Skip to main content

Νέο «χτύπημα» για τα κρυπτονομίσματα – Αυτή τη φορά από τη Mazars

Η απόφαση της Mazars να γυρίσει την πλάτη σε πελάτες από τον χώρο των crypto προκάλεσε νέες αναταράξεις

Η λογιστική εταιρεία Mazars Group αποφάσισε να αναστείλει όλες τις εργασίες με πελάτες από τον χώρο των κρυπτονομισμάτων, συμπεριλαμβανομένου του κορυφαίου ανταλλακτηρίου crypto στον κόσμο, Binance. Η απόφαση να κόψει τους δεσμούς της με Binance, KuCoin και Crypto.com έρχεται ύστερα από τη δημοσίευση αναφορών «απόδειξης αποθεμάτων» (proof of reserves) για μία σειρά από πλατφόρμες συναλλαγών ψηφιακών στοιχείων ενεργητικού.

Εκπρόσωπος της Binance δήλωσε στο CNBC, πως «η Mazars έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα παγώσει προσωρινά τη συνεργασία της με όλους τους πελάτες από τον χώρο των κρυπτονομισμάτων παγκοσμίως. Δυστυχώς αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε προς το παρόν να συνεργαστούμε με την Mazars».

Η εξέλιξη ήρθε να πυροδοτήσει νέες αναταράξεις στην αγορά. Τόσο το Bitcoin όσο και το BNB – το ψηφιακό νόμισμα της Binance- δέχθηκαν σημαντικές πιέσεις, καταγράφοντας πτώση της τάξης του 3% και 5,5% αντίστοιχα.

Στις 9 Δεκεμβρίου το Crypto.com δημοσίευσε την αναφορά proof of reserves της Mazars, πιστοποιώντας έτσι ότι η διακράτηση των κεφαλαίων των πελατών γινόταν σε βάση 1:1. Αυτό πρακατικά σημαίνει ότι όλες οι καταθέσεις υποστηρίζονταν 100% από τα αποθεματικά του Crypto.com. Εκπρόσωπος της εταιρείας επανέλαβε ότι η εταιρεία είχε «επιτυχώς» ολοκληρώσει το proof of reserve σε συνεργασία με τη Mazars και ότι η λογιστική εταιρεία «παρείχε ανεξάρτητη επαλήθευση των ασφαλών ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων στην αλυσίδα».

Το Crypto.com πρόσθεσε ότι οι πελάτες μπορούν να επαληθεύσουν το υπόλοιπό τους χρησιμοποιώντας τον ιστότοπό του. Ένας εκπρόσωπος είπε ότι η εταιρεία θα «συνεχίσει να συνεργάζεται με αξιόπιστες ελεγκτικές εταιρείες το 2023 και μετά», καθώς επιδιώκει «να αυξήσει τη διαφάνεια σε ολόκληρο τον κλάδο».

Η KuCoin από την πλευρά της επιβεβαίωσε ότι η αναφορά της απόδειξης αποθεματικού είχε ήδη παραδοθεί από τη Mazars. «Στο μέλλον, είμαστε ανοιχτοί να συνεργαστούμε με οποιονδήποτε κορυφαίο και αξιόπιστο έλεγχο για την παροχή της έκθεσης επαλήθευσης τρίτου μέρους», δήλωσε εκπρόσωπος.

naftemporiki.gr