, Tether και USD Coin.

Οι σχέσεις με την FTX

H Binance, με επικεφαλής τον Zhao Changpeng (γνωστό και ως CZ)  ήταν ο πρώτος εξωτερικός επενδυτής στην FTX. Όταν πούλησε το μερίδιο, που κατείχε στην εταιρεία πέρυσι, έλαβε στα ταμεία της περί τα 2,1 δισ. δολάρια. Σε συνέντευξή του στο CNBC ο Ζάο απέρριψε τις ανησυχίες ότι τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να χάσουν κάθε αξία στο πλαίσιο της διαδικασίας πτώχευσης της FTX. «Οικονομικά είμαστε ΟΚ» απάντησε κοφτά, στη σχετική ερώτηση.

Η σύνδεση με την FTX είναι ο κύριος λόγος που οδηγεί στις εκροές κεφαλαίων. Ο Ζάο αποκάλυψε ότι την περασμένη Τρίτη η Binance ήρθε αντιμέτωπη με εκροές 1,14 δισ. δολαρίων. Αλλά έσπευσε να επισημάνει στον λογαριασμό του στο Twitter πως «είναι κάτι που έχουμε δει και στο παρελθόν… business as usual». Μία ημέρα αργότερα είπε ότι η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί. Η εταιρεία Nansen, που ειδικεύεται σε blockchain analytics, είπε ότι οι συνολικές εκροές την Τρίτη είχαν προσεγγίσει τα 3 δισ. δολάρια.

«Ήταν ένα stress test και το περάσαμε με επιτυχία, γιατί ακολουθούμε ένα πολύ απλό επιχειρηματικό μοντέλο» σχολίασε στο CNBC εκπρόσωπος της εταιρείας. Δεν θέλησε ωστόσο να μιλήσει για την πτώση του BNB.

Binance και FTX ήταν στενά συνδεδεμένες. Ο Zhao ανακοίνωσε δημόσια τον περασμένο μήνα ότι η εταιρεία του ρευστοποιούσε τη θέση της στο FTT, το νόμισμα της FTX, εν μέσω ανησυχιών σχετικά με τη φερεγγυότητα τόσο της FTX όσο και της αδελφής επενδυτικής εταιρείας, Alameda Research.

Το αποτέλεσμα ήταν η  FTX να αντιμετωπίσει ένα τσουνάμι εκροών και η Binance να βγει μπροστά με μία προσφορά διάσωσής της. Χρειάστηκε ωστόσο να περάσει μόλις μία ημέρα για να ελέγξει τα οικονομικά της FTX και τελικά να αποσύρει την προσφορά, αφήνοντας το ανταλλακτήριο να καταρρεύσει. «Είναι πέρα από τον έλεγχό μας ή την ικανότητά μας να βοηθήσουμε» είχε πει τότε ο Zhao.

Και ο νέος πονοκέφαλος από τη Mazars

Οι ανησυχίες εντάθηκαν την Παρασκευή, καθώς η λογιστική εταιρεία Mazars Group διέκοψε τις εργασίες της για την Binance και άλλες εταιρείες κρυπτονομισμάτων. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα παρέχει αναφορές που αποσκοπούν να αποδείξουν ότι οι εταιρείες διατηρούν τα αποθέματα που απαιτούνται για να καλύψουν πιθανή αύξηση των αναλήψεων πελατών.

Ο Zhao έχει πει επανειλημμένα ότι η Binance δεν κάνει κατάχρηση κεφαλαίων πελατών όπως φέρεται να έκανε η FTX και ότι το ανταλλακτήριό του μπορεί να επεξεργαστεί όποιο ποσό αναλήψεων προκύψει. Κατάφερε εξάλλου να επιβιώσει ακόμη και στις πιο σκληρές στιγμές για τα κρυπτονομίσματα, συμπεριλαμβανομένης της πτώσης του Bitcoin κατά περισσότερο από 80% από τον Δεκέμβριο του 2017 έως το τέλος του 2018.

Ωστόσο, η κίνηση της Mazars απειλεί να θολώσει ακόμη περισσότερο μια λογιστική εικόνα που πολλοί ήδη θεωρούσαν ότι είναι αδιαφανής. Ακόμη και εκείνοι που φαινομενικά υποστηρίζουν τον CZ, πιστεύουν ότι η απόλυτη κυριαρχία της Binance στην αγορά μετά την κατάρρευση της FTX δεν ταιριάζει σε έναν κλάδο που ευαγγελίζεται την αποκέντρωση.

«Δεν νομίζω ότι η Binance προσπαθεί να προκαλέσει προβλήματα, αλλά αυτός ο οργανισμός αποτελεί πλέον κίνδυνο για όλους μας», δήλωσε στο Bloomberg ο Mark Lurie, διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της Shipyard Software. «Όποτε έχετε έναν παίκτη να ελέγχει σημαντικό όγκο, υπάρχουν πολλοί συστηματικοί κίνδυνοι».

Το θέμα τέθηκε επί τάπητος και σε επιτροπή της Γερουσίας για το FTX την Τετάρτη, με τον γερουσιαστή του Τενεσί Bill Hagerty να λέει ότι μια ενδεχόμενη κατάρρευση της Binance θα αποδεικνυόταν «καταστροφική για τη βιομηχανία κρυπτονομισμάτων και θα αποδεικνυόταν καταστροφική για όλους τους μικροεπενδυτές».